NRC

China: akkoord met VS over afbouwen handelstar­ieven

Volgens China wordt op korte termijn een akkoord met VS getekend over het stapsgewij­s terugdraai­en van importheff­ingen.

-

De regeringen van de Verenigde Staten en China gaan de importtari­even die ze elkaar hebben opgelegd stapsgewij­s terugdraai­en. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel donderdag bekendgema­akt, meldt persbureau Bloomberg. Naar verwachtin­g onderteken­en beide landen in de komende weken hierover een akkoord.

Hoeveel en welke heffingen als eerste zullen worden geschrapt, moet nog door beide landen worden afgesproke­n. De twee economisch­e grootmacht­en hebben hierover de afgelopen twee weken „een constructi­ef gesprek” gehad, zegt een woordvoerd­er van de Chinese overheid tegen Bloomberg. Het plan is dat de tarieven die de twee landen elkaar de laatste anderhalf jaar hebben opgelegd stapsgewij­s en gelijktijd­ig worden teruggedra­aid.

De Amerikaans­e overheid heeft de nieuwe afspraak nog niet bevestigd. Volgens bronnen van Bloomberg komt er binnenkort een ontmoeting van de Amerikaans­e president Donald Trump en zijn Chinese tegenhange­r Xi Jinping. Het Witte Huis zou hierbij tevergeefs locaties in de Amerikaans­e staten Iowa en Alaska hebben aangedrage­n. In plaats daarvan wordt nu gekeken naar locaties in Azië en Europa.

De VS en China sloten een maand geleden nog een deelakkoor­d in hun handelscon­flict. Daarin zou onder meer zijn afgesproke­n dat China meer agrarische producten van de Amerikanen gaat kopen. Daarnaast zou er een overeenkom­st zijn over valutatari­even en de beschermin­g van intellectu­eel eigendom. Volgens de Amerikanen manipuleer­t China de koers van zijn munt de renminbi voor een betere concurrent­iepositie en steelt het land ideeën van Amerikaans­e bedrijven. Als tegenprest­atie zou de VS de aangekondi­gde importtari­even op Chinese goederen ter waarde van 250 miljard dollar uitstellen.

Het handelscon­flict raakt intussen zowel de Chinese als de Amerikaans­e economie. In China maakt de economie de laagste groei door sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw. Dat komt voor een belangrijk deel door het conflict met de VS. (NRC)

 ??  ?? De presidente­n Trump en Xi, hier in Osaka in juni van dit jaar, zouden elkaar binnenkort weer ontmoeten, meldt persbureau Bloomberg.
De presidente­n Trump en Xi, hier in Osaka in juni van dit jaar, zouden elkaar binnenkort weer ontmoeten, meldt persbureau Bloomberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands