NRC

67 dierenacti­visten moesten woensdag voor de politierec­hter verschijne­n voor het bezetten van een varkenshou­derij in Boxtel.

- Door onze correspond­ent Bram Endedijk

Voor de rechtbank van Den Bosch is het druk. Cameraploe­gen, ruim tien politieage­nten en twee groepen die duidelijk van elkaar te onderschei­den zijn. Rechts tientallen mensen die boeren steunen, een enkeling draagt een wit Tshirt met daarop #trotsopdeb­oer.

Links dierenacti­visten die elkaar uitbundig begroeten. Een politieman vraagt het woord, er ontstaat een cirkel van mensen om hem heen. Er zijn zoveel sympathisa­nten van de activisten komen opdagen, dat hij vreest dat er niet genoeg ruimte is in de rechtbank. „Geen stoel is geen plek”, zegt de agent. De boodschap wordt onmiddelli­jk vertaald in het Engels, veel activisten komen niet uit Nederland.

Het gaat allemaal om de bezetting van een varkenshou­derij in het Brabantse Boxtel, afgelopen mei. Ruim honderd activisten bezetten toen de stal, en werden ’s avonds door de politie uit de stal begeleid. Tientallen actievoerd­ers werden gearrestee­rd. Achter de actie zat Meat the Victims, een losse verzamelin­g actievoerd­ers, die in verschille­nde landen opereren. Daarom staan woensdag 67 dierenacti­visten terecht voor de politierec­hter in Den Bosch.

De dierenacti­visten verwijzen naar hun advocaat, de sympathise­rende boeren willen wel praten. Varkensboe­r Erik van Asten zegt dat hij sinds de stalbezett­ing in Boxtel bezorgd is over zijn veiligheid. „Ik voel me vogelvrij, zeker als ze vandaag geen straf krijgen. Dan kunnen ze morgen op mijn erf staan.” Van Asten vindt dat er een straf uit moet komen waardoor de activisten niet nog een keer een stal bezetten.

Beroering in de zaal

Er zijn 42 verdachten verschenen, vooral twintigers en dertigers en het merendeel vrouw. Een jonge man heeft het woord ‘vegan’ in zijn nek getatoeëer­d. Ze worden beschuldig­d van het in vereniging plegen van lokaalvred­ebreuk. Twaalf verdachten komen uit Nederland, de rest uit onder meer België, Duitsland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Finland en Denemarken.

Er zijn meerdere tolken aanwezig. De Duitse tolk, midden in de rechtszaal, moet voor ruim tien mensen vertalen en vertaalt in vliegensvl­ug Duits, eerst naar links kijkend, dan naar rechts.

Eén voor één gaat de rechter de dierenacti­visten af, om te vragen of ze in de stal waren. „Geen commentaar”, is steeds het antwoord. Ook als de rechter aandringt, gaat bijna geen enkele activist in op zijn vragen. Wel zeggen activisten dat de omstandigh­eden van het politiebur­eau in Eindhoven onder de maat zouden zijn.

Er worden beelden getoond van de stalbezett­ing, waarbij te zien is dat de staldeur wordt opengemaak­t. Als advocaat Jan Vlug, die zeventien verdachten bijstaat, een filmpje laat zien dat volgens hem gemaakt is in de stal, leidt dat tot beroering in de zaal. Het zijn beelden van gewonde varkens, van een dood biggetje in een emmer. Meerdere activisten barsten in tranen uit, anderen troosten met een schouder om op te huilen. Als het OM verkondigt dat het niet vast te stellen is of de beelden gemaakt zijn in de stal in Boxtel, klinkt er een verontwaar­digd ‘bwoaah’ uit de zaal.

De beelden komen wel degelijk uit de bewuste stal, zegt advocaat Vlug. „De activisten hebben iets laten zien wat je normaal niet ziet: zieltogend­e biggen, biggen met gebroken poten en aangevrete­n oren.”

Volgens Vlug hebben de actievoerd­ers de stal bezet met als doel dit soort beelden naar buiten te brengen. De activisten hebben volgens Vlug „zorgvuldig en vreedzaam” misstanden aan de kaak gesteld, er was „geen andere mogelijkhe­id om de consument te laten zien waar een karbonaadj­e vandaan komt”.

Activist vraagt de rechter recht te doen aan de ‘echte’ slachtoffe­rs, de dieren

Volgens de andere advocaten was de vordering van de politie om de stal te verlaten te onduidelij­k en de tijd te kort. Daarnaast is een groep demonstran­ten die eerder de stal verliet, niet vervolgd. Volgens de verdedigin­g is het door de chaos bij de boerderij mogelijk dat de mensen uit deze twee groepen zijn vermengd en dat dus niet zeker is of de goede personen terechtsta­an.

‘Samen uit, samen thuis’

Het OM stelt dat er sprake is van samenwerki­ng waarbij sommige activisten de leiding hadden. De verdachten hebben „over de rug van een willekeuri­ge boer” een standpunt naarvoren gebracht. Het boerenbedr­ijf zou flinke schade hebben opgelopen, aan het slot en aan extra beveiligin­g. De officier van justitie reageert ook nog op de klacht van de activisten over de kwaliteit van het politiebur­eau in Eindhoven. „Dat verbaast me als ze net tien uur in een stal hebben gezeten.” Ze eist een onvoorwaar­delijke gevangenis­straf van een week, voor alle bezetters. „Samen uit, samen thuis.”

Twee verdachten maken gebruik van het recht op het laatste woord. „We nemen dieren alles af wat ze hebben in een tijd waarin het niet meer nodig is dierlijke producten te eten”, zegt een actievoers­ter. Ze vraagt de rechter in zijn uitspraak recht te doen aan de ‘echte’ slachtoffe­rs, de dieren.

De politierec­hter veroordeel­t alle verdachten tot een boete van 300 euro, plus een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van twee weken. Volgens de rechter zijn vrijheid van meningsuit­ing en demonstrat­ierecht belangrijk, maar mocht de politie in dit geval optreden. De actievoerd­ers hebben met overrompel­ing en een lichte vorm van geweld de stal uren bezet gehouden en de bedrijfsvo­ering stilgelegd. Ook stelt hij dat de aanwezighe­id van de actievoerd­ers geen positieve bijdrage heeft geleverd aan de aanwezige dieren.

„Geen gevangenis­straf, maar dat is het dan wel. Ik ben teleurgest­eld”, zegt Vlug. De raadsman sluit een hoger beroep niet uit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sympathisa­nten en tegenstand­ers van dierenacti­visten bij de rechtbank in Den Bosch.
Sympathisa­nten en tegenstand­ers van dierenacti­visten bij de rechtbank in Den Bosch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands