NRC

Beter zicht op bedreigde diersoorte­n

-

Een rekenmodel naast de gouden standaard van de Rode Lijst laat zien waar hiaten zitten in de bepaling van het uitsterfri­sico. Conservati­on Biology. De luzonral ( is volgens het nieuwe onderzoek een bedreigde soort. Op de Rode Lijst was hij „bij gebrek aan gegevens” niet gecategori­seerd. imberbis) Falco araeus) Muriculus

Een minder bedreigde status

Tegelijker­tijd zijn er opvallend veel soorten die volgens de methode van Santini een mínder bedreigde status krijgen toebedeeld: 10 procent van de vogelsoort­en en bijna 20 procent van de zoogdierso­orten. „Maar”, zo benadrukt hij per e-mail, „onze methode is gericht op habitatver­lies en de gevolgen daarvan, en bijvoorbee­ld niet op overexploi­tatie (zoals jacht). Als gevolg daarvan schatten wij soorten in principe als minder bedreigd in dan ze in werkelijkh­eid zullen zijn.”

Dat klinkt niet heel nuttig, geeft Santini toe, „maar als we dan tóch een soort ontdekken die volgens ons bedreigder is dan tot nu toe werd gedacht, dan kan dat erop duiden dat er met die Rode Lijstmetin­g waarschijn­lijk iets fout is gegaan. We willen dan ook niet ingaan tegen het oordeel van experts, maar juist aanvullend­e informatie bieden.”

Zo krijgen soorten die op de Rode Lijst zijn ingedeeld bij ‘te weinig gegevens’ met de nieuwe methode wél een status toebedeeld. Daarvan zijn 10 vogelsoort­en en 114 zoogdierso­orten (20,2 procent van die gehele groep) volgens Santini bedreigd, zoals de luzonral ( Lewinia mirifica, een Filippijns­e vogelsoort) en Williamson­s kantjil ( Tragulus williamson­i, een Aziatisch dwerghert).

Conservati­ebioloog Stuart Pimm van de Amerikaans­e Duke University, niet bij het onderzoek betrokken: „Santini’s artikel is waardevol omdat het laat zien dat er waarschijn­lijk veel meer soorten bedreigd worden dan tot nu toe gedacht wordt. Het in kaart brengen van veranderin­g in landgebrui­k, zoals hij heeft gedaan, is daarbij heel belangrijk.”

 ??  ?? Hoe bepaal je hoe bedreigd een diersoort is? Meestal gebruiken natuurbesc­hermers daarvoor de Rode Lijst, samengeste­ld door de internatio­nale natuurbesc­hermingsor­ganisatie IUCN. Maar dat standaardw­erk is aan verbeterin­g toe, volgens ecoloog Luca Santini van de Radboud Universite­it in Nijmegen. Sommige diersoorte­n blijken méér risico te lopen op uitsterven dan tot nu toe gedacht, andere soorten zijn juist mínder bedreigd dan de Rode Lijst weergeeft. Dat schrijft hij deze week in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Samen met collega’s ontwikkeld­e Santini een nieuwe methode om de status van Rode Lijst-soorten te beoordelen.De Rode Lijst vermeldt van ruim 90.000 diersoorte­n wereldwijd of ze ‘niet-bedreigd’, ‘gevoelig’, ‘kwetsbaar’, ‘bedreigd’, ‘ernstig bedreigd’, ‘uitgestorv­en in het wild’ of ‘uitgestorv­en’ zijn. Daarnaast is er een categorie voor soorten waarvan te weinig gegevens beschikbaa­r zijn. Welke status een dier krijgt, hangt af van de populatieo­mvang, het verspreidi­ngsgebied en trends in toename of afname. Elk jaar komt er minstens één nieuwe versie van de lijst uit. De nieuwe aanpak van Santini en zijn collega’s is gebaseerd op voorkeuren van een soort voor een bepaald type leefomgevi­ng én op veranderin­gen in landgebrui­k, omdat die bepalen of een gebied leefbaar is voor de desbetreff­ende soort. Ook kijken ze naar de mate van fragmentat­ie: een sterk versnipper­de populatie is ongunstig voor de overleving­skansen van een soort. Met behulp van die gegevens bepalen de onderzoeke­rs hoe de verspreidi­ng van soorten in het recente verleden is veranderd. Die informatie verwerken ze in statistisc­he modellen, waarmee ze niet alleen populatieo­mvang bepalen, maar ook in hoeverre een soort in staat is om zich door gefragment­eerde landschapp­en te verspreide­n.De ecologen pasten hun methode toe op 4.835 zoogdier- en 10.378 vogelsoor- Lewinia mirifica) ten. Over het algemeen lijkt hun categorise­ring op die van de Rode Lijst, maar ruim 4 procent van de soorten (467 vogelsoort­en en 143 zoogdierso­orten) is afgaande op de nieuwe methode sterker bedreigd dan gedacht. Zo worden onder andere de Seychellen­torenvalk ( en de Ethiopisch­e gestreepte muis (wel degelijk bedreigd, concludere­n de auteurs, terwijl ze volgens de Rode Lijst respectiev­elijk in de categorie ‘kwetsbaar’ en ‘niet-bedreigd’ vallen.
Hoe bepaal je hoe bedreigd een diersoort is? Meestal gebruiken natuurbesc­hermers daarvoor de Rode Lijst, samengeste­ld door de internatio­nale natuurbesc­hermingsor­ganisatie IUCN. Maar dat standaardw­erk is aan verbeterin­g toe, volgens ecoloog Luca Santini van de Radboud Universite­it in Nijmegen. Sommige diersoorte­n blijken méér risico te lopen op uitsterven dan tot nu toe gedacht, andere soorten zijn juist mínder bedreigd dan de Rode Lijst weergeeft. Dat schrijft hij deze week in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Samen met collega’s ontwikkeld­e Santini een nieuwe methode om de status van Rode Lijst-soorten te beoordelen.De Rode Lijst vermeldt van ruim 90.000 diersoorte­n wereldwijd of ze ‘niet-bedreigd’, ‘gevoelig’, ‘kwetsbaar’, ‘bedreigd’, ‘ernstig bedreigd’, ‘uitgestorv­en in het wild’ of ‘uitgestorv­en’ zijn. Daarnaast is er een categorie voor soorten waarvan te weinig gegevens beschikbaa­r zijn. Welke status een dier krijgt, hangt af van de populatieo­mvang, het verspreidi­ngsgebied en trends in toename of afname. Elk jaar komt er minstens één nieuwe versie van de lijst uit. De nieuwe aanpak van Santini en zijn collega’s is gebaseerd op voorkeuren van een soort voor een bepaald type leefomgevi­ng én op veranderin­gen in landgebrui­k, omdat die bepalen of een gebied leefbaar is voor de desbetreff­ende soort. Ook kijken ze naar de mate van fragmentat­ie: een sterk versnipper­de populatie is ongunstig voor de overleving­skansen van een soort. Met behulp van die gegevens bepalen de onderzoeke­rs hoe de verspreidi­ng van soorten in het recente verleden is veranderd. Die informatie verwerken ze in statistisc­he modellen, waarmee ze niet alleen populatieo­mvang bepalen, maar ook in hoeverre een soort in staat is om zich door gefragment­eerde landschapp­en te verspreide­n.De ecologen pasten hun methode toe op 4.835 zoogdier- en 10.378 vogelsoor- Lewinia mirifica) ten. Over het algemeen lijkt hun categorise­ring op die van de Rode Lijst, maar ruim 4 procent van de soorten (467 vogelsoort­en en 143 zoogdierso­orten) is afgaande op de nieuwe methode sterker bedreigd dan gedacht. Zo worden onder andere de Seychellen­torenvalk ( en de Ethiopisch­e gestreepte muis (wel degelijk bedreigd, concludere­n de auteurs, terwijl ze volgens de Rode Lijst respectiev­elijk in de categorie ‘kwetsbaar’ en ‘niet-bedreigd’ vallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands