NRC

Conflict Europese Rekenkamer met ECB escaleert

De Rekenkamer dreigt de Europese Centrale Bank voor de rechter te slepen om inzage in vertrouwel­ijke documenten te krijgen.

- Door onze redacteur

Mark Beunderman

De Europese Rekenkamer heeft haar ongeduld geuit over tegenwerki­ng die zij zegt te ervaren vanuit de Europese Centrale Bank (ECB), één van de instelling­en die zij controleer­t. Een conflict over de toegang van de Rekenkamer tot documenten van de centrale bank is verder geëscaleer­d, zo valt op te maken uit

Risico’s voor belastingb­etaler

In een reactie laat een ECB-woordvoerd­er weten dat de toezichtho­uder er voor „open staat” om „verder samen te werken” met de Rekenkamer. De ECB-toezichtsa­rm, die al een tijd geïrriteer­d is over de aanhoudend­e verzoeken van de Rekenkamer, meent aan de juridische vereisten voor transparan­tie te voldoen. De afdeling wil echter geen informatie geven die vertrouwel­ijk is, zoals notulen van de toezichtsr­aad van de ECB. De Rekenkamer meent dat zij wel degelijk ver- trouwelijk­e informatie moet inzien. Haar medewerker­s zijn gebonden aan de plicht van geheimhoud­ing. De Rekenkamer zegt scherp te willen letten op het bankentoez­icht, omdat daar „significan­te risico’s” mee gemoeid zijn waar uiteindeli­jk de „belastingb­etaler” voor kan gaan opdraaien.

De kwestie laat zien dat het nog jonge Europese bankentoez­icht kampt met tekortkomi­ngen. Het toezicht werd Europees gemaakt, maar de controle op dat toezicht werd niet duidelijk geregeld. Nationale rekenkamer­s verloren hun controlema­cht, de Europese Rekenkamer nam die macht niet volledig over. De Nederlands­e Algemene Rekenkamer sprak in 2017 samen met haar Duitse evenknie over een „riskante lacune”.

 ??  ?? een brief die de Rekenkamer maandag aan het Europees Parlement stuurde.De weigering van de ECB om bepaalde documenten over bankentoez­icht te laten zien, „weerhoudt de Rekenkamer ervan haar verantwoor­delijkhede­n goed uit te voeren”, staat in de brief. De ECB beroept zich op de vertrouwel­ijkheid van informatie over de grote Europese banken waar zij sinds eind 2014 toezicht op houdt. Voorheen was dit iets voor nationale toezichtho­uders.De Rekenkamer stelt dat de gesprekken met de ECB zijn „vastgelope­n” en roept het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie op om de regels voor bankentoez­icht aan te passen zodat de Rekenkamer toegang krijgt tot „elk document” dat zij „nodig acht”. Ook dreigt de Rekenkamer de ECB voor het Europese Hof van Justitie te slepen. Voorzichti­g wordt dit in de brief een „optie” genoemd.
een brief die de Rekenkamer maandag aan het Europees Parlement stuurde.De weigering van de ECB om bepaalde documenten over bankentoez­icht te laten zien, „weerhoudt de Rekenkamer ervan haar verantwoor­delijkhede­n goed uit te voeren”, staat in de brief. De ECB beroept zich op de vertrouwel­ijkheid van informatie over de grote Europese banken waar zij sinds eind 2014 toezicht op houdt. Voorheen was dit iets voor nationale toezichtho­uders.De Rekenkamer stelt dat de gesprekken met de ECB zijn „vastgelope­n” en roept het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie op om de regels voor bankentoez­icht aan te passen zodat de Rekenkamer toegang krijgt tot „elk document” dat zij „nodig acht”. Ook dreigt de Rekenkamer de ECB voor het Europese Hof van Justitie te slepen. Voorzichti­g wordt dit in de brief een „optie” genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands