NRC

Ambtenaren verzwegen asielcijfe­rs

Ambtenaren bij Justitie hielden misdaadcij­fers asielzoeke­rs bewust achter, blijkt uit e-mails.

- Door onze redacteure­n Floor Boon en Mark Lievisse Adriaanse

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben een toelichtin­g op misdaadcij­fers van asielzoeke­rs bewust uit een rapport gelaten. Ook onthielden ze die politiek gevoelige informatie aan toenmalig staatssecr­etaris Mark Harbers (Asiel, VVD). Hij moest vervolgens aftreden omdat hij de Tweede Kamer verkeerd had geïnformee­rd. Dat blijkt uit documenten die NRC heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarhe­id van bestuur (Wob). De nieuwe feiten staan haaks op bevindinge­n van een intern onderzoek van het ministerie, waarin de ambtenaren juist werden vrijgeplei­t.

Het gaat om interne e-mails waarin ambtenaren van het ministerie met elkaar bespreken hoe de cijfers het beste gepresente­erd kunnen worden. Uit het e-mailverkee­r blijkt dat wordt gekozen voor een top-tien van meest gepleegde misdrijven, zoals winkeldief­stal en zakkenroll­erij. Daardoor werden zware misdrijven, zoals poging tot doodslag en zedenmisdr­ijven, verborgen in een categorie ‘overig’. Een nadrukkeli­jke verwijzing naar de zware misdrijven werd verwijderd uit een concept-rapport. De ambtenaren wisten dat dit gevoelig zou liggen in de Tweede Kamer en dat daarover vragen gesteld zouden kunnen worden.

Harbers stapte in mei dit jaar op toen naar buiten kwam welke misdrijven er buiten het rapport waren gebleven. Dat was volgens hem „volstrekt onbedoeld” gebeurd. Maar dat klopt niet, blijkt nu.

Informatie­voorzienin­g

In de coalitie en onder Kamerleden zijn er al langer zorgen over de informatie­voorzienin­g van ambtenaren van Justitie en Veiligheid aan de politieke top. De afgelopen jaren stapten vier bewindsper­sonen op nadat zij in opspraak waren geraakt.

Justitie-ambtenaren waarschuwd­en elkaar een maand voor publicatie van het definitiev­e rapport in emails dat door de keuze voor een top-tien zwaardere, maar minder voorkomend­e, misdrijven buiten het rapport vallen. Juist over dat soort misdrijven wilde de Tweede Kamer informatie. „Zaken als moord of zeden hoeven maar 1 keer voor te komen om als ernstig gezien te worden en met 1.000 overig, laat je in het midden hoe vaak dat gebeurd is”, schrijft een ambtenaar.

Categorie ‘overig’

Dat kon opgelost worden door de categorie ‘overig’ toe te lichten, stelde een ambtenaar voor, bijvoorbee­ld door categorieë­n als „zedenmisdr­ijven (80), drugs- en alcoholmis­drijven (40) en verkeersmi­sdrijven (10)” te benoemen.

Maar omdat er over zo’n toelichtin­g vragen konden komen, werd uiteindeli­jk besloten die toelichtin­g weg te halen. Zo’n „afronding” zou onduidelij­k zijn, merkte een ambtenaar op – want waarom zedenmisdr­ijven wel onderbreng­en in ‘overig’ en belediging (ook 80 keer voorgekome­n) wel in de top-tien zetten? Ook zouden er vragen komen waarom juist die drie categorieë­n uitgelicht zouden worden.

De toelichtin­g werd daarom weggehaald uit het concept-rapport en vervangen door een algemenere toelichtin­g. De categorie ‘overig’ bevatte een „veelheid van andere soorten misdrijven die voorkomen variërend van enkele tientallen malen tot een enkele keer”. Die tekst stond uiteindeli­jk in het definitiev­e rapport, dat op 14 mei van dit jaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Naar nu blijkt wist Harbers niet dat zijn ambtenaren hem moedwillig een gevoelig rapport naar de Tweede Kamer lieten sturen. Aan Harbers is nooit voorgelegd hoe de misdrijven gepresente­erd moesten worden. Dit ondanks een afspraak dat hij geattendee­rd zou worden op gevoelighe­den in het rapport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands