NRC

CDA breekt met de jaren van Sybrand Buma

Het CDA kiest na het tijdperk-Buma voor een nieuwe, mildere koers. Geen bezorgde burgers meer, maar gemeenscha­pszin.

- Door onze redacteure­n Lamyae Aharouay en Guus Valk

Ministers (links) en

Sybrand Buma, de burgemeest­er van Leeuwarden, die eerder dit jaar opstapte als politiek leider van het CDA, stelde het benoemen van zorgen van burgers centraal. In het nieuwe verhaal dat de partij wil vertellen, maakt deze somberheid plaats voor optimisme en perspectie­f.

Voor een deel breekt het CDA ook met de jaren van oud-premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende. Onder zijn leiding begon de marktwerki­ng in de zorg. In het nieuwe CDA is neoliberal­isme een vies woord.

Maandenlan­g werkte een partijcomm­issie onder leiding van partijprom­inent Leonard Geluk aan een een discussies­tuk. De titel verwoordt de kern daarvan: Zij aan zij. Deze donderdag wordt dat gepresente­erd. Het moet de basis vormen voor de ideologisc­he koers van het CDA tot 2030. De komende maanden mogen leden en maatschapp­elijke organisati­es hierover meepraten.

De richting is duidelijk: het CDA stapt af van Buma’s cultureel conservati­sme en zijn omarming van het bedrijfsle­ven. Niet langer staan bezorgde burgers centraal, nu is dat gemeenscha­pszin, kleinschal­igheid en kritiek op kapitalism­e.

Volgens de twaalf auteurs is het leven een „rat race” geworden. Burgers moeten beschermd worden tegen de uitwassen van de marktecono­mie. Zo pleiten ze voor fiscale en rechtsposi­tionele beschermin­g van flexwerker­s. Ook willen ze een ‘basisbaan’ lijken de belangrijk­ste kandidaten als politiek leider van het CDA. voor langdurig werklozen.

„Het CDA snakt ernaar om de maatschapp­ij een positief perspectie­f te bieden voor de problemen die ze zien. Dat doen we niet door alleen te benoemen wat niet goed gaat”, licht partijvoor­zitter Rutger Ploum toe. Daarmee lijkt de partij antwoord te willen geven op de kritiek die het CDA onder Buma kreeg: wél steeds weer de problemen benoemen, maar niet met oplossinge­n komen.

Ook het standpunt over duurzaamhe­id en landbouw klinkt anders. Waarschuwd­e het CDA onder Buma nog voor een ‘klimaatrev­olte’, nu ziet de partij ‘kansen’ voor bedrijven. En duurzaamhe­id, dierenwelz­ijn en het inkomen van boeren „moeten belangrijk­er zijn dan de ambitie om de tweede voedselexp­orteur van de wereld te willen blijven”. Geluk: „Daar willen we komende periode over in gesprek met boerenorga­nisaties.”

Het nieuwe verhaal van het CDA lijkt op een oud verhaal. In 1995 verlegde de christen-democratis­che partij de koers, net als nu, met een rapport: Nieuwe Wegen, Vaste Waarden. Toen had het CDA de grootste nederlaag uit de partijgesc­hiedenis geleden, en was het eerste kabinet zonder confession­elen aangetrede­n, Paars I. Het CDA koos voor een terugkeer naar de ‘menselijke maat’ als antwoord op onzekerhei­d en globaliser­ing, onder leiding van Enneüs Heerma, de vader van de huidige fractievoo­rzitter.

Het verschil met die tijd is dat het CDA zichzelf in een unieke positie bracht: de christen-democratie liep niet in de pas met de tijdgeest, maar had er juist kritiek op. Nu is dat anders. De kritiek op het neoliberal­isme en het kapitalism­e is erg modieus. PvdA-leider Lodewijk Asscher pleitte afgelopen weekend voor hervorming van het kapitalism­e. VVD-fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff zegt al maanden dat het marktdenke­n „bijsturing” nodig heeft.

Einde aan hard kapitalism­e

Vorig jaar verdedigde Sybrand Buma nog de afschaffin­g van de dividendbe­lasting, omdat die maatregel grote bedrijven zou helpen. Nu pleit de commissie voor „heruitvind­ing van de huidige kapitalist­ische, exclusief op aandeelhou­derswaarde en op korte termijn georiëntee­rde economie”.

Het CDA breekt niet alleen met de lijn-Buma, maar ook met een christelij­k-liberale ideologie die onder Balkenende was ingezet. Balkenende en Klink werkten in de jaren voor de terugkeer naar het centrum van de macht, in 2002, aan een ideologie die meer uitging van de vrije markt. Dat deden ze om de rol van de overheid klein te houden.

Het CDA kiest voor de verkiezing­en van 2021 een nieuwe politiek leider, die de nieuwe koers moet gaan uitdragen. De ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid) worden vaak genoemd als belangrijk­ste kandidaten. Het verhaal dat de partij donderdag presenteer­t, is geen aanwijzing in de richting van de nieuwe politiek leider.

Dat het koersdebat nog niet beslecht is, blijkt wel uit de communicat­ie over het rapport. In een begeleiden­de e-mail, gestuurd naar journalist­en, staat dat de „cultuur, waardoor we als klein land groot zijn geworden, wordt bedreigd”. Een toon die ver afstaat van die in het stuk. Van het oude CDA is nog geen afscheid genomen.

In het nieuwe verhaal maakt somberheid plaats voor optimisme

 ??  ?? Hugo de Jonge
Wopke Hoekstra
Hugo de Jonge Wopke Hoekstra
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands