NRC

NECROLOGIE 1929-2019 De man die miljoenen mensen rijker maakte

Jack Bogle geldt als de grondlegge­r van een van de belangrijk­ste financiële innovaties in de recente geschieden­is: indexbeleg­gen.

- Joris Kooiman

Vraag een willekeuri­ge voorbijgan­ger wat Jack Bogle, oprichter van vermogensb­eheerder Vanguard, voor hem (m/v) betekent en de kans is groot dat hij geen idee heeft. Vraag een financieel expert wie in zijn sector het meest heeft betekend voor particulie­ren wereldwijd, en het antwoord is waarschijn­lijk Jack Bogle. De Amerikaan overleed woensdag op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmka­nker.

Bogle geldt als één van de grondlegge­rs van het indexbeleg­gen, waarbij beleggers via een beleggings­fonds passief een effectenin­dex volgen in plaats van zelf een portefeuil­le samenstell­en. Hij is ook de man die indexbeleg­gen groot heeft gemaakt door onvermoeib­aar zijn ideeën te promoten. De cijfers van Vanguard geven een indruk van de overtuigin­gskracht van Bogle én zijn theorie. Opgericht in 1974 heeft Vanguard nu meer dan 5.000 miljard dollar onder beheer, voornameli­jk van particulie­ren.

Bogle begon Vanguard vanuit een idee dat even simpel was als ondermijne­nd voor de beleggings­industrie: het is een illusie dat beleggers de markt structuree­l kunnen verslaan door de juiste aandelen (of andere effecten) te kiezen. De onderligge­nde gedachte is dat financiële markten in hoge mate efficiënt zijn. Dat wil zeggen: de prijs van een aandeel of de koers van een obligatie weerspiege­lt de verwachte prestaties van een bedrijf, gebaseerd op de gecombinee­rde kennis van álle beleggers. Geloven dat je het structuree­l beter weet, is onzinnig in een wereld waarin informatie op hetzelfde moment voor iedereen toegankeli­jk is.

Die logica heeft ingrijpend­e consequent­ies. Als de markt verslaan niet kan, kun je hem beter als geheel volgen. Daar heb je geen duurbetaal­de beleggings­strateeg voor nodig. Integendee­l, het is zaak om de kosten zo laag mogelijk te houden. „Als belegger krijg je waar je níét voor betaalt”, vatte Bogle het enkele jaren geleden samen tegenover een journalist van The New York Times. Volgens Bogle is het verder belangrijk de verleiding te weerstaan om de markt te willen timen – op het ‘juiste moment’ in te stappen dus. Ook dat suggereert immers de mogelijkhe­id slimmer te kunnen zijn dan de rest. ‘ Buy and hold’ is het devies.

Bogle is geboren in Philadelph­ia en afgestudee­rd aan Princeton. Hij begon Vanguard nadat hij met ruzie was weggegaan bij zijn vorige werkgever, een vermogensb­eheerder. Hij ging indexfonds­en aanbieden, goedkope beleggings­fondsen die effectenin­dices volgen. Er waren al enkele bedrijven die daarmee experi- menteerden, maar die waren alleen toegankeli­jk voor institutio­nele beleggers. Bogle richtte zich als eerste op particulie­ren. Juist zij waren in Bogles ogen onnodig veel geld kwijt aan fondsmanag­ers die valselijk pretendeer­den de juiste aandelen te kunnen selecteren.

Bogle, die zes hartaanval­len en een harttransp­lantatie overleefde, maakte zijn belofte waar voor zijn klanten. Andere vermogensb­eheer- Jack Bogle ders zoals BlackRock volgden zijn voorbeeld. ‘Meesterbel­egger’ Warren Buffett noemde hem een held.

Inmiddels is ongeveer eenvijfde van het wereldwijd beheerd vermogen passief belegd, schat Hendrik Meesman, die in Nederland indexfonds­en aanbiedt. Gecorrigee­rd voor kosten en risico’s doen traditione­le beleggings­profession­als het zelden beter dan indexbeleg­gers, heeft wetenschap­pelijk onderzoek meermaals aangetoond.

„Bogle is goed geweest voor de belegger, die daarvóór vooral goed was voor de industrie”, zegt Meesman, die Bogle één keer ontmoette.

En Bogle zelf ? Volgens Amerikaans­e media wordt zijn vermogen geschat op zo’n 80 miljoen dollar. Een mooi bedrag natuurlijk, maar een schijntje vergeleken met de vermogens van sectorgeno­ten die minder succes hebben gekend.

Een belangrijk­e verklaring is dat Vanguard, nog afgezien van de lage kosten waarop het bedrijfsmo­del is gebouwd, geen eigendom was van Bogle. Hij heeft de ondernemin­g opgezet als coöperatie, in handen van de beleggers die in de fondsen investeren.

Meesman: „Ook daarin was Bogle erg principiee­l, op het rechtlijni­ge af. Het moet geen gemakkelij­ke man zijn geweest.” Na zijn vertrek als topman bij Vanguard in 1996, raakte hij in conflict met zijn opvolger. Bogle zou nog een tijdje commissari­s blijven, maar zwaaide nog voor de eeuwwissel­ing teleurgest­eld af.

Meesman ziet het niet als smet op zijn blazoen. Bogle is zijn „grote inspirator”. „Hij heeft het financieel welzijn van honderden miljoenen particulie­ren verbeterd. Daar gaat ’t om.” Jack Bogle, oprichter van Vanguard, in Washington DC in 2009.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands