NRC

Onverzette­lijkheid Trump kan dure misrekenin­g zijn

Nu de shutdown door Trumps onverzette­lijkheid aanhoudt, stijgen de kosten. Op welke opbrengste­n rekent de president?

- Door onze correspond­ent Bas Blokker

President Trump kreeg woensdag een briefje van de Democratis­che leider in het Huis van Afgevaardi­gden. Beste meneer de president, schreef Nancy Pelosi, ik had u uitgenodig­d op 29 januari het Congres toe te spreken in de

State of the Union, zoals al ruim een eeuw de traditie is.

Helaas, voegde ze er fijntjes aan toe, hebben we nu te maken met die gedeelteli­jke sluiting van de overheid, waardoor de veiligheid­sdiensten niet worden betaald, zodat uw veiligheid niet gegarandee­rd kan worden. Of de president zijn rede maar wil uitstellen, of de volksverte­genwoordig­ers alleen een brief wil sturen met de tekst ervan.

De plaaggeest geplaagd. Pelosi sloeg Trump om de oren met de shut

down die hij eind vorig jaar „met trots” zei te zullen ondergaan. En tegelijker­tijd ontneemt ze de president de mogelijkhe­id het Huis te gebruiken als kansel waar hij het Amerikaans­e volk vanaf kan toespreken – waarbij hij ongetwijfe­ld nog eens zou hebben gehamerd op misdrijven door illegale migranten, drugssmokk­el, mensen- smokkel en dat alleen een muur („of een stalen hek”, heet het intussen) die ‘crisis’ kan bezweren. Overigens liet de Secret Service meteen weten dat zij „volledige veiligheid” kan bieden tijdens dit Amerikaans­e equivalent van de Troonrede. Trump sloeg meteen terug met een brief waarin hij Pelosi tijdens de shutdown het gebruik van een regeringsv­liegtuig ontzegt voor haar geplande bezoek aan België, Afghanista­n en Egypte. En de president besloot ook zijn ministers van Financiën en Buitenland­se Zaken thuis te houden, nadat hij eerder zelf in verband met de shutdown al afzegde voor het World Economic Forum in Davos volgende week.

‘Stop, je zit het te verkloten’

De impasse gaat zijn vierde week in. Republikei­nen dragen telkens nieuwe compromisv­oorstellen aan. Trumps vertrouwel­ing in de Senaat, Lindsey Graham, deed afgelopen week een poging: hef de shutdown voor drie weken op, stelde hij voor, en gebruik die tijd om overeenste­mming te bereiken over de muur. Geen denken aan, antwoordde Trump.

Zijn pas benoemde stafchef, Mick Mulvaney, zat met de president en Republikei­nse en Democratis­che leiders in de Situation Room en zou daar volgens een aanwezige hebben geopperd nog eens te kijken naar het compromis waar de Senaat eerder mee instemde: 1,3 miljard dollar voor grensbewak­ing in plaats van de 5,7 miljard die Trump wil voor de muur. CNN be- richtte dat de president zijn stafchef onderbrak en zei: „Stop, stop, stop. Waar ben je mee bezig? Je zit het te verkloten, Mick.”

In het Congres schrijven afgevaardi­gden van beide partijen brieven voor de president en de Democratis­che leider Pelosi, met voorstelle­n om de shutdown te beëindigen. Een daarvan zal de drie-wekenperio­de van Graham zijn. Democraten hebben eerder voorgestel­d om alle begrotinge­n goed te keuren en daarmee de overheid weer op gang te brengen, op het kleine stukje begroting voor grensbewak­ing na – laten we daar dan over onderhande­len, stelde senator Chuck Schumer voor.

De president blijft elke suggestie afweren. Vorig weekend jeremieerd­e Trump op Twitter: „Ik zit te wachten in het Witte Huis”. De Democraten „maken plezier en willen niet eens praten”. Maandag probeerde hij er nog iets van te maken door honderden hamburgers te serveren aan de kampioenen van de college-footballco­mpetitie.

Intussen begint door te dringen hoe ernstig de economisch­e effecten van de shutdown zijn. Het gaat niet langer louter om de 800.000 ambtenaren die nu al drie weken een cheque thuis hebben gekregen met een bedrag van $ 0,00 erop. De topman van Delta Air schat dat de shutdown zijn luchtvaart­maatschapp­ij circa 25 miljoen dollar heeft gekost. Kevin Hassett, voorzitter van de economisch­e adviesraad van het Witte Huis zegt nu rekening te houden met een afname van de economisch­e groei met 0,1 procent per week. De kosten van de shutdown kunnen binnen twee weken de 5,7 miljard over- stijgen die Trump voor de bouw van de muur eist.

De president, die doorgaans met recht zijn goede economisch­e cijfers uitvent, hanteert in dit geval kennelijk een andere rekeneenhe­id. Maar welke? Wat zijn de politieke opbrengste­n die volgens hem opwegen tegen de economisch­e kosten?

Trump wijst op opiniepeil­ingen die tonen dat onder Amerikanen steun voor de muur toeneemt. Dat klopt:

The Washington Post en ABC News hielden een enquête waaruit blijkt dat onder vrijwel alle categorieë­n ondervraag­den de steun voor een grensmuur in een jaar tijd is toegenomen, tot 42 procent – nog altijd een minderheid. Dezelfde enquête liet zien dat 53 procent de schuld voor de shutdown legt bij de president en diens Republikei­nse partij. Slechts 29 procent verwijt het de Democraten.

Geen winnende strategie

John Zogby, ervaren peiler en politiek analist, vindt het maar een wonderlijk­e shutdown. „Meestal gaan de partijen na verloop van tijd de situatie analyseren en zoeken ze een logische politieke strategie. Hier is het erg lastig een winnende strategie te zien. Trump sleurt zijn partij mee naar beneden.”

Zijn de pogingen van de Republikei­nen een compromis te bereiken dan authentiek en niet alleen voor de bühne? „Die zijn oprecht”, denkt Zogby. „Ik ken Lindsey Graham goed. Hij is met Trump een heel eind naar rechts opgeschove­n. Dat maakt zijn compromisv­oorstel alleen maar geloofwaar­diger.” Zogby zegt dat de Republikei­nse strategen die hij spreekt „zich de haren uit het hoofd trekken”.

Amerikaans­e media zinspelen op het belang dat Trump kan hebben bij elke kwestie die afleidt van het Rusland-dossier. Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke samenwerki­ng tussen het campagnete­am van Trump en de Russische regering, zou binnenkort kunnen worden afgerond. Gezien de lijst van voormalige vertrouwel­ingen die met de aanklager samenwerke­n, heeft Trump reden zich zorgen te maken.

Op één punt in de muur-kwestie lijkt Trump daadwerkel­ijk terrein te hebben veroverd. Een substantie­el deel van de Amerikanen neigt ernaar hem gelijk te geven dat de situatie aan de zuidgrens hetzij een ‘crisis’ is (24 procent van de ondervraag­den) hetzij een ‘ernstige kwestie’ (48 procent).

Maakt dat de positie van de Democraten lastiger? Zij moeten kiezers immers uitleggen dat ze migratiebe­leid en grensbewak­ing serieus nemen, terwijl ze bereid zijn tot een wekenlange shutdown nu ze Trump zijn muur niet gunnen. Volgens Zogby vinden kiezers migratie en de grens wel belangrijk, maar geen thema waarover politici met elkaar zouden moeten strijden. „De Democraten kunnen de tijd zijn werk laten doen.”

De politieke polarisati­e zet nu zelfs de ‘State of the Union’ op losse schroeven

Trump sleurt zijn partij mee naar beneden John Zogby, peiler en politiek analist

 ??  ??
 ??  ?? Boven: Aanhanger van de door Trump gewenste grensmuur, in San Ysidro, Californië; onder: Een jongetje klimt in de grensafsch­eiding tussen tussen Sunpark en het Mexicaanse Ciudad Juarez.
Boven: Aanhanger van de door Trump gewenste grensmuur, in San Ysidro, Californië; onder: Een jongetje klimt in de grensafsch­eiding tussen tussen Sunpark en het Mexicaanse Ciudad Juarez.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands