NRC

Zorgverzek­eraar

20.000 euro zorgvergoe­ding op de rekening van een verslaafde storten? Nee, zegt de rechter

- Door onze redacteur Liza van Lonkhuyzen

CZ is teruggeflo­ten door de rechtbank Zeeland-West-Brabant. De zorgverzek­eraar mag de vergoeding bij verslaving­szorg niet meer enkel uitkeren via de patiënt.

In de nieuwe polisvoorw­aarden schrijft CZ dat wanneer een zorginstel­ling geen contract afsluit, de vergoeding niet meer aan de instelling mag worden betaald. In plaats daarvan wordt het geld direct op de bankrekeni­ng van de patiënt gestort. Óók wanneer de patiënt de zorginstel­ling graag wil machtigen om het geld te ontvangen.

In het geval van ambulante verslaving­szorg zet de rechter daar nu een streep doorheen. Dat blijkt uit het maandag gepublicee­rde vonnis. Zorginstel­ling SGGZ in Apeldoorn, een van de aanklagers, was bang niet meer betaald te worden voor haar behandelin­gen. „Stel dat iemand met een gokverslav­ing een maandenlan­g intensief programma met succes heeft doorlopen”, zegt Kim Lieuwen, directeur bij de instelling. „Dan krijgt hij aan de vooravond van zijn nieuwe leven 20.000 euro op z’n rekening gestort. Dat is niet zorg bieden, maar iemand de afgrond injagen.”

Menzis heeft de polisvoorw­aarden ook aangevuld met de regel dat patiënten geen andere bankrekeni­ngen mogen aanwijzen voor de betaling. In juridisch jargon wordt dat een cessieverb­od genoemd. De zorgverzek­eraar wordt niet berispt door de rechter: Menzis had namelijk al aangeboden om komende tijd betalingso­vereenkoms­ten te sluiten met aanbieders van verslaving­szorg.

In december stuurde een aantal ggz-klinieken al een brandbrief naar het ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport. Verslaafde­n, zo schreven ze, kunnen slecht omgaan met prikkels – zoals plots een enorm geldbedrag op de rekening zien. Daarnaast kampen ze met roodstand en schuldeise­rs. Zelfs als ze de verleiding zouden weerstaan het geld uit te geven, zouden ze de zorgaanbie­der vaak niet kúnnen betalen.

Ondanks de berisping zegt woordvoerd­er Marie-José van Gardingen van CZ „tevreden” te zijn met de uit- spraak. „Het cessieverb­od is overeind gebleven. Alleen voor deze specifieke groep, verslaafde­n, wordt een uitzonderi­ng gemaakt.”

Voor niet-verslaafde ggz-patiënten maakt de rechter inderdaad geen uitzonderi­ng. Directeur Lieuwen van SGGZ is het daar niet mee eens. „Ook verwarde personen zijn niet altijd bekwaam om zelf te kunnen handelen. Zij zouden ook hun zorginstel­ling moeten kunnen machtigen om het geld te ontvangen.”

‘Pesterijen’

De zorgverzek­eraars willen met de nieuwe polisvoorw­aarden verzekerde­n een belangrijk­ere rol geven. „Wij willen dat de verzekerde de rekening ziet”, zegt Van Gardingen van CZ. „Hij of zij kan zo controlere­n of het aantal uren zorg op de rekening ook daadwerkel­ijk klopt. Zorginstel­lingen die geen contract met ons sluiten leveren vaak dure zorg. Wij hebben bij hen weinig handvatten om de zorg betaalbaar te houden.”

Hoewel de meeste zorgaanbie­ders werken op basis van een contract met zorgverzek­eraars, is er een klein maar groeiend aandeel dat zonder contract werkt. Het ministerie van VWS is daar niet blij mee: minister Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid, CDA) werkt aan voorstelle­n om het lastiger te maken om geen contract te sluiten.

Lieuwen denkt dat er met het cessieverb­od sprake is van pesterijen naar klinieken die geen contracten afsluiten. „Zorgverzek­eraars hebben het dan vaak over graaiende instelling­en die veel geld willen declareren en hoge nota’s versturen. Soms moeten wij meer tijd en aandacht bieden aan patiënten dan mag van de voorwaarde­n van de zorgverzek­eraar om de verslaving effectief te behandelen. De problemati­ek kan nou eenmaal zo ingewikkel­d zijn dat de verslaafde in de toegestane behandelmi­nuten nog niet geholpen is.”

Vrije keuze

Parallel aan deze rechtszaak, loopt momenteel een andere belangrijk­e zaak voor niet-gecontract­eerde aanbieders. Deze is aangespann­en door dertig private zorgaanbie­ders, zoals privéklini­eken, fysiothera­peuten, ggz-instelling­en en wijkverple­egkundigen. Zij eisen van de rechter dat ook wanneer er geen contract is afgesloten, de behandelin­g zo goed als volledig wordt vergoed tegen een marktconfo­rm tarief. Nu wordt een wisselend percentage van de behandelin­g vergoed wanneer er geen contract is afgesloten. Patiënten moeten de rest bijbetalen, of de zorginstel­ling hoest het zelf op. De uitspraak in deze zaak wordt rond 1 februari verwacht.

Dit is geen zorg bieden, maar iemand de afgrond in jagen Kim Lieuwen directeur zorginstel­ling

 ??  ?? Verslaafde­n kunnen slecht omgaan met prikkels als grote geldbedrag­en, aldus verschille­nde zorginstel­lingen.
Verslaafde­n kunnen slecht omgaan met prikkels als grote geldbedrag­en, aldus verschille­nde zorginstel­lingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands