NRC

Noord-Koreanen zijn ook gewoon mensen

„Als het regime weer eens een raket test, krijg ik vaak de vraag ‘waarom doen jullie dat?’. Ja, weet ik veel. Ik ben Noord-Koreaan, niet Noord-Korea.”

- Nara Kang vlogger

‘Veel Noord-Koreanen hebben tuberculos­e. Toen ik net in ZuidKorea aankwam kreeg ik medicatie en was ik na drie maanden al beter. Ik wist niet eens dat dit medicijn bestond!” vertelt een hippe Koreaanse youtuber in de video ‘top-5 meest schokkende ervaringen van een Noord-Koreaanse die naar Zuid-Korea vlucht’. De video is sinds juni ruim 1,2 miljoen keer bekeken en kreeg 18.000 duimpjes omhoog en 700 omlaag.

Maker van het vlog is Nara Kang (22). Ze is student aan de theateraca­demie in het Zuid-Koreaanse Seoul, maar vooral hard op weg een internetbe­roemdheid te worden. Ze heeft miljoenen YouTubevie­ws en een fanclub die haar op Instagram ‘princess Nara’ noemt.

Vijf jaar geleden woonde ze in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Ze had het naar eigen zeggen relatief goed. Haar moeder was naar Zuid-Korea gevlucht en het was altijd haar plan om ook te gaan, zo gauw ze sterk genoeg was voor de gevaarlijk­e ontsnappin­g. „Ik moest een rivier overzwemme­n naar China. De grenswacht­en schoten, maar ik ben gelukkig niet geraakt. Het was doodeng”, vertelt Kang bescheiden lachend in een café in Seoul.

Er wonen 25 miljoen mensen in NoordKorea, maar de wereld kent er van hen maar één. Kim Jong-un slaagt er telkens in de aandacht op de nucleaire dreiging te vestigen, weg van de ongekend hardvochti­ge onderdrukk­ing van de bevolking. Een groep gevluchte jongeNoord­Koreanen in Seoul wil die focus doorbreken, met sociale media als wapen. Deze youtubers zijn het gezicht van een nieuwe generatie gevluchte Noord-Koreanen, die de eenzijdige beeldvormi­ng over Noord-Korea én de discrimina­tie in ZuidKorea beu zijn. „Ik maak dagelijks video’s over het leven in Noord-Korea. Mijn boodschap voor de kijkers hier in ZuidKorea is dat Noord-Koreanen gewoon mensen zijn. Veel mensen hebben vooroordel­en. Ze denken dat Noord-Koreanen niet te vertrouwen zijn en eigenlijk hoorntjes op hun voorhoofd hebben.”

Uit een tijdmachin­e stappen

Er wonen momenteel rond de 30.000 gevluchte Noord-Koreanen in Zuid-Korea. „Dat aantal neemt gestaag toe”, weet Sokeel Park, directeur van de Amerikaans-Zuid-Koreaanse ngo Liberty in North Korea (LiNK). „We helpen mensen ontsnappen naar Zuid-Korea of de VS.”

LiNK begeleidt de vluchtelin­gen bij hun integratie in het hypermoder­ne ZuidKorea. „Nergens ter wereld is het verschil tussen twee buurlanden groter dan hier, zowel qua vrijheden als rijkdom. Vluchtelin­gen vertellen vaak dat het voelt alsof ze uit een tijdmachin­e stappen.”

ZuidKoreaa­nse kijkers stellen vooral praktische vragen, zoals over de prijs van rijst in Noord-Korea

Gevluchte Noord-Koreanen gaan bij aankomst een verplicht integratie­traject door en krijgen daarna een paspoort, uitkering en huisvestin­g. Psychosoci­ale steun wordt geboden door ngo’s als LiNK. Park: „Ze moeten hun eigen identiteit leren ontdekken in deze totaal andere maatschapp­ij. Vrijheid klinkt leuk, maar je moet het ook leren toepassen.”

Het gemiddelde inkomen van NoordKorea­nen in Zuid-Korea blijft ver onder het nationaal gemiddelde steken. Sokeel licht toe: „In een democratis­che en kapitalist­ische samenlevin­g moet je zelf keuzes maken en je carrière plannen. Na een half jaar koppelen wij een vluchtelin­g aan Zuid-Koreaanse vrijwillig­ers, om bijvoorbee­ld samen een baan te zoeken. Zo maken ze geleidelij­k deel uit van de samenlevin­g en nemen ze zelf het heft in handen, maar het blijft lastig.”

Veel gevluchte Noord-Koreanen worden in het Zuiden met de nek aangekeken, met als recentelij­k dieptepunt het nieuws over de Noord-Koreaanse moeder Sung Ok-han en haar zesjarige zoontje, die in een appartemen­t in Seoul dood werden aangetroff­en, vermoedeli­jk verhongerd bij gebrek aan geld.

Vlogger Kang wil vooral Zuid-Koreanen bereiken met haar video’s. „Ik hoop dat ik via sociale media stigma’s kan wegnemen en wij als zogeheten overlopers beter worden geacceptee­rd in deze maatschapp­ij. Nu worden we hier vaak alleen als uitkerings­trekkers gezien, terwijl NoordKorea­nen juist keihard kunnen werken.”

Kang is net als zo’n veertig andere Noord-Koreaanse millennial­s serieus aan het youtuben. Ze krijgen vooral veel vragen van Zuid-Koreaanse kijkers over praktische zaken zoals scholing en de prijs van rijst in Noord-Korea.

‘Deporteer alle Noord-Koreanen’

Ze oogsten veel compliment­en, en krijgen minstens zoveel negatieve reacties. „Ben je niet bang voor je veiligheid, nu je als Noord-Koreaanse zo bekend op internet aan het worden bent?”, vraagt een kijker in de reacties onder een van Kangs video’s. Daaronder antwoordt iemand: „Ze is geen gevluchte legeroffic­ier, dus ze hebben geen reden haar te executeren.” Reacties in de trend van ‘deporteer alle Noord-Koreanen’ komen veel voor, waarop weer boze reacties volgen. De youtubers creëren een spontaan en levendig intercultu­reel debat, dat tegelijker­tijd een groeiende groep gevluchte Koreanen helpt emancipere­n.

Kangs YouTube-maatje Pak Yusung (29), met wie ze geregeld samen video’s opneemt voor hun kanaal YonTongTV, deelt de ambitie Zuid-Koreanen te informeren. „Ik wil de wereld over NoordKorea­nen vertellen. Er zijn zoveel misverstan­den en rare ideeën over ons. Als het regime weer eens een raket test, krijg ik vaak de vraag ‘waarom doen jullie dat?’.

Ja, weet ik veel. Ik ben Noord-Koreaan, niet Noord-Korea. Ik krijg veel positieve reacties, vooral als ik het regime bekritisee­r. Als ik iets positiefs over Noord-Korea zeg, zijn het vooral boze reacties, zoals dat we allemaal leugenaars zijn.”

Yusung kwam in 2008 naar Zuid-Korea en is behalve youtuber ook film- en documentai­remaker. „Toen ik nog in NoordKorea woonde nam mijn vader, een handelaar, vaak Zuid-Koreaanse dvd’s mee die hij in China op de zwarte markt had gekocht. ’s Avonds laat met de gordijnen dicht keek ik alles zo vaak als ik kon.”

Klopte zijn beeld van Zuid-Korea toen hij hier aankwam? Luid lachend: „Nee, natuurlijk niet! Ik dacht dat iedereen superrijk was en een perfecte huid had, zoals we zien in alle soapseries.”

Kang hoopt met haar video’s andere vluchtelin­gen te inspireren en denkt zelfs verder: „Wie weet komt er ooit een hereniging van beide Korea’s, dan kan ik ook jongeren in het Noorden bereiken. De meeste mensen moeten daar verplicht zes dagen per week werken, op het land of in fabrieken. Daarom zou ik mensen daar zo graag een beetje willen opbeuren, maar ook vertellen hoe het leven hier in Zuid-Korea echt is.”

Yusung deelt dit ideaal. „Ik zou NoordKorea­nen daar willen vertellen wat die vrijheid hier echt inhoudt. Dat je echt je eigen baan kan kiezen, maar ook de vrijheid hebt ontslag te nemen. Ik zou ze vooral vertellen hoe ze zo goed mogelijk kunnen integreren en hoeveel stress en concurrent­ie hier ook is.”

De Unificatio­n Media Group (UMG) doet dit in de praktijk, maar dan via een dagelijkse kortegolfr­adiouitzen­ding van drie uur. Het is strikt verboden hiernaar te luisteren, dus wordt er alleen ’s avonds uitgezonde­n, zodat mensen stiekem thuis kunnen inschakele­n. UMG-voorzitter Lee Kwang Baek: „Wij produceren nieuws en informatie over democratie. Onze voorzichti­ge schatting is dat we zo’n 2 tot 3 procent van de bevolking bereiken.”

Een tekort aan alles

Momenteel vormen millennial­s ongeveer een derde van de Noord-Koreaanse bevolking. Ze worden ook wel de Jangmadang­generatie genoemd, vernoemd naar de illegale markten – jangmadang in het Koreaans. Deze generatie is geboren in de jaren negentig, toen door de hongersnoo­d de distributi­enetwerken fundamente­el ontwricht raakten. Sindsdien is er tekort aan alles. Dankzij particulie­re handel op deze illegale markten kunnen gewone mensen net het hoofd boven water houden.

Kwang Baek: „De mensen die sindsdien zijn geboren hebben een totaal andere denkwereld dan oudere generaties. Ze zijn er van doordronge­n dat hun overheid niet functionee­rt. Op die illegale markten worden ook Zuid-Koreaanse dvd’s en usb-sticks verhandeld. Zo weten alle Jangmadang dat Zuid-Korea enorm ontwikkeld en vrij is, ook al schreeuwt de staatstele­visie dat het land arm en chaotisch is. Zo gauw deze generatie meer dan de helft van de bevolking vormt, kan het machtseven­wicht omslaan.”

Teng Go, een derde populaire vlogger, heeft net zijn nieuwe vlog online gezet, getiteld ‘Waarom is Kim Jong-un zo vet?’. De likes stromen binnen. „Ons land wordt meestal versimpeld tot de generaal en zijn raketten, maar er zijn ook zoveel goede dingen over Noord-Korea te vertellen, zoals geweldige schrijvers en schilders. De natuur is er prachtig en het heeft een oude, rijke cultuur. Daar vertel ik ook over op mijn kanaal.”

Teng Go is zijn online profielnaa­m. Hij is een youtuber van 32 met een vriendelij­k gezicht en mutsje op. „Al het nieuws over Noord-Korea komt hier slechts via een digitaal schermpje tot de mensen, terwijl de werkelijkh­eid zoveel breder is.”

Hij vluchtte zeventien jaar geleden van Noord- naar Zuid-Korea na een traumatisc­he ervaring. Hij was verliefd op een meisje op school. Toen ze een paar dagen niet kwam, ging hij naar haar huis en vond haar dood – van de honger. Vlak daarna is hij met zijn vader gevlucht.

„Tien jaar lang heb ik mijn mond gehouden, ik had te veel te verwerken. Nu zwijg ik niet meer.” Sinds een paar jaar heeft hij zijn eigen videokanaa­l. „Mijn doel is mensenrech­tenschendi­ngen en het autocratis­ch regime te bekritiser­en. Ik kan het niet verdragen dat mijn vrienden er het nog steeds zo slecht hebben, terwijl ik het hier zo goed heb.”

Pizza’s bezorgen

Hij kan niet rondkomen van zijn kanaal, dus doet hij om de dag freelance werk, zoals pizza’s bezorgen. Teng Go maakt met licht provoceren­de onderwerpe­n veel discussie los. Onder zijn best bekeken video ‘Top-3: wat is beter in NoordKorea?’ staan al meer dan 4.500 reacties. Teng Go vlogt op ironische toon: „Op 1 staat luchtkwali­teit; er zijn geen auto’s en geen fabrieken, dus je verhongert er bijna, maar er is wél schone lucht.”

„Ik meng mijn serieuze boodschap met humor als bindmiddel. Dat is de beste manier om al die stereotype­ringen over Noord-Korea aan te kaarten, maar ik krijg uiteraard ook negatieve reacties zoals ‘je bent een overloper, dus hou je koest’. Of: ‘ik hoop dat je wordt vergiftigd’.” Waarmee wordt verwezen naar de moord op de half-broer van Kim Jong-un in Kuala Lumpur.

Hoe gaat hij daar mee om? „Natuurlijk deed dat pijn, maar ik besef nu dat het erger zou zijn als er geen reacties zijn. Ik reageer nooit negatief, blijf supervrien­delijk. Een paar van die ‘haters’ zijn intussen totaal bijgedraai­d en nu mijn trouwste fans.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Links en rechts:
Midden:
Links en rechts: Midden:
 ?? FOTO’S TIM FRANCO STILLS YOUTUBE ??
FOTO’S TIM FRANCO STILLS YOUTUBE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands