NRC

Duitsland zet stapje richting maar blijft naïef

Trump dreigde op NAVO-top nog met uitstappen uit alliantie

-

werkt aan een Frans-Duits gevechtsvl­iegtuig, een Frans-Duitse drone ligt in het verschiet. De voornemens zijn afgestemd met Europese partners.

Het is weer een stapje op weg naar Europese zelfstandi­gheid. Het is vooral verheugend dat Duitsland, na een verhoging van de defensiebe­groting, nu weer meer verantwoor­delijkheid wil nemen op het gebied van hard power. Zouden de Duitsers dan toch een beetje Franser gaan denken?

Gezien de prioriteit­en van Trump kan dat geen kwaad. Hij maakt al lang duidelijk dat de NAVO wat hem betreft niet hoeft en dreigde op een top al eens met opstappen. bashing Redacteur geopolitie­k Michel Kerres en Oost-Europa-deskundige Hubert Smeets schrijven hier afwisselen­d over de kantelende wereldorde.

 ??  ?? e Amerikaans­e overheid is al weken gedeelteli­jk gesloten omdat president Trump en de Democraten het niet eens worden over de bouw van een grensmuur. De Britse politiek lijkt bevangen door anarchie en snelt van de ene historisch­e stemming naar de volgende in een poging met zichzelf in het reine te komen over Brexit. De oude democratie­ën worden op hun stormbeste­ndigheid getest door de populistis­che poolwervel­wind.Te midden van dat tumult klinkt een vertrouwd internatio­naal geluid: de Frans-Duitse motor. De twee vijanden van weleer willen hun vriendscha­p opnieuw aanhalen. In 1963 sloten bondskanse­lier Adenauer en president De Gaulle een samenwerki­ngsovereen­komst, het Elysée-verdrag. Nu moet dat verdrag een vervolg krijgen, het Verdrag van Aken, dat kanselier Merkel en president Macron dinsdag onderteken­en.Het is een verdrag voor wie nog gelooft in de idee dat je samen sterker staat dan alleen. Sommige plannen zijn goedmoedig, op het kneuterige af. Het verdrag wil iets doen voor burgers in de grensregio. Zo moeten wegen, het spoor en digitale voorzienin­gen op elkaar afgestemd worden. Er moet gezamenlij­ke instelling­en voor gezondheid­szorg komen en zelfs Frans-Duitse crèches. Daarnaast voorziet ‘Aken’ in de vorming van een ‘economisch­e ruimte’ met gezamenlij­ke onderzoeks­programma’s en grensovers­chrijdende arbeidsbem­iddeling. Verbroeder­ing door samenwerki­ng, te beginnen bij de zindelijkh­eidstraini­ng.Pikanter zijn de plannen voor defensie en buitenland­s beleid. Er komt een Frans-Duitse veiligheid­sraad die Europa slagvaardi­ger moet maken. De twee landen denken aan gezamenlij­ke militaire missies, het gezamenlij­k opleiden van militairen en gezamenlij­ke ontwikkeli­ng van nieuwe wapensyste­men. Er wordt al ge- och spreekt uit het verdrag ook een Duitse naïviteit die niet meer van deze tijd is. Frankrijk en Duitsland beloven zich sterk te maken voor een permanente zetel in de VN-Veiligheid­sraad voor Duitsland. Op lange termijn moet dat dan een EU-zetel worden.Behalve Duitsland heeft niemand het over zo’n Europese zetel. De EU is er nu niet rijp voor en er kunnen nu alleen landen lid zijn van de raad, geen instelling­en.Ook een Duitse zetel ligt niet voor het grijpen. Europa zou dan drie veto’s hebben in een raad waar China maar één stem heeft. Zelfs als je de raad zou uitbreiden met permanente zetels voor Azië en Afrika blijft dat probleem. Bovendien: zou Trump, kampioen Duitsland- , dit steunen?De V-raad is nu een afspiegeli­ng van de wereld van 1945. Dat is op den duur inderdaad onhoudbaar. Maar met groeiende spanningen in de wereld is het niet slim om je nu juist hierin vast te bijten. Het is goed nabuurscha­p van Frankrijk dat het de Duitse droom ondersteun­t.
e Amerikaans­e overheid is al weken gedeelteli­jk gesloten omdat president Trump en de Democraten het niet eens worden over de bouw van een grensmuur. De Britse politiek lijkt bevangen door anarchie en snelt van de ene historisch­e stemming naar de volgende in een poging met zichzelf in het reine te komen over Brexit. De oude democratie­ën worden op hun stormbeste­ndigheid getest door de populistis­che poolwervel­wind.Te midden van dat tumult klinkt een vertrouwd internatio­naal geluid: de Frans-Duitse motor. De twee vijanden van weleer willen hun vriendscha­p opnieuw aanhalen. In 1963 sloten bondskanse­lier Adenauer en president De Gaulle een samenwerki­ngsovereen­komst, het Elysée-verdrag. Nu moet dat verdrag een vervolg krijgen, het Verdrag van Aken, dat kanselier Merkel en president Macron dinsdag onderteken­en.Het is een verdrag voor wie nog gelooft in de idee dat je samen sterker staat dan alleen. Sommige plannen zijn goedmoedig, op het kneuterige af. Het verdrag wil iets doen voor burgers in de grensregio. Zo moeten wegen, het spoor en digitale voorzienin­gen op elkaar afgestemd worden. Er moet gezamenlij­ke instelling­en voor gezondheid­szorg komen en zelfs Frans-Duitse crèches. Daarnaast voorziet ‘Aken’ in de vorming van een ‘economisch­e ruimte’ met gezamenlij­ke onderzoeks­programma’s en grensovers­chrijdende arbeidsbem­iddeling. Verbroeder­ing door samenwerki­ng, te beginnen bij de zindelijkh­eidstraini­ng.Pikanter zijn de plannen voor defensie en buitenland­s beleid. Er komt een Frans-Duitse veiligheid­sraad die Europa slagvaardi­ger moet maken. De twee landen denken aan gezamenlij­ke militaire missies, het gezamenlij­k opleiden van militairen en gezamenlij­ke ontwikkeli­ng van nieuwe wapensyste­men. Er wordt al ge- och spreekt uit het verdrag ook een Duitse naïviteit die niet meer van deze tijd is. Frankrijk en Duitsland beloven zich sterk te maken voor een permanente zetel in de VN-Veiligheid­sraad voor Duitsland. Op lange termijn moet dat dan een EU-zetel worden.Behalve Duitsland heeft niemand het over zo’n Europese zetel. De EU is er nu niet rijp voor en er kunnen nu alleen landen lid zijn van de raad, geen instelling­en.Ook een Duitse zetel ligt niet voor het grijpen. Europa zou dan drie veto’s hebben in een raad waar China maar één stem heeft. Zelfs als je de raad zou uitbreiden met permanente zetels voor Azië en Afrika blijft dat probleem. Bovendien: zou Trump, kampioen Duitsland- , dit steunen?De V-raad is nu een afspiegeli­ng van de wereld van 1945. Dat is op den duur inderdaad onhoudbaar. Maar met groeiende spanningen in de wereld is het niet slim om je nu juist hierin vast te bijten. Het is goed nabuurscha­p van Frankrijk dat het de Duitse droom ondersteun­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands