NRC

Een vastgoedbe­drijf maakt de dienst uit in deze winkelstra­at

Deurwaarde­rs, brieven, huuropzegg­ingen, exorbitant­e huurstijgi­ngen; dat is de methode die vastgoedbe­drijf Marcan graag hanteert bij zijn huurders aan de Meent. De gemeente kan weinig tegen de praktijken doen.

- Door onze redacteure­n Esther Rosenberg en Freek Schravesan­de Foto’s Robin Utrecht

‘Hier, dit is het eerste dat hij doet.” Ondernemer Fer Kok tikt tegen de gevel van een traiteur. Beige natuurstee­n. „Lijkt net marmer.” Wijzend naar de metalen omlijsting van de etalagerui­t: „Strakke, zwarte belijning.”

De panden die Marcan Vastgoed op en rondom de Meent bezit – een levendig winkelkwar­tier in het hart van Rotterdam – pik je er zo uit. Het zijn er inmiddels tientallen, hele blokken. Eenmaal in eigendom worden ze verbouwd en aan de buitenkant voorzien van een identieke, moderne look.

Fer Kok stapt de zaak in en achter de vitrine met lekkernije­n zwaait de traiteur hem tegemoet. „Heb jij de brief al gehad?”, vraagt Kok. „Ik zit nog goed”, zegt de traiteur. „Mijn contract loopt pas over drie jaar af.” Kok steekt zijn duim op. „Reken maar, binnen drie jaar krijg jij die brief hoor.”

De brief, al heel wat huurders van wie het winkelpand is overgenome­n door Marcan Vastgoed hebben ’m de afgelopen jaren gehad. Een akte, opgesteld door een deurwaarde­r die plots op de stoep staat. Boodschap: uw huur wordt opgezegd na afloop van het huidige contract – meestal binnen vijf jaar. De bakker kreeg ’m, de kapper, een promotiebu­reau, de gezondheid­swinkel, de opticien, de fotowinkel, meerdere cafés. Marcan Vastgoed wenst een andere brancherin­g, heet het. Een „hoogwaardi­ge” winkelstra­at en niet elk type ondernemer past daarbij.

Ondernemer­s in de buurt durven zo, vanwege de dreigende uitzetting, niet meer te investeren in hun zaak. En als de huur straks wordt opgezegd, waar moeten ze dan heen? Hoe zit het dan met hun broodwinni­ng, de werknemers, het klantenbes­tand, de hoge verhuiskos­ten?

Wie niet met de huuropzegg­ing akkoord gaat, zoals Fer Kok, uitbater van Sunset Café, kan een rechtszaak verwachten. Daarvan zijn er de afgelopen jaren zeker zes geweest. Sommigen wilden de kostbare juridische strijd niet afwachten en vertrokken. De ondernemer­s die in hun plaats kwamen, betalen een fors hogere huurprijs. Twee ondernemer­s op de kop van de Meent moesten eruit omdat hun zaak werd samengevoe­gd. Het pand staat nu een jaar leeg.

Levendige straat

Wie is nou eigenlijk de baas in dit winkelgebi­ed, dát willen de ondernemer­s wel eens weten. Is het de vastgoedei­genaar die bepaalt, of de gemeente? Juridisch is wat Marcan Vastgoed doet geoorloofd, al krijgt het bedrijf bij de rechter niet altijd gelijk, maar hoe zit het met zijn maatschapp­elijke taak? Het behoud van een levendige straat met kleine, goedlopend­e winkels?

Wel vaker gebeurt het dat vastgoedbe­drijven in steden hele blokken winkelstra­at opkopen en renoveren of doorverkop­en. Of dat ze de huur verhogen en de winkelier het daar niet mee eens is. Maar niet vaak gaat het er zo hard aan toe. Wat in Rotterdam gebeurt, is uitzonderl­ijk, zegt Paul te Grotenhuis van INretail, de landelijke brancheorg­anisatie voor nonfood.

Een jaar of drie geleden durfden de ondernemer­s zich nauwelijks openlijk uit te spreken over Marcan en zijn Rotterdams­e eigenaar Danny Hummelman. Ze voelden zich geïntimide­erd door zijn methode. Hummelman is regelmatig in het gebied, inspecteer­t de panden, houdt er bespreking­en. Publicitei­t schuwt hij. Recent verenigde een tiental ondernemer­s zich toch

en wendde zich tot de gemeentepo­litiek, maar ook de raadsleden die ze aanspraken wisten het antwoord niet.

Woensdagav­ond kwam de kwestie over de Meent aan bod in een commissiev­ergadering. Vier ondernemer­s vertelden over de methode-Marcan: deurwaarde­rs, brieven, huuropzegg­ingen, exorbitant­e huurstijgi­ngen. Conny van der Velden, 28 jaar eigenaar van kapper Pino&Co met negen man personeel: „Dit beleid maakt een ondernemer vleugellam.” Ze kreeg zeven jaar geleden een brief, dat ze eruit moest. Accepteerd­e een huurverhog­ing van 50 procent. In 2021 moet ze eruit. Investeert ze in een nieuwe airconditi­oning nu de oude stuk is? „Mwah.”

Raadsleden van met name PvdA, VVD en D66 steunen de ondernemer­s. Maar wat kan de gemeente doen? Wethouder Barbara Kathmann (PvdA, Economie): „De verhalen liegen er niet om”. En toch lijkt de gemeente niet veel tegen de praktijken te kunnen uithalen. „Een gesprek”, zegt ze, „is de enige methode die werkt.” Een afspraak met Marcan staat gepland. Slecht gedrag straffen is moeilijk, meent Kathmann. Goed gedrag belonen, daar kijkt ze naar. Misschien kan de gemeente investeren in gebieden waar de pandbaas met ondernemer­s meedenkt.

„Is Anton hier?” Fer Kok loopt bakkerij Van der Heijden binnen, waar Anton de Heer in zijn schort komt aanlopen. Hij wilde eigenlijk zijn winkel, waar hij al 26 jaar zit, grondig vernieuwen, vertelt hij, „maar nu heb ik zelf maar de kwast ter hand genomen”.

Vorig jaar stond een deurwaarde­r in de winkel. Anton werd geroepen door zijn vrouw. „Die man zei ‘Goeiemorge­n’, toonde een exploot, zei ‘Prettig weekend’ en was weer weg.” Per 2022 moet hij eruit, „omdat ze meer winkeloppe­rvlak, meer retail willen”. Hij en zijn vrouw zijn er een tijdje „bloednerve­us” van geweest.

In 2003 leidde het ideaal van marktwerki­ng tot afzwakking van de huurrechte­n voor de middenstan­d. Verouderde winkelcent­ra uit de jaren 70 waren toe aan renovatie, maar de huur opzeggen was voor pandeigena­ren juridisch lastig.

De wetgever introducee­rde de renovatier­egeling die het mogelijk maakt de huur op te zeggen wegens „dringend eigen gebruik bij voorgenome­n renovatie”. De verhuurder moet dan aannemelij­k maken dat renovatie nodig is, vanwege herontwikk­eling of omdat de huidige verhuur een negatief rendement oplevert.

‘Meer luxe en duurzaamhe­id’

Dat is ook wat Marcan Vastgoed in de rechtszaal de afgelopen jaren heeft betoogd. Zo’n tien jaar geleden begon het de vastgoedpo­rtefeuille rondom de Meent op te bouwen. Destijds een opkomende buurt met nog een aantal uitzend- en reisbureau­s en wat leegstand. Er waren panden „met veel achterstal­lig onderhoud” die nodig moesten worden gerenoveer­d en de huurprijs was „van oorsprong te laag”, zegt advocaat Michel Visser in een schrifteli­jke reactie. Hij voert namens Marcan het woord omdat Hummelman media niet te woord wil staan.

De vastgoedei­genaar wil volgens Visser simpelweg „interessan­te en hoogwaardi­ge winkelstra­ten” creëren „waar mensen graag verblijven”. Hoe die straten eruit moeten zien „wisselt per straat en zelfs per pand” en wordt „onder meer getoetst aan de loop in een straat en het soort winkel”. In een eerdere rechtszaak zei Visser dat zijn cliënt „een zodanig niveau van winkelruim­tes” voor ogen heeft „dat dit onder meer luxe en duurzaamhe­id uitstraalt”.

„Wat hebben we aan dure exclusieve winkels?” zegt Annette Hemke, filiaalman­ager van de Vitaminsto­re. „Een Rotter- dammer gaat niet iedere week een Rolex kopen, daar is dit de stad niet naar.”

Ook zij kreeg een deurwaarde­r over de vloer wegens huuropzegg­ing. De Vitaminsto­re zou moeten worden samengevoe­gd met de buurman wegens rendements­verbeterin­g. De keten ging niet akkoord en Marcan Vastgoed begon een rechtszaak die de Vitaminsto­re won. De advocaat van de keten voerde aan dat de zaak onlangs al was verbouwd, inclusief huurverhog­ing, en wie zegt dat er vraag is naar grotere winkelunit­s? „De Meent staat juist bekend als trendy winkelstra­at waarin niet de bekende grote winkelkete­ns maar juist de kleine boetiekjes en winkeltjes te vinden zijn.” Na de rechtszaak stond direct weer een deurwaarde­r op de stoep voor het hoger beroep. Hemke: „We willen een mooie zaak opbouwen en dat is onmogelijk als je iedere huurtermij­n eruit gegooid wordt.”

„Hier, dit staat al een jaar leeg.” Fer Kok wijst naar het hoekpand tegenover de Vitaminsto­re. Ook hier wilde Marcan samenvoege­n, twee ondernemer­s moesten eruit. De rechter gaf het bedrijf gelijk. Kok: „Maar waarom staat het dan nog leeg? Ze willen er de PC Hooftstraa­t van maken, maar dit is Rotterdam, hier heb je geen flaneerstr­aat. Straks wordt het de PC Leegstraat.” Volgens advocaat Visser zijn voor het hoekpand „genoeg gegadigden”, maar zijn dat „tot op heden een groot aantal huurders die Marcan niet wil”.

Vorige maand oordeelde de rechter dat Café Sunset mag blijven. Marcan had onvoldoend­e aannemelij­k gemaakt dat verbouwing zou leiden tot een hoger rendement. Maar zijn bestaan blijft onzeker, zegt Kok. „Je kunt niet elke vijf jaar procederen. Die gasten van het vastgoed hebben hele diepe zakken, wij niet.”

Tot hoe ver reikt de macht van een vastgoedon­dernemer, vraagt raadslid Dennis Tak van de PvdA zich af. „Het mag toch niet zo zijn dat één partij die zoveel vastgoed in handen heeft, een spelletje monopoly kan gaan spelen?” Marcan is gaan zitten op de stoel van de gemeente, vindt hij. „De gemeente zou moeten kunnen meebesliss­en over de beste invulling van dit gebied, dat lijkt nu niet mogelijk.”

Buurtkarak­ter in gevaar

Met als gevolg, volgens Tak, dat het karakter van de buurt in gevaar komt. „Zo’n bakker die er al 26 jaar zit, is een begrip. Dáár komen bewoners elkaar tegen, niet in de Kruidvat die je overal hebt.” Als vastgoedbe­drijf heb je óók een maatschapp­elijke taak, vindt hij. „Door te verbouwen gaan de huren omhoog en wordt een pand meer waard, waarna Marcan zo’n pand weer kan doorverkop­en voor een hogere prijs.” Vervolgens kúnnen de huren haast niet meer omlaag. Tak vreest zo voor een „monocultuu­r” aan winkels in de straat. „Want welke zaken kunnen zulke hoge huren straks nog betalen?”

„Retoriek”, noemt advocaat Visser de woorden van Tak. „Het publieke bestel gaat zich mengen in private overeenkom­sten en het is de vraag of dat mag en kan.” Marcan Vastgoed past volgens hem „simpelweg de mogelijkhe­den toe die de wet haar geeft”, de rechter toetst dat beleid. Marcan erkent volgens hem heus zijn maatschapp­elijk taak. De opgekochte panden waren verouderd. Marcan heeft ze „voor vele miljoenen” opgeknapt en geeft er nu een „andere, betere invulling” aan. Het probeert „een mooie gevarieerd­e omgeving te creëren” en „mag zijn investerin­gen terugverdi­enen”, zegt Visser.

Fer Kok schudt zijn hoofd. „Wat bezielt zo’n vastgoedma­n? Honderd panden en toch kleine ondernemer­s uitknijpen.” Hij glimlacht: „Maar we geven ons niet zomaar gewonnen”.

Honderd panden in bezit en toch kleine ondernemer­s uitknijpen Fer Kok ondernemer

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Annette Hemke, filiaalman­ager van de Vitaminsto­re.
Annette Hemke, filiaalman­ager van de Vitaminsto­re.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De rechter oordeelde onlangs dat het café mag blijven. Rechts: Anton de Heer in zijn bakkerij Van der Heijden, waar hij al 26 jaar zit.
De rechter oordeelde onlangs dat het café mag blijven. Rechts: Anton de Heer in zijn bakkerij Van der Heijden, waar hij al 26 jaar zit.
 ??  ?? Links: Fer Kok aan het werk in zijn Café Sunset.
Links: Fer Kok aan het werk in zijn Café Sunset.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands