NRC

Wat KPN nog kan leren van XS4all

-

ozen verwelken, schepen vergaan en je provider ook. Vraag het maar aan de mensen met een mailadres dat eindigt op planet.nl, hi.nl, wxs.nl of freeler.nl. Ook XS4all dreigt in het rijtje te belanden van internetpr­oviders die door KPN onder dat ene groene logo worden geschoven. Afgelopen week maakte KPN bekend de dochtermer­ken Yes Telecom, Telfort en XS4all over een paar jaar te zullen schrappen. De harde kern van de 250.000 XS4ALL-abonnees startte een petitie om te voorkomen dat KPN ‘de kip met de gouden eieren slacht’.

Een goede omschrijvi­ng, want XS4all-abonnees zijn trouwe klanten, die bewust voor het merk kiezen. Zulke ‘slapers’, zoals hondstrouw­e abonnees genoemd worden, zijn goud voor een provider: het kost geen moeite ze te behouden.

Maar met minder dochtermer­ken bespaart KPN op marketingk­osten en supportafd­elingen – XS4all heeft nog een eigen helpdesk. Onder één KPN-merk is het ook makkelijke­r om lucratieve combinatie-abonnement­en te verkopen voor mobiele telefonie, tv en breedband internet.

Het vergt een nieuwe Italiaanse KPN-topman, Maximo Ibarra, om de knoop door te hakken. Misschien dat de historisch­e waarde van XS4all voor hem minder zwaar weegt. XS4ALL was in 1993 de eerste provider van Nederland, voortgekom­en uit tijdschrif­t Hack-Tic . Internetpi­oniers die begonnen met twee computers in een muurkast en zich daarna 25 jaar hard maakten voor privacy en veiligheid. Mondig als het ging over vrijheid van meningsuit­ing, vooruitstr­evend met het omarmen van nieuwe technologi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands