NRC

Groeiend extremisme na de boerenprot­esten

- Tom-Jan Meeus

We beleven maanden van protest en dat lijkt me een teken van nationale gezondheid. In de kern is protest een daad van optimisme – ruimte voor verwachtin­g en veranderin­g. Je zag het woensdag aan de meterslang­e rij leraren voor de Tweede Kamer. Mensen die in superieure kalmte uitdroegen dat ook zij, uiteindeli­jk, gehoord zullen worden. Je hebt altijd politici die daar knorrig over doen, of het protest afwijzen, maar zij hebben er weinig van begrepen: zolang burgers een appèl op de democratie doen, hebben zij vertrouwen in de democratie.

Protest gaat soms gepaard met verharding en radicalise­ring, en onder boeren zie je daar nu onheilspel­lende tekenen van. Het Farmers Defence Force (FDF), ontstaan na stalbezett­ingen door dierenacti­visten, organiseer­de in oktober met succes het tweede boerenprot­est op het Malieveld in Den Haag. Toen viel al op dat de politieke voorkeur van het FDF op de flanken zit: alleen Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FVD) waren welkom om te komen spreken.

Hierna werd het niet beter. Twee weken terug, 25 oktober, trok het CDA in Brabant aan het kortste eind in een provinciaa­l beleidsdeb­at over stikstof. De Brabantse leider van het Farmers Defence Force schreef op Facebook: „Moeten we CDA-Statenlede­n in Brabant persoonlij­k aanpakken na het verraad van 25 oktober?” De boerenvoor­man zei later dat het een ludieke actie was. Al zal het even geduurd hebben voordat mensen deze humor doorzagen.

„Wij zijn strijders. En strijders laten een medestrijd­er nooit achter op het slagveld”

In Groningen werd het deze week ernstiger. Boeren bezetten een politiebur­eau in Zuidhorn na de arrestatie van een man in een nabij dorp. De man zou volgens de politie maandag twee rechercheu­rs hebben ‘vastgehoud­en’ die onderzoek deden naar een incident bij een recente boerenacti­e, waarbij een agent te paard door een trekker was aangereden. De rechercheu­rs wilden die trekker inspectere­n en de man had dit volgens het Dagblad van het Noorden belemmerd, waarna hij was gearrestee­rd. Daarop waren boeren in een kolonne naar het politiebur­eau gereden, en dinsdagavo­nd zei een boer van Farmers Defense Force op RTV Noord: „Wij noemen onszelf strijders. En strijders laten een medestrijd­er niet achter op het slagveld.”

Heldere aanwijzing­en van radicalise­ring. En wie zich realiseert dat de traditione­le steunpilaa­r van boeren in Den Haag, het CDA, donderdag in een discussies­tuk meer waarde toekent aan „inkomen”, „duurzaamhe­id” en „dierenwelz­ijn” dan aan de landbouwex­port, weet ook hoe gevaarlijk dit is. Het onderstree­pt het manco van al dat boerenprot­est: ook dit heeft hoge verwachtin­gen gewekt, maar het is allang duidelijk dat die niet waar te maken zijn. En we kennen de prijs van overmatig optimisme: wanhoop en extremisme.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands