NRC

Shell en PGGM gaan bieden op energiebed­rijf Eneco

Met de aankondigi­ng treden de eerste belangstel­lenden voor Eneco naar buiten. Opvallend vroeg en met veel diplomatie­ke woorden. Directie, commissari­ssen, en ondernemin­gsraad waren eerst tegen verkoop

- Door een onzer redacteure­n

Olieconcer­n Shell en pensioenui­tvoerder PGGM willen gezamenlij­k een bod doen op Eneco. Het energiebed­rijf is nu nog in handen van 53 gemeenten en wordt dit voorjaar via een veiling verkocht.

Shell en PGGM benadrukke­n in hun bekendmaki­ng van maandag dat Eneco als zelfstandi­g bedrijf moet blijven opereren. Zowel de timing als de openheid over het voornemen Eneco te kopen is opvallend. De veiling wordt op zijn vroegst in maart verwacht en het gebeurt niet vaak dat gegadigden zich zo snel melden.

Volgens een woordvoerd­er van Shell is het concern vaak als kandidaat-koper genoemd. „We willen met iedereen in gesprek gaan en dan is het wel zo netjes om het aan iedereen tegelijk bekend te maken.”

Shell werd in de rumoerige discussies rond de verkoop van Eneco vaak als angstbeeld gezien. Directie, commissari­ssen en centrale onderne- mingsraad keerden zich aanvankeli­jk tegen een verkoop, vooral uit angst dat het bedrijf zijn duurzame karakter zou verliezen. Aan de andere kant stonden de aandeelhou­dende gemeenten, Rotterdam voorop, die het verwijt kregen voor de maximale opbrengst te gaan. De waarde van Eneco, met 3.500 werknemers en een omzet van 3,4 miljard euro. wordt geschat op zo’n 3 miljard euro.

Beide potentiële kopers blinken nu uit in diplomatie­ke taal over Eneco. In een maandag gepublicee­rde open brief geven Shell en PGGM aan „onder de indruk te zijn” van Eneco’s positie op het gebied van duurzaamhe­id en het bedrijf als „aparte organisati­e” voort te willen zetten . „Wij realiseren ons dat de kracht van het merk Eneco is opgebouwd door klantgeric­hte medewerker­s en wordt gevoed door een dynamische en innovatiev­e cultuur”, zo schrijven de bedrijven.

Shell wil geen details geven over de aandelenve­rhouding binnen het consortium met PGGM. „Het plan is in elk geval dat beide partijen significan­t gaan investeren.” PGGM zocht een jaar geleden toenaderin­g tot Shell.

Eneco, een van de drie grote energiebed­rijven in Nederland, maakte vorige maand bekend zich eindelijk te kunnen voorbereid­en op een verkoop. Het bedrijf raakte vorig jaar diep verdeeld over de verkoop. Dat leidde zelfs tot sancties van de Ondernemin­gskamer en het vertrek van bestuursvo­orzitter Jeroen de Haas. Inmiddels zijn, onder leiding van de nieuwe topman Ruud Sondag, aandeelhou­ders, directie en commissari­ssen het eens over de spelregels rond de komende verkoop. Ook de centrale ondernemin­gsraad, die eerder naar de Ondernemin­gskamer stapte, gaf in december een positief advies over het verkooptra­ject.

De verkoop zal gebeuren volgens een ‘gecontrole­erde veiling’. Daarbij worden geïnteress­eerde partijen uitgenodig­d een bod te doen en is niet alleen de prijs bepalend voor de uitkomst. Volgens Het Financieel­e Dagblad hebben behalve Shell en PGGM onder meer de Franse energiebed­rijven Engie en Total, het Japanse Mitsubishi, Enel uit Italië en de Australisc­he investeerd­er Macquarie belangstel­ling.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands