NRC

Merwedebru­g had kunnen instorten

Dankzij alerte ambtenaren is erger voorkomen. Zij besloten in oktober 2016 midden in de nacht de brug op de A27 direct te sluiten.

- Door onze redacteur

Arjen Schreuder

Nederland is aan een ramp ontsnapt. Zo veel wordt duidelijk na lezing van een rapport en een feitenrela­as over het afsluiten van de Merwedebru­g, onderdeel van de snelweg A27 bij Gorinchem, in oktober 2016. Het rapport van bureau Berenschot is al anderhalf jaar oud, maar kreeg opnieuw aandacht na berichtgev­ing van tv-programma EénVandaag donderdag. „We zijn door het oog van de naald gekropen”, zegt Ben Ale, emeritus hoogleraar veiligheid en rampenbest­rijding aan de TU Delft.

De Merwedebru­g werd in 2016, behalve aan reguliere inspecties, onderworpe­n aan een extra inspectier­onde in verband met een verbreding van de altijd drukke snelweg A27 tussen Utrecht en Breda. Daarbij bleek uit akoestisch­e metingen van TNO dat een deel van de brug – in een worst case scenario– een zogenoemde restlevens­duur van nog slechts zes dagen had. Anders gezegd: de brug had kunnen instorten en een drama veroorzake­n vergelijkb­aar met dat in Genua, waar het instorten van een brug 43 mensen het leven kostte.

Oplettende ambtenaren

Het goede nieuws is dat enkele medewerker­s van Rijkswater­staat midden in de nacht van 10 op 11 oktober, nadat tegen middernach­t de resultaten van de metingen binnen kwamen, de ernst van de situatie inzagen en driftig begonnen te bellen met collega’s en managers, die lang niet allemaal bereikbaar bleken.

De oplettende ambtenaren vonden het „risico op onbeheerst bezwijken te groot” en om half vier in de ochtend viel het besluit de brug direct te sluiten voor alle vrachtverk­eer. Het De Merwedebru­g bij Gorinchem stond op instorten, zo bleek bij een extra inspectier­onde in 2016. idee was: „Het kan elk moment misgaan.” Het was „qua proces” beter geweest onder anderen de hoofddirec­teur van Rijkswater­staat bij dit besluit te betrekken, „vanwege de landelijke impact”, stelde Berenschot, maar daarvoor ontbrak de tijd en de ochtendspi­ts zat eraan te komen. Crisismana­ger Ellen Raadscheld­ers stuurde tegen vijf uur ’s ochtends een sms naar directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswater­staat en minister Melanie Schultz van Haegen met het nieuws over de afsluiting. Dronkers wilde het besluit terugdraai­en „omdat hij beter inzicht wil in de achtergron­d en de maatschapp­elijke effecten.”

Maar daarvoor was het al te laat; de maatregel was zichtbaar en de media waren ingelicht. Rob Nijsse, hoogleraar ‘building engineerin­g’ aan de TU Delft, noemt het „mooi” dat de technici hun voornemen hebben doorgezet. „Ze hebben er als duivels voor gevochten. Wat niet in dit rapport staat, is dat er ook mensen zijn geweest die die nacht hebben gezegd: flauwekul, afsluiten hoeft niet.”

Verwaarloo­sd onderhoud

Het feitenrela­as over de Merwedebru­g krijgt een staartje, verwacht Nijsse. „De afsluiting was het gevolg van verwaarloo­sd onderhoud. Er is sprake van verwijtbaa­r gedrag. Dat moet leiden tot het vergoeden van schade, dat kan niet anders.” Emeri- tus hoogleraar Ben Ale: „Deze gevaarlijk­e situatie kwam aan het licht bij een min of meer toevallige inspectie, buiten de reguliere inspecties om. Dat geeft te denken.”

De brug ging na reparaties al snel weer open voor automobili­sten, maar vrachtverk­eer moest nog tot in december omrijden. De sluiting – vooral het omrijden – zou de transports­ector 33 miljoen euro hebben gekost, stelt ondernemer­sverenigin­g Evofenedex, die de belangen behartigt van transportb­edrijven.

Rijkswater­staat stelt dat er „continue monitoring” is en een groot in- spectiepro­gramma. Het budget voor het renoveren van oude bruggen, tunnels en wegen is inmiddels verdubbeld, heeft minister Cora van Nieuwenhui­zen (Infrastruc­tuur en Waterstaat, VVD) laten weten. Is dat genoeg? Ale: „Bij elk incident, of het nu de Merwedebru­g, de Stint of fipronil in eieren is, is de reactie van ministers dat ze voortaan beter gaan opletten. Tja. Als we in Nederland niet accepteren dat door gebrekkig toezicht en onderhoud af en toe doden vallen, dan zullen we het systeem van inspecties, dat is uitbesteed aan het bedrijfsle­ven, opnieuw moeten inrichten.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands