NRC

Beschoten advocaat werd bedreigd

De Enschedese advocaat Philippe Schol raakte zwaargewon­d bij een aanslag. Na eerdere bedreiging­en werd hij beveiligd.

- Door onze redacteure­n Andreas Kouwenhove­n en Karel Smouter

Het is het eerste gebouw dat je ziet als je Enschede uitrijdt. Trots, tegenover het station ligt het kantoor van Schol & Gorter Advocaten. Een witte, halfvrijst­aande villa aan de Molenstraa­t, die richting Duitsland voert. Vanuit dit kantoor leidde advocaat Schol menig faillissem­ent in goede banen. Zonder daarbij een blad voor de mond te nemen; nog vorig jaar kwam hij in de publicitei­t omdat hij in het faillissem­entsversla­g van sportschoo­l Olympic Gym hardop stelde wat iedereen al fluisterde: dat de sportschoo­l een witwasoper­atie was voor de hennepplan­tage van de eigenaar.

Op weg naar dit kantoor, nog vlak voor zijn huis, werd advocaat Philippe Schol woensdagmo­rgen neergescho­ten.

Op de Losserstra­sse in de Duitse grensplaat­s Gronau loopt een enkele wandelaar woensdagmi­ddag een rondje onder de herfstbome­n. De politielin­ten en de witte tent zijn al weg. Op de cameraploe­gen voor de woning na, herinnert niets meer aan wat er die ochtend heeft plaatsgevo­nden: de advocaat werd onder vuur genomen vanuit een rijdende Volkswagen Polo.

Tweede aanslag

Het is de tweede aanslag op een advocaat in korte tijd. Derk Wiersum, die in september in Amsterdam werd doodgescho­ten, overleefde de aanslag niet. De zwaargewon­de Schol is buiten levensgeva­ar.

„Na het horen van de schoten ben ik direct twee uur gaan hardlopen om de adrenaline kwijt te raken”, zegt Gabrielle KüssAlbers. Ze woont tegenover het witte vrijstaand­e huis waar Schol met zijn partner sinds een aantal jaar woont. Ze kent de advocaat vooral van zijn rondes door de straat met de hond, Hektor. Hij lijkt in werk en leven vooral op Enschede gericht.

Schol, behalve advocaat ook werkzaam als curator, werd bedreigd. De Orde van Advocaten schakelde onlangs het meldpunt voor bedreigde advocaten voor hem in. Dit meldpunt is ingesteld door de Nationaal Coördinato­r Terrorisme­bestrijdin­gen Veiligheid (NCTV) na de moord op Derk Wiersum. Volgens een NCTV-woordvoerd­er is direct na de melding contact opgenomen met de politie en het Openbaar Ministerie, en zijn er „maatregele­n” getroffen. „Wat voor maatregele­n dat zijn, daar geven wij geen details over vrij”. Minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid, CDA) zei woensdag dat Schol al enige tijd werd beveiligd.

Faillissem­ent sportschoo­l

Aanleiding voor de melding bij de NCTV was een beschietin­g van een sportschoo­l in Losser in de nacht van 2 op 3 oktober, zegt de Overijssel­se deken van de Orde van Advocaten, Carl Luttikhuis. De beschietin­g valt volgens hem niet los te zien van het faillissem­ent dat exact één jaar

De Orde van Advocaten schakelde onlangs het meldpunt voor bedreigde advocaten in

daarvoor, op 3 oktober 2018, is uitgesprok­en over sportschoo­l Olympic Gym, die op deze plek was gevestigd. Curator in de faillissem­entzaak: Phillipe Schol. „Wij hebben vastgestel­d”, zegt deken Luttikhuis, „dat vanuit deze zaak een mogelijke dreiging uitging richting de curator”.

Uit de faillissem­entsversla­gen blijkt dat Schol in aanvaring kwam met Ronald B., eigenaar van Olympic Gym. De curator stelde vast dat na het aantreffen van een hennepplan­tage bij B. de inkomsten van zijn sportschoo­l zwaar terugliepe­n. Dit duidde er volgens Schol op dat B. de sportschoo­l gebruikte om drugsgeld wit te wassen. Ook ontdekte de curator een „schijncons­tructie” waarmee B. waardevoll­e fitnesstoe­stellen buiten de afwikkelin­g van het faillissem­ent probeerde te houden. Hierna waren de toestellen plots verdwenen uit de sportschoo­l.

Schol deed aangifte van diefstal en liet B. ook nog een week gijzelen door de rechtbank. In de maanden erna was de sportschoo­l, inmiddels overgenome­n door de oud-compagnon van B., doelwit van onder meer vandalisme. Tegen de regionale krant Tubantia zei Schol wel een vermoeden te hebben wie achter de vernieling­en zit. „Maar ik kan het niet bewijzen, dus ik laat me daar niet over uit”, zei hij. Datzelfde zegt de nieuwe eigenaar van de beschoten sportschoo­l als NRC hem vraagt om een reactie: „Ik weet voor mijzelf exact hoe het zit, maar ik laat er niets over los.”

Omdat de schietpart­ij net over de grens in

Duitsland plaatsvond heeft de Duitse politie de leiding. Botzenthar­dt voert het woord namens het openbaar ministerie te Münster: „Ik verbaas me over de stellighei­d van de berichtgev­ing in Nederland. Wij bevestigen noch ontkennen de identiteit van het slachtoffe­r en zijn beroep. Laat staan dat we gaan speculeren uit welke hoek de dreiging komt.”

De Nederlands­e politie stelde woensdag in een persberich­t over een mogelijk verband met de beschietin­g van de sportschoo­l: „Of die link er is en of er meer betrokkene­n zijn, moet blijken uit het onderzoek.”

‘Beschuldig­ingen absurd’

Eddy Kolkman, de advocaat van de voormalige sportschoo­leigenaar, is verbaasd over de „bijzonder gewaagde uitlatinge­n” van deken Luttikhuis. „Ik heb mijn cliënt inmiddels gesproken en die vindt deze beschuldig­ingen volstrekt absurd. Hij is hier op geen enkele manier bij betrokken.” Kolkman zegt dat hij Schol vorig jaar nog heeft gesproken over de bedreiging­en aan zijn adres. „Hij vertelde dat hij een direct nummer van de politie had. Als er iets gebeurt, zouden ze á la minute voor zijn deur staan.”

Volgens Kolkman komt het vaker voor dat curatoren met bedreiging­en te maken krijgen. „Ikzelf ook. Dat komt omdat wij soms acties moeten ondernemen die mensen niet leuk vinden. Zoals ergens beslag opleggen. Of iemand laten gijzelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands