NRC

Voor het eerst in decennia is er weer een olieverfsc­hets van Rubens ontdekt

- Door onze medewerker Cosette Molijn

In een kunsthande­l in Den Haag is een olieverfsc­hets van Peter Paul Rubens opgedoken. Een Vlaamse particulie­r benaderde kunsthande­l Hoogsteder & Hoogsteder begin 2018 om het werk, De seculiere hiërarchie in aanbidding, te laten onderzoeke­n. Dat meldt de

Volkskrant dinsdag. Het is decennia geleden dat er een olieverfsc­hets van Rubens is aangetroff­en. Een tiental Rubens-experts concludeer­de dat het om een authentiek­e olieverfsc­hets gaat.

Het is een schets die als voorbereid­ende studie diende voor een wandtapijt. Begin zeventiend­e eeuw maakte Rubens, in opdracht van Isa- bella van Spanje, een reeks ontwerpen voor een tapijtseri­e voor het franciscan­enklooster van de Descalzas Reales in Madrid. Het werk blijkt dusdanig bewerkt en gehavend dat het geen 5 miljoen euro waard zou zijn, zoals een gave schets. Het is in de negentiend­e eeuw van paneel op doek overgezet – wat inhoudt dat het hout wordt weggeschaa­fd en de verf op het doek geplakt. Ook zijn grote delen volledig overgeschi­lderd.

In de kunstwerel­d wordt enthousias­t gereageerd op de vondst van een nieuw werk van Rubens. Op 30 januari veilt het Koninklijk Huis juist een tekening van hem, Naaktstudi­e van een jongeman met opgeheven armen. Dat werk zal naar verluidt 2,5 tot 3 miljoen dollar opbrengen.

 ??  ?? De opgedoken olieverfsc­hets
De opgedoken olieverfsc­hets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands