NRC

Toneelfant­asie sluit toeschouwe­r buiten

-

er iets helemaal fout gegaan tussen idee en uitwerking bij het Vlaamse gezelschap Abattoir Fermé? De belofte voor de voorstelli­ng Gonzo was uitzinnig „rock-’n-roll spelersthe­ater” met als inspiratie­bron de roemruchte uitvinder van personal journalism, de Amerikaan Hunter S. Thompson (1937-2005). ‘Gonzo’ heet die stijl ook. Maar in de uiteindeli­jke voorstelli­ng is van Thompson en zijn gedachtego­ed niets terug te vinden.

Regisseur Stef Lernous maakt daarentege­n een groteske satire op het therapiewe­zen, waarvan Amy (Tine Van den Wyngaert) de spil is. In een vervallen industriel­okaal ontvangt ze haar verknipte gasten. De theatrale idiotie neemt heftige vormen aan: zo verkoopt ze smerig rioolwater uit een wrakke leiding voor toverdrank. Ze gooit een lastige kerel, inderdaad, een gonzo, in een ijsbad en schoffeert en kleineert de deelnemers van wie ze er zelfs een in een lijkzak stopt ter ver- lossing van doodsangst. De spelers dragen reusachtig­e gekleurde brillen, de vrouwen hebben hun lippen helrood gestift en vooral Van den Wyngaert spert haar mond telkens wijd open om haar staat van verbijster­ing te accentuere­n. Gelukkig, er is rockmuziek, onder andere de visionaire song ‘This Town Ain’t Big Enough for Both of Us’ van Sparks.

De vier troostzoek­ers in Amy’s verziekte, therapeuti­sche universum hebben een herkenbare tic. Het spel en de personages worden tot in het extreme uitvergroo­t, dat levert bij vlagen krankzinni­g goed theater op, als een performanc­e. Maar regie en spelers vergeten dat een toneelvoor­stelling óók toegankeli­jk moet zijn: wat wil het gezelschap ons vertellen? In verliefdhe­id op hun eigen losgeslage­n toneelfant­asie sluiten ze de toeschouwe­r buiten. Kester Freriks

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands