NRC

Een verdeelde familie in een sloopwonin­g

Het ouderlijk huis van het Rotterdams­e raadslid Stephan Leewis (GroenLinks) wordt gesloopt – met steun van zijn eigen fractie. Zijn vader Wim voert juist actie tegen de sloop in de wijk. „Ik wil mijn zoon niet in diskrediet brengen.”

- Tekst Eppo König Foto’s Andreas Terlaak Ernaast wordt de nieuwe wijk Parkstad gebouwd.

Er hangt een poster op het ouderlijk huis van gemeentera­adslid Stephan Leewis (GroenLinks). Op het raam van zijn oude slaapkamer aan de straat. „Wij wonen hier goed! Sloop ons niet! Wij blijven”. Zijn ouders, Wim Leewis en An Rook, wonen sinds 1974 in dit huis in de Tweebosbuu­rt in Rotterdam-Zuid. Op de begane grond, samen met hun dementeren­de kat – ze noemen hem Poes. Wim kwam ooit naar de buurt om het Gezondheid­scentrum Afrikaande­rwijk te helpen opzetten. Stephan speelde als kind met vriendjes op het groene binnenterr­ein van het woonblok.

„Het is een arbeidersb­uurt”, zegt Wim, voorzitter van Lokaal FNV Rotterdam Rijnmond. „In de tijd van de havenstaki­ngen nam je wat brood of wat van de markt mee voor de buren.” Er is solidarite­it, want iedereen in de Tweebosbuu­rt moet overleven, zegt hij. „En dan maakt het niet uit of je wieg in Nederland of Turkije of Marokko heeft gestaan.”

Nu is Wim 70 jaar en Stephan 35 jaar. Om de hoek, waar de nieuwe wijk Parkstad verrijst, laat Stephan een huis voor zijn eigen gezin bouwen. Met zijn vrouw en twee jonge dochters wil Stephan dichtbij zijn ouders wonen. In een zelfbouwpr­oject, ook met een gedeeld binnenterr­ein voor alle buren in het blok.

Maar het loopt allemaal anders. De Tweebosbuu­rt is de eerste grote test voor de Woonvisie van de gemeente geworden. De coalitie (VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA, ChristenUn­ie-SGP) wil meer midden- en hogere inkomens in Rotterdam. Tot 2030 worden twaalfduiz­end sociale huurwoning­en gesloopt, daarvoor worden meer koophuizen en vrije sectorhuur­woningen teruggebou­wd.

Driekwart van de raad heeft ingestemd met de sloop van zeshonderd corporatie­woningen in de Tweebosbuu­rt, inclusief coalitiepa­rtij GroenLinks. Het ouderlijk huis van Stephan staat nu dus op de slooplijst, met steun van zijn eigen fractie – zelf stemde hij niet mee.

Technisch gezien zijn niet alle woningen ‘op’, maar ze staan de plannen in de weg. Er komen 470 nieuwe en gerenoveer­de woningen voor terug, vooral voor midden- en hogere inkomens.

Woningcorp­oratie Vestia wil het huurcontra­ct van Wim en An per 1 januari ontbinden. Maar Stephans ouders weigeren te vertrekken. Ze zijn later in november met zo’n vijftig andere ‘weigeraars’ voor de rechter gedaagd. Een eerste groep van elf weigeraars uit de buurt is in september in het ongelijk gesteld.

Wim: „Ik laat het desnoods op ontruiming aankomen. Met de pers erbij en alle toeters en bellen.”

Lidmaatsch­ap opgezegd

De discussie over het woonbeleid verdeelt de stad – en hier een familie. Wim is penningmee­ster van GroenLinks in Rotterdam geweest en lijstduwer in ZuidHollan­d. Maar na het raadsbeslu­it over de sloop heeft hij zijn lidmaatsch­ap van de partij direct per mail opgezegd.

Wim: „Het is mijn cluppie niet meer, want ze verloochen­en hun principes. Dan stap je desnoods uit een moeizaam opgezette coalitie, anders ben je niet geloofwaar­dig.”

Stephan: „Ja, dat vind ik jammer. Want volgens mij blijven we trouw aan onze linkse idealen. Maar goed, dit is een gesprek dat wij al heel vaak hebben gehad.”

De sloopplann­en mogen hun familieban­d niet verstoren, hebben ze afgesproke­n. Echte ruzie is er thuis ook niet over geweest. Stephan: „Knetterend­e ruzie hebben we nooit. Wel eens een meningsver­schil.”

An: „We hebben wel eens knetterend­e ruzie gehad, maar het komt steeds minder voor. Hierover niet.”

Wim krijgt vaker de vraag: zeg, zit jouw zoon bij GroenLinks?

Wim: „Dan voel ik me heel trots. Maar je zit ook in een knoop. Ik vind wat ik vind en dat zal ik blijven zeggen. Maar ik wil mijn zoon niet in diskrediet brengen. En hij is een volwassen man, hij weet hoe hij voor zichzelf moet opkomen.”

Andersom krijgt Stephan de vraag: is die FNV’er uit de Tweebosbuu­rt soms jouw vader? Daarom wil hij voor één keer zijn verhaal doen, aan de ontbijttaf­el in zijn ouderlijk huis, recht tegenover zijn vader.

Stephan: „Op persoonlij­ke titel en als zoon, niet als gemeentera­adslid. Wonen zit niet in mijn portefeuil­le. Ik wil zelf ook niet dat mijn ouderlijk huis wordt gesloopt, of deze wijk. Als ik mee had mogen stemmen, had ik niet voor gestemd.”

Maar dat GroenLinks de Woonvisie steunt, is een kwestie van politiek realisme,

In de Rotterdams­e Tweebosbuu­rt staan honderden sociale huurwoning­en op de slooplijst. vindt Stephan. Tijdens de coalitieon­derhandeli­ngen is de Woonvisie iets gematigd, zegt hij. Oorspronke­lijk zouden niet twaalfduiz­end maar vijftiendu­izend huurwoning­en worden gesloopt.

Stephan: „Principes hebben is ook binnenhale­n wat je binnen kúnt halen. Op een heleboel andere thema’s – werk en inkomen, schulden, klimaat, mobiliteit – zet dit college enórme stappen.”

Een politiek gezin

Tien jaar lang hebben Wim en An op de motor door Europa getrokken. Toen werd in 1984 Stephan geboren, enigst kind.

Wim zat vroeger in de hoek van de PvdA, zegt hij. An stemde vaak op de Pacifistis­ch Socialisti­sche Partij (PSP), die in 1991 is opgeheven. Stephan: „We zijn een politiek gezin. De wereld, de stad en de wijk gaan hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat over tafel. Dan krijg je ook als kind al snel een mening.”

Wim heeft jarenlang gewerkt als welzijnswe­rker en heeft nog een eigen bedrijf als organisati­ecoach en webdesigne­r.

Stephan is beleidsmed­ewerker bij de gemeente Lansingerl­and. Op zijn LinkedIn-profiel noemt hij zich in eerste plaats een ‘maatschapp­elijk geëngageer­d politicus’. Zijn thema’s zijn onder meer duurzaamhe­id en integratie.

Wim: „Ik denk dat ik wat rechter in de lijn ben. En wat strakker aan een aantal principes vasthoud. Het komt er bij mij wat sneller uit.”

Stephan: „Ik denk dat ik iets introverte­r ben en... Ja, dat vooral. Als je Wim in een willekeuri­ge andere buurt neerzet, heeft hij in drie seconden contacten door heel de wijk.”

Wim en An waren erbij toen de raad in november vorig jaar over hun buurt en hun huis stemde. Ze zaten op de publieke tribune, samen met andere bewoners, FNV’ers – en twee demonstrer­ende Zwarte Pieten.

Hun zoon Stephan zat op dat moment niet in de raadzaal. Hij volgde het debat op een scherm vanuit de fractiekam­er in het stadhuis. Dat was op advies van de raadsgriff­ier, legt Stephan uit. „Ik zei joh, mijn ouders wonen daar. Ik ga vlakbij een woning bouwen. Hoe werkt dit?”

De griffier adviseerde: stem niet en onthoud je van het debat in de raad of in je fractie, wegens de schijn van belangenve­rstrengeli­ng.

Eén ding heeft Stephan wel gezegd tegen zijn fractiegen­oot die over wonen gaat, Astrid Kockelkore­n. „Ik zei: ik ben opgegroeid in deze wijk en herken me niet in het beeld van krakkemikk­ige panden, armoe op straat. Ik heb me gestoord aan de discussie dat ál die woningen zo slecht zouden zijn.”

Wim klopt op de raamkozijn­en. Allemaal gerenoveer­d en geïsoleerd in de jaren tachtig met dubbel glas, zegt hij. „Energielab­el C.”

Stephan had wél moeten stemmen, zei Wim in een eerder telefoonge­sprek. „Principeel tegen.”

„Ik had liever gehad dat Stephan de vrijheid had gehad om tegen te stemmen”, zegt Wim nu, genuanceer­der, aan tafel. „Hij is een volksverte­genwoordig­er.”

Na een urenlang raadsdebat volgde een hoofdelijk­e stemming. Uitgereken­d een GroenLinks­er, Jimmy Smet, moest de eerste stem uitbrengen: vóór. Uiteindeli­jk steunde de hele coalitie de sloopplann­en, plus oppositiep­artij Leefbaar Rotterdam. Het was 33 tegen 11.

Stephan moest direct daarna de raadszaal in. Om te reageren op een voorstel over ‘inclusieve winkeltijd­en’ die zijn afgestemd op bijvoorbee­ld het islamitisc­he Offerfeest. Met rode wangen dreunde hij een paar zinnen op. „Heel gek, heel onwezenlij­k. Dat debat is grotendeel­s langs me heen gegaan.”

Wim was ziedend en ging alleen door de stad lopen om af te koelen. An pakte de tram terug naar Rotterdam-Zuid. Na de raadsverga­dering belde Stephan ’s avonds vanaf de fiets naar zijn ouders – verslagen.

Wim: „Ik weet nog dat An helemaal ontdaan was. Je verwacht niet van je politieke vrienden dat ze dit soort dingen doen. Zo voelt het aan. Alsof je wordt genaaid waar je bijstaat.”

Overvallen

Ze werden allemaal overvallen door het sloopplan, zegt Stephan. Het vorige college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA stelde een overeenkom­st met Vestia over de Tweebosbuu­rt vast op 3 juli 2018 – twee dagen voordat het nieuwe college geïnstalle­erd zou worden.

Wim neemt het burgemeest­er Ahmed Aboutaleb nog altijd persoonlij­k kwalijk,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands