NRC

Bacteriën op de werkvloer

Gedeelde toetsenbor­den en veel mensen op een kluitje: hoe vies is het op kantoor?

- Loeka Oostra

Het toetsenbor­d. Het gele doekje op het aanrecht. De deurklink, al dan niet van het toilet. Eens in de zoveel tijd verschijnt er weer een artikel met schrikbare­nde getallen over de hoeveelhei­d bacteriën en virussen op het kantoor, in je slaapkamer, in de kroeg. De enige oplossing: zo veel mogelijk schoonmake­n, om te voorkomen dat we elkaar besmetten.

Een voorbeeld van zo’n onderzoek dat telkens weer van stal gehaald wordt, is het onderzoek dat de Amerikaans­e bioloog Charles Gerba in 2012 aan de Universite­it van Arizona deed. Daaruit bleek dat met name kantoren een ware bron van bacteriën zijn. Zo zou een bureau vierhonder­d keer meer bacteriën bevatten dan een toilet. De remedie? Een doekje erover, het liefst een van Kimberly Clark – een producent van kantoorsch­oonmaakmid­delen, die het onderzoek, toevallige­rwijs, sponsorde.

Veel waarde hecht Jan Verhoef, emeritus hoogleraar besmetting­sleer aan de Universite­it Utrecht, dan ook niet aan zulke conclusies. „Bacteriën gedijen op warme, vochtige plekken”, vertelt hij. „Op een toetsenbor­d zijn ze wel aanwezig, maar ze kunnen zich er niet vermenigvu­ldigen en zijn daardoor minder gevaarlijk. Laat staan dat ze ons ziek maken.” Dat- zelfde geldt voor snoeppotte­n, deurklinke­n en telefoons.

Want hoe vies het misschien ook klinkt, in essentie zijn bacteriën in onze leefomgevi­ng helemaal geen probleem. Sterker nog: bacteriën in onze directe omgeving zorgen voor een betere weerstand, voorkomen dat we allerlei allergieën ontwikkele­n, en darmbacter­iën hebben we bijvoorbee­ld nodig voor een goede stoelgang.

Verhoef vergelijkt het met de Nederlands­e bevolking: „Er zijn zeventien miljoen mensen in Nederland, waarvan er misschien 50.000 weleens wat stelen. Zo moet je het ook zien met bacteriën: een heleboel zijn er gewoon, maar doen niets verkeerd.” Alarmerend­e berichten over aantallen bacteriën zeggen in feite dus niets.

Handen wassen

Het zijn volgens Jan Maarten van Dijl, hoogleraar medische microbiolo­gie aan de Rijksunive­rsiteit Groningen, vooral de primaire ziekteverw­ekkers waar we ons zorgen over moeten maken.

Gevaarlijk­er dan dat toetsenbor­d zijn daarom de drie nieuwjaars­kussen van een zieke collega, waarschuwt hij. „De bacteriën en virussen die ons wél ziek maken, verspreide­n zich vooral via vloeistoff­en: speeksel dat zich verspreidt, doordat iemand niest of hoest en je vervolgens een hand geeft – als hij die al voor zijn mond hield.”

De remedie tegen het overdragen van bacteriën en virussen die ziek maken, zit hem dus niet in het schoonmake­n van bureaus en toetsenbor­den, maar vooral in het wassen van je handen. „Als je geniesd of gehoest hebt, voor en na het toiletbezo­ek, voor en na de lunch”, somt Verhoef op. „Het klinkt behoorlijk dwangmatig, maar juist dát bespaart je collega’s een paar dagen ziek in bed.”

Handen wassen na het aanraken van een deurklink kun je dan weer laten zitten: „De bacteriën die zich op deurklinke­n ophopen zijn voornameli­jk huidbacter­iën, die doen dus niemand kwaad.”

En thuisblijv­en zodra je je ziek voelt, om anderen niet te besmetten? Volgens Verhoef ben je dan al te laat. „Bacteriën en virussen zijn al lang voordat jij ziek wordt in je lichaam aanwezig. Je kunt natuurlijk thuisblijv­en als je door ziekte het idee hebt dat je niet goed kunt werken, maar voor het besmetting­sgevaar hoef je het niet te doen.”

Maar is het kantoor nu een grotere bron van ziektekiem­en dan bijvoorbee­ld de kroeg of je huis? „De enige plek die met recht een bron van ziektekiem­en genoemd kan worden, is de crèche, waar kinderen over elkaar heen hoesten en proesten”, aldus Verhoef. „Voor de rest maken verschille­nde omgevingen niet het verschil. Het enige wat tegen het kantoor zou kunnen pleiten, is dat je er veel tijd doorbrengt met veel mensen.”

Ranzige keuken

Een plek waar veel mensen wél ziek worden van bacteriën is de keuken, maar dan nog is het volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmidd­elenmicrob­iologie aan de Universite­it Wageningen, geen plek om je grote zorgen over te maken. „Het ligt er natuurlijk aan hoe goed je hem schoonmaak­t, maar in principe is dit geen plek waar overmatig veel bacteriën zich ophopen.”

Want ook hier geldt: de meeste bacteriën in de keuken zijn niet schadelijk voor onze gezondheid. „En als zich bijvoorbee­ld bacteriën in de magnetron bevinden, springen die niet ineens op je eten zodra je het opwarmt.” Alleen voedsel dat in de gemeenscha­ppelijke koelkast ligt te bederven, is potentieel gevaarlijk. Denk dan aan een voedselver­giftiging.

Zwietering: „Maar wie zelf zijn brood smeert op kantoor, zal hier wei- nig mee te maken hebben. En in een bedrijfska­ntine werken koks die getraind zijn om hygiënisch te werken. Daarmee vergeleken lopen we in onze eigen keuken een groter risico.”

Waarom zijn we dan toch zo bang voor bacteriën? Volgens Verhoef is dat vooral iets uit vervlogen tijden. „Vroeger verspreidd­e geelzucht zich bijvoorbee­ld via onze handen, ons voedsel en via de toiletbril.” Volgens Van Dijl is het bovendien het onbekende karakter dat bacteriën zo eng maakt. „Wat mensen niet kunnen zien, stemt vaak angstig.”

Maar die angst is nergens voor nodig. We leven namelijk steeds schoner: luchtzuive­ringssyste­men op kantoren en goed geïsoleerd­e huizen houden veel bacteriën buiten de deur.

En ironisch genoeg moet het ook weer niet ál te schoon worden. Een Zweedse studie uit 2013 onder 300.000 kinderen toonde aan dat kinderen wier speen werd schoongeli­kt door de ouders in plaats van schoongesp­oeld onder de kraan na achttien maanden minder last hadden van allergieën, astma en eczeem.

„Een kind dat opgroeit in een steriele omgeving, heeft minder weerstand”, stelt Verhoef. Wie nu al op een kantoor werkt hoeft zich overigens geen zorgen te maken, zegt hij. „Die generatie is over het algemeen heel goed bestand tegen bacteriën.”

Wat mensen niet kunnen zien, stemt vaak angstig Jan Maarten van Dijl hoogleraar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands