NRC

100 km/uur is pijnlijk voor ‘vroemparti­j’ VVD

Wat zijn de voordelen en nadelen van een snelheidsv­erlaging naar 100 kilometer per uur op de Nederlands­e autosnelwe­gen?

- Door Arjen Schreuder

Er kan weer worden gebouwd

Het belangrijk­ste doel van de maatregel die het kabinet mogelijk volgende week neemt is om de uitstoot en het neerkomen (depositie) van stikstof (NOx) in de grond en de natuur te reduceren, en daarmee op korte termijn ruimte vrij te maken voor bouwprojec­ten die nu stil liggen. Een klein beetje reductie is al genoeg om een groot effect te behalen voor de bouw. De bijdrage van het wegverkeer aan de depositie van stikstof is nu 6 procent. Ter vergelijki­ng: de bouw is verantwoor­delijk voor slechts 0,6 procent en de landbouw voor 46 procent. Vermoedeli­jk is een verlaging van de limiet tot 100 kilometer per uur voldoende om een reductie te behalen van pakweg 5 procent van de bijdrage van het wegverkeer aan de stikstofde­positie. Dat is op het totaal dus een beperkt effect. Maar op korte termijn zou dit voldoende moeten zijn om bouwprojec­ten weer in beweging te krijgen, vermoedt Wim de Vries, hoogleraar integrale stikstof-effectanal­yse aan Wageningen University. „Eigenlijk spreken we over een non-issue”, zegt hij. Voor een serieuze afname „moeten de grote maatregele­n nog komen”.

De snelweg wordt veiliger

Hoe hoger de gemiddelde snelheid, des te groter de kans op zware en dodelijke ongevallen. Elke tien kilometer sneller rijden leidt op snelwegen tot 30 tot 40 procent meer doden, stelt Bert van Wee, hoogleraar transportb­eleid aan de TU Delft. Dat komt doordat de kans op ongevallen stijgt door grotere snelheidsv­erschillen tussen voertuigen. Ook de impact van de botsing is groter; de energie bij een botsing bij 140 kilometer per uur is bijvoorbee­ld twee keer zo groot als bij 100 kilometer per uur. De autosnelwe­gen zijn relatief veilig; van de 678 dodelijke slachtoffe­rs in het verkeer vielen er vorig jaar ‘slechts’ 81 op snelwegen – terwijl zowat de helft van alle autokilome­ters wordt afgelegd op snelwegen. Wel is dat aantal de laatste jaren aan het stijgen; vermoedeli­jk door onder meer het gebruik van de smartphone en ook gebrek aan politietoe­zicht.

Minder lang in de file

Hoe lager de snelheid van auto’s op de snelweg, des te minder afstand houden automobili­sten tot hun voorganger. Er kunnen dus méér auto’s per rijbaan op de snelweg. Overigens is er volgens Rijkswater­staat ook onderzoek waaruit blijkt dat de verlaging van de limiet van 100 naar 80 kilometer per uur langs steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben geleid tot een slechtere doorstromi­ng. De ideale snelheid is 90 kilometer per uur; hierbij houden automobili­sten 1,5 tot 2 seconden afstand en rijdt iedereen toch vlot door.

Omwonenden hebben er baat bij

Langs de snelwegen groeit de roep van omwonenden om verlaging van de snelheid. Lagere snelheden leiden tot minder geluid. Geluidswal­len zijn duur en niet overal mogelijk. Bij het verhogen van de maximumsne­lheid naar 130 kilometer per uur, in 2012, werd berekend dat het aantal mensen dat last heeft van verkeersla­waai met maximaal 10 tot 15 procent zou stijgen. Dat kan nu dus weer dalen. Ook de uitstoot van CO2 neemt af; uit een doorrekeni­ng bleek dat de snelheidsv­erhoging in 2012 een extra CO2-uitstoot van 0,4 miljoen ton per jaar tot gevolg had.

Het brandstofv­erbruik daalt

Iedere automobili­st met een moderne auto kan op zijn dashboard lezen dat het verbruik van brandstof meer dan evenredig stijgt bij snelheden boven de 100 kilometer per uur. De motor gaat ineens meer fossiele brandstof slurpen. Volgens een „ruwe schatting” van hoogleraar Van Wee verbruiken auto’s 30 procent méér brandstof bij 130 dan bij 100 kilometer per uur. Verlaging is goed

Langzaam rijden is niet leuk

Automobili­sten, zo blijkt uit meerdere onderzoeke­n, vinden het „leuk” om hard te rijden. Een verlaging van de snelheidsl­imiet zal veelal worden gezien als een inbreuk op het plezier, het psychologi­sch genot, zelfs de vrijheid om zo hard te rijden als je zelf wilt. En waar enkele decennia geleden de meeste auto’s gingen rammelen bij een hoge snelheid, blijven de meeste auto’s van nu comfortabe­l. Een limiet is volgens gedragsdes­kundige Saskia de Crean van de Stichting Wetenschap­pelijk Onderzoek Verkeersve­iligheid (SWOV) vooral geloofwaar­dig als de veiligheid in het geding is. Bijvoorbee­ld op een bochtig parcours of in een woonwijk met spelende kinderen, of wanneer omwonenden duidelijk last hebben van het razende verkeer, zoals in de 80-kilometerz­ones bij Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Veel minder geloofwaar­dig is de limiet wanneer abstracte begrippen als milieu ermee gediend zijn. „In het stikstofdo­ssier wordt veel gevergd van het voorstelli­ngsvermoge­n van de automobili­st”, zegt een woordvoerd­er van de ANWB. „Niet iedereen heeft op school scheikunde gehad.” De ANWB twijfelde al eerder aan het nut, en ook de leden zijn allerminst overtuigd dat verlaging van de snelheid veel effect heeft op milieu. „Hoe groter de snelheidsv­erminderin­g, hoe meer weerstand”, aldus de ANWB eerder.

Verlies aan reistijd

Wie langzaam rijdt, doet langer over de rit. Gevolg is een verlies van reistijd met enkele procenten. In 2012, bij de introducti­e van de verhoging van de limiet naar 130 kilometer per uur, werd gesproken van een reistijd-winst van gemiddeld 1 procent. Wel is het zo dat automobili­sten volgens hoogleraar Van Wee over de hele wereld ongeveer dezelfde tijd aan reizen te willen besteden; 60 tot 75 minuten per dag. Ze zullen dus minder kilometers gaan maken. Het omgekeerde is de afgelopen decennia gebeurd; bij de verkorting van de reistijd is het aantal kilometers gestegen. Nederlande­rs zijn bijvoorbee­ld steeds verder van het werk gaan wonen.

Gewenning duurt enige tijd

Het is lastiger een stapje terug te doen dan een stapje vooruit. In 1974 werden snelheidsl­imieten ingesteld op wegen buiten de bebouwde kom: 100 kilometer op autosnelwe­gen en 80 op alle andere wegen buiten de bebouwde kom. In 1988 werd de maximumsne­lheid op de snelwegen verhoogd tot 120 kilometer per uur. Sinds 2012 geldt als norm 130 kilometer per uur, met vele uitzonderi­ngen. In omringende landen gelden vergelijkb­are limieten. Het zal enige tijd duren voordat automobili­sten vrede hebben met de verlaging van wat de intuïtieve snelheid is geworden. Maar, verwacht gedragsdes­kundige De Craen, uiteindeli­jk zal iedereen er toch het nut van inzien. „Zo gaat het meestal. Toen de gordelplic­ht in de jaren zeventig werd ingevoerd, was er veel weerstand. Die is nu vrijwel verdwenen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gebak voor nieuw 130 kilometerb­ord op de A4 bij de grensoverg­ang Zandvliet in 2012.
Gebak voor nieuw 130 kilometerb­ord op de A4 bij de grensoverg­ang Zandvliet in 2012.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands