NRC

Langzamer rijden verdeelt ‘vroemparti­j’

De VVD lijkt te overwegen om in te stemmen met verlaging van de maximumsne­lheid. Maar vanuit de traditione­le, rechtse hoek klinkt kritiek.

- Door onze redacteur Barbara Rijlaarsda­m Gert-Jan Oplaat oud-VVD-kamerlid

Hij weet niet beter: de VVD komt op voor autobezitt­ers. Voor middenstan­ders, mensen met een modaal inkomen, een eigen huis én een auto. Het was oud-VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat die in 2002 een motie indiende om de snelheidsl­imiet op de snelwegen te verhogen naar 130 kilometer per uur. Zijn voorstel werd verworpen, maar in de jaren daarna groeide de steun in de Tweede Kamer gestaag. Het resulteerd­e er, vele jaren later, in dat Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastruc­tuur en Milieu én VVD’er, het ene na het andere 130km-bord mocht onthullen. Het was één grote verkiezing­scampagne voor de VVD.

En nu overweegt diezelfde partij in te stemmen met een maximumsne­lheid van 100 kilometer per uur. Oplaat kan er niet bij. „De ruggengraa­t van de VVD is van elastiek geworden”, zegt hij. Hij snapt dat je in een coalitie „soms water bij de wijn” moet doen. Maar nu gebeurt dat de hele tijd. En waarom? „Omdat ze al zo lang regeren. Omdat ze in die machtsposi­tie willen blijven.”

Desnoods een kabinetscr­isis

Maandag zei VVD-fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff dat een verlaging van de maximumsne­lheid naar 100 kilometer per uur voor hem bespreekba­ar is. Mits dat bijdraagt aan het oplossen van de stikstofcr­isis, die de bouwsector stil heeft gelegd. Minder hard rijden wil hij „liever niet”, zei Dijkhoff, maar als dat voorkomt dat in de bouw duizenden banen verloren gaan, dan moet het maar.

Gert-Jan Oplaat vindt dat de VVD desnoods moet dreigen met een kabinetscr­isis. „Zeg gewoon tegen D66: dit gaat ons te ver. En als het je niet zint, dan stap je er maar uit. Dan leggen we het wel voor aan de kiezer.”

Oplaat vertolkt het oude rechtse VVD-geluid. Sinds mensenheug­enis komt de VVD op voor autominnen­d Nederland, dat zit in het dna van die partij. Al lijken steeds meer liberalen ervan doordronge­n dat ‘130’ onhoudbaar is. Zoals een relatief nieuw Kamerlid zegt: „Het credo was altijd ‘130 waar het kan’. Maar als het niet meer kan, is dat de nieuwe realiteit.”

Overigens is ook Pieter Hofstra, de VVD’er die als Kamerlid (1994-2006) jarenlang de belangen van de automobili­st verdedigde, ‘om’. Hij noemt de auto nog altijd een „geweldige uitvinding”, die de mensen „vrijheid” heeft gebracht. Maar: „Op het moment dat in een dichtbevol­kt land als Nederland iedereen één of twee auto’s voor de deur heeft staan, zie je ook de keerzijde.” Hij vindt langzamer rijden nog niet zo’n gek idee. Voor het milieu, voor de veiligheid, voor de doorstromi­ng. Het is goedkoper. En het kan ook werken tegen al dat „opfokgedra­g”. „Als mensen wat rustiger rijden, kunnen ze nadenken over de dingen des levens.”

Oppositie voeren tegen Den Uyl

In 1974 werd door het kabinet-Den Uyl voor het eerst een snelheidsl­imiet ingevoerd: 100 kilometer per uur op de snelwegen en 80 op de provincial­e wegen. De VVD, die toen in de oppositie zat, besloot onder leiding van Hans Wiegel voor de automobili­st op te komen. Die moest gewoon lekker door kunnen rijden. Het bleef altijd een speerpunt van de VVD. Eind jaren tachtig was het minister Neelie Kroes (VVD) die de limiet opkrikte naar 120 kilometer per uur.

Uiteindeli­jk was het CDA’er Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV, een kabinet zónder de VVD, die de 130kilomet­er-maatregel invoerde op de A2. Kan dat niet op meer plekken, vroeg een Kamermeerd­erheid van CDA, VVD en PVV daarna. Toen de VVD in 2010 de grootste partij werd en ging regeren met het CDA, met gedoogsteu­n van de PVV,

De ruggengraa­t van de VVD is van elastiek geworden

kwam de nieuwe limiet ogenblikke­lijk in het regeerakko­ord: „De maximumsne­lheid op autosnelwe­gen gaat omhoog naar 130 km/u.” Maar: „Indien nodig voor de luchtkwali­teit, geluidsbel­asting of verkeersve­iligheid geldt een lagere maximumsne­lheid.”

Intussen lijkt de partij al afscheid te hebben genomen van hard rijden, in ieder geval in de buurt van natuurgebi­eden. Op het congres van de bestuurder­sverenigin­g van de VVD, begin oktober in Lunteren, zei premier Rutte: „Overal de snelheid omlaag gooien heeft geen zin. Maar je moet wel kijken of het helpt als je bij Natura 2000-gebieden iets langzamer rijdt.” Al blijft de VVD, zo verzekerde hij, de „vroemparti­j”. Maar of die gedachte helpt, als de VVD’ers straks noodgedwon­gen 100 kilometer per uur op de snelweg tuffen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands