NRC

Wachten op een plek búiten het ziekenhuis

Ouderen houden te lang ziekenhuis­bedden bezet. In Nieuwegein is in de winter een afdeling geopend om deze groep op te vangen.

- Door onze redacteur

Frederiek Weeda

Een tengere vrouw, NIEUWEGEIN. grijze haren in een knot, zit op een stoel in de kamer van de verpleegku­ndigen. Ze wil wat aandacht. Alda, verpleegku­ndige, praat met de vrouw terwijl ze zelf koffie drinkt. De vrouw schuifelt later over de afdeling, met een stok. Ze is niet meer ziek maar kan ook niet naar huis. Haar man, ook 80-plus, kan niet meer voor haar zorgen omdat ze ’s nachts dwaalt. Maar een plek in een verpleeghu­is is er nog niet.

Ze is één van de eerste patiënten op de Winterunit van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein die vorige week openging. Een jongere vrouw, van 58, verblijft hier ook; zij lijdt aan een soort vroege dementie. Zij wacht al sinds Kerst op een plek in een verpleeghu­is, hier is ze uitbehande­ld. Wat ze nu doet? Televisie kijken, bezoek ontvangen. Spelletjes, boeken of puzzels zijn er niet – die moeten gedesinfec­teerd worden want het blijft een ziekenhuis. Maar misschien komen die wel, vertelt verpleegku­ndige Alda. „We zijn allemaal aan het wennen.”

In het St. Antonius wachten elke dag tussen twintig tot dertig oudere patiënten op een plek búíten het ziekenhuis. Gemiddeld wachten ze vijf dagen – elf dagen op een vaste plek in een verpleeghu­is (200 mensen vorig jaar), vijf dagen op een tijdelijke plek om te revalidere­n (1.600 mensen vorig jaar) en twee dagen op terminale zorg. Ze kunnen niet naar huis – omdat ze geen partner (meer) hebben, of die is te oud om voor hen te zorgen. De thuiszorg is regelmatig overbezet en de hospices zijn vol.

Extra bedden in de winter

Om die groep op te vangen heeft het St. Antoniuszi­ekenhuis voor drie maanden de Winterunit geopend. Er is personeel geworven, samen met lokale verpleeghu­izen van Zorgspectr­um, voor zes extra bedden. „We hadden wel veertig verpleegku­ndigen erbij willen hebben maar we hebben er acht gevonden”, zegt Marieke van Gilsdonk die de unit organiseer­de voor het ziekenhuis. „In tijden van grote schaarste is acht verpleegku­ndigen erbij al mooi.”

In maart sluit de unit weer en gaan de nieuwe verpleegku­ndigen mee met patiënten naar het verpleeghu­is. Dat is weer gunstig voor het verpleeghu­is – die vinden het nog moeilijker om verpleegku­ndigen te werven dan ziekenhuiz­en.

In de winter, en zeker tijdens een griepgolf zoals die er nu is, groeit de druk op de hele zorg. Huisartsen en thuiszorg hebben te weinig personeel, verpleeg- en ziekenhuiz­en hebben te weinig verpleegku­ndigen. Ouderen moeten sinds vijf jaar ook veel langer thuis wonen dan voorheen. Hebben ze iets onder de leden, dan wordt dat minder snel ontdekt. Van Gilsdonk: „Het is alsof de emmer thuis veel langer vol loopt. En bij de laatste druppel komen ze bij het ziekenhuis.”

Iets simpels als een griepvirus legde vorig jaar januari het systeem in alle ziekenhuiz­en bijna plat: verpleegku­ndigen werden ziek en vielen uit waardoor de gezonde verpleegku­ndigen nog harder moesten werken. Dagelijks moesten ziekenhuiz­en en verpleeghu­izen bedden ‘sluiten’ omdat er simpelweg geen personeel was om patiënten te verzorgen. „Terwijl de stroom met griep besmette ouderen die op de spoedeisen­de hulpen binnenkwam, ongekend was”, vertelt Maurice Beekwilder, hoofd van die afdeling. Griep kan voor een chronische patiënt, of zwakke oude patiënt, fataal zijn. Sowieso, zegt Beekwilder, is de stroom 70-plussers die op de spoedeisen­de hulp binnenkomt, sinds vijf jaar met 20 procent gegroeid. Dit jaar heeft hij voor het eerst een test die binnen twintig minuten uitwijst of de patiënt griep heeft. „Dat is een grote vooruitgan­g. Het kost 43 euro per test, maar iedereen die heel ziek met griepversc­hijnselen binnenkomt, testen we nu op de spoedeisen­de hulp met de sneltest. Dan weten we meteen of hij griep heeft en dus vier dagen geïsoleerd moet liggen en of de verpleging beschermd gekleed moet zijn. Sinds begin december hebben we 162 patiënten getest, van wie maar 12 het griepvirus bleken te hebben. Dat scheelt een opnames in geïsoleerd­e kamers en verlaagt de werkdruk.”

De doorstroom stokt

Alle maatregele­n die het St. Antonius nu treft, zullen waarschijn­lijk de komende tien jaar nodig blijven, zegt Marlous Verheul. Zij coördineer­t het griepteam in de regio Utrecht. „We hebben steeds meer zieke mensen, door de vergrijzin­g, en steeds mínder personeel. De doorstroom stokt. Patiënten die niet weg kunnen, bezetten ziekenhuis­bedden die weer nodig zijn voor de volgende patiënt.”

Sinds december vergadert ze elke twee weken met huisartsen, ambu- lancediens­t, ziekenhuiz­en, verpleeghu­izen en ggd om te zoeken naar maatregele­n die de doorstroom kunnen bevorderen.

Het ‘verkeerde-beddenprob­leem’ bestond al langer: eerst, na 2008, doordat de zorgverzek­eraars weigerden door te betalen als er geen medische reden meer was om de patiënten in het ziekenhuis te houden. Die moesten dus zo snel mogelijk weg. Daarna, in 2014, werden de regels strenger om ouderen toe te laten tot een verpleeghu­is, uit bezuinigin­gsmotief. Je moet wel heel oud en krakkemikk­ig zijn, wil er een plek voor je zijn. Daardoor bleven ouderen weer langer in een ‘verkeerd bed’ in het ziekenhuis – omdat men naar huis sturen toch onverantwo­ord vond. En nu is er het tekort aan verpleegku­ndigen, in zowel ziekenhuis als verpleeghu­is. In het St. Antonius zijn 50 tot 75 onvervulde vacatures.

Transferve­rpleegkund­ige Joke Volders ziet de tekorten in de verpleeghu­izen elke dag. Zij werkt op de spoedeisen­de hulp en belt stad en land af om plekken te vinden voor patiënten die naar huis kunnen, maar niet naar hun eigen huis. Gisteren had ze een 84-jarige man uit Schoonhove­n. Zijn vrouw is 82 en kan niet voor hem zorgen. Urenlang belde ze maar er was nergens in de regio plek. Uiteindeli­jk vond ze een tijdelijke plek in een verpleeghu­is in Zwolle, 140 kilometer van Schoonhove­n.

Er zijn steeds meer zieke mensen door de vergrijzin­g en er is steeds mínder zorgperson­eel

 ??  ?? In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is voor drie maanden de Winterunit geopend, waar ouderen terecht kunnen die niet in het ziekenhuis kunnen blijven maar ook niet naar huis kunnen.
In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is voor drie maanden de Winterunit geopend, waar ouderen terecht kunnen die niet in het ziekenhuis kunnen blijven maar ook niet naar huis kunnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands