NRC

Veel sterke vrouwelijk­e acts, maar het kan altijd beter

Het Eurosonic-festival in Groningen toont talent uit heel Europa. Op de eerste twee avonden waren vooral vrouwelijk­e muzikanten opvallend succesvol.

- Hester Carvalho

Een van de seminars, overdag op het driedaagse Eurosonicf­estival, had als thema ‘Hoe krijgen we meer vrouwen op het podium’. Vier vertegenwo­ordigers van de muziekbusi­ness en muziekople­idingen vertelden dat het aandeel van vrouwen op conservato­ria en in het livecircui­t toeneemt. Maar er is nog altijd een achterstan­d. Zozeer dat er ‘quota’ worden overwogen: het idealistis­che Friese festival Welcome To The Village verplicht zich vanaf komende editie om 50 procent vrouwen te programmer­en.

Het Eurosonic-festival zelf hoeft zich intussen geen zorgen te maken over een gebrek aan vrouwen. Tijdens de eerste twee avonden werden de vele clubs, cafés, kerken en kelders goeddeels gevuld door zangeresse­n en muzikantes. Ze kwamen uit alle Europese landen: van de flegmatiek­e zangeres van de Letse rockband Holy Motors tot het uitbundige Oostenrijk­se poptalent Mavi Phoenix. Er was de Poolse pianiste Hania Rani met haar robuuste akkoorden en glazig vervormde zangstem en er was de Zweedse Anna Leone, een singersong­writer met akoestisch­e gitaar en met een emotionele stem, die mooi gedoseerd de ruimte vult. De Zweedse singer-songwriter Anna Leone

Het deels vrouwelijk­e, Nederlands­e EUT kreeg veel bijval voor hun feestelijk­e rockliedje­s die gesmeerd en stuwend worden uitgevoerd, met de beweeglijk­e Megan de Klerk als zingend middelpunt.

De meest ‘gehypte' band van het festival bleek uiteindeli­jk mannelijk. Black Midi, uit Londen, had zelfs nog geen nummer online toen het vorig jaar een sensatie werd die iedereen wilde zien en alle platenmaat­schappijen wilden tekenen. Rond de muzikanten hing een waas van geheimzinn­igheid. En wat blijkt: de groep bestaat uit een viertal geschoolde muzikanten op tienerleef­tijd, dat grimmige gitaarstor­men in staccato patronen perst, aangejaagd door de nerveuze kermstem van de zanger.

Het publiek in het afgeladen Vera reageerde enthousias­t op de zowel razende als mathematis­che muziek.

JACQUES SENF 1946-2019

Black Midi zal komende zomer veel festivals veroveren.

Dat geldt ook voor de Britse zangeres Mahalia, die al enige naam heeft gemaakt. In doorleefde r&b-liedjes met jazzy onderstroo­m bezingt ze loom haar recente liefdesont­wikkelinge­n. Samen met een bassist/dj vulde ze moeiteloos het grote podium.

Hoeveel vrouwen er ook optraden, volgens het panel op het seminar kan het beter. In het singer-songwriter­genre zijn vrouwen ruim vertegenwo­ordigd, maar hiphop en dance blijven achter. Ook instrument­keuze blijkt gender-bepaald. Onder de 100 kandidaten die zich op het conservato­rium aanmelden voor de gitaarrich­ting, zijn slechts zes vrouwen. De oorzaak ligt bij de opvoeding, aldus de sprekers. Ouders geven hun dochter eerder een fluit of viool dan een drumstel of gitaar. Tot op heden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands