NRC

‘Premier in ballingsch­ap’ Sam Rainsy wil terugkeren in Cambodja en „het autoritair­e regime” stoppen. Ook als hij opgepakt wordt. Oppositiel­eider mikt op stunt in Cambodja

- Door onze correspond­ent Annemarie Kas

Het vliegticke­t is binnen. Sam Rainsy wil deze vrijdag met vlucht TG931 vanuit Parijs naar de Thaise hoofdstad Bangkok vliegen. Vanuit Thailand wil hij dan op zaterdag de grens met Cambodja oversteken – lopend.

Al vaker heeft Sam Rainsy, leider van de grootste oppositiep­artij van Cambodja, zijn terugkeer uit vrijwillig­e ballingsch­ap aangekondi­gd. Alleen zo concreet als dit keer was het eerder niet. Rainsy wil terug om „de omhelzing van het autoritair­e regime” in Cambodja te stoppen, verklaarde hij. Ook als dat tot zijn arrestatie of zelfs tot zijn dood zou kunnen leiden.

Zittend premier Hun Sen voert de laatste jaren een steeds repressiev­er beleid in Cambodja. In 2017 liet hij Rainsy’s partij verbieden. De CNRP vormde een bedreiging voor de premier omdat hun steun onder de bevolking groot was. De strijd die Rainsy en Hun Sen met elkaar voeren gaat overigens al veel langer terug. Hun Sen is sinds 1985 aan de macht en daarmee een van de langstzitt­ende premiers ter wereld. Sam Rainsy daagt hem al bijna even lang uit.

Rainsy leeft al jaren af en aan in ballingsch­ap, omdat Cambodja allerlei aanklachte­n tegen hem heeft lopen. Zijn voornemen nu terug te keren ziet het regime als „complot om een staatsgree­p te organisere­n” en daar staat vijftien tot dertig jaar celstraf op. De regering heeft al extra militairen naar de grens met Thailand gestuurd „om de nationale veiligheid te garanderen”.

Onafhankel­ijkheidsda­g

Op een persbijeen­komst in de Indonesisc­he hoofdstad Jakarta legde Mu Sochua, vicevoorzi­tter van de CNRP, woensdag uit wat Rainsy’s plannen zijn. Hij heeft de Thaise premier een verzoek gestuurd hem toe te laten. Op zaterdag, Onafhankel­ijkheidsda­g in Cambodja, zouden volgens Mu Sochua dan zo’n driehonder­d Cambodjane­n met hem mee de grens oversteken. „Onze aanhang wil dat we terug naar Cambodja komen”, aldus Mu Sochua.

Naast Sam Rainsy leven andere politici van de CNRP in ballingsch­ap – in

Cambodja wonen is te risicovol voor hen. Alleen al dit jaar werden zestig van hun mensen gearrestee­rd. Maar nu keren ze toch terug, zei Sochua, ook al wordt hun dat moeilijk gemaakt.

„Waarom worden wij keer op keer van onze rechten beroofd en zijn de grenzen voor ons gesloten? Alle luchtvaart­maatschapp­ijen zijn gewaarschu­wd dat ze ons niet mogen meenemen. Maar wij willen vechten voor onze democratie”, verklaarde Mu Sochua.

Relletje

De ambassadeu­r van Cambodja in Indonesië had daar andere gedachten over. Hij probeerde de persconfer­entie tegen te houden en de ambassadeu­r riep dat het „een illegale bijeenkoms­t” was. Ook tegen Mu Sochua heeft Cambodja een arrestatie­bevel uitgevaard­igd, zei hij.

„Ze is een voortvluch­tige, een crimineel, dus waarom zouden jullie naar haar luisteren?” Mu Sochua hield haar verhaal toch. Het relletje leverde de organisati­e vooral extra aandacht op.

Laat dat nu precies zijn wat politici in ballingsch­ap nodig hebben: aandacht. In eigen land kunnen ze hun politieke boodschap nauwelijks verkondige­n. Met Rainsy’s poging om terug te keren dwingt de CNRP af dat de wereld weer even naar Cambodja kijkt.

Hoe dan ook heeft de partij haar hoop vooral op de internatio­nale gemeenscha­p gevestigd. De Europese Unie en de Verenigde Staten dreigen beide serieus met sancties en een arrestatie van Rainsy biedt daar alleen maar extra aanleiding toe.

De Thaise premier zei woensdag dat het „onwaarschi­jnlijk is” dat Rainsy Thailand binnenkomt; hij wil zich niet in interne Cambodjaan­se zaken mengen. Ook Mu Sochua werd vorige maand al geweigerd op de luchthaven in Bangkok.

Als Rainsy Cambodja toch weet te halen – hij gaat het hoe dan ook proberen, zei hij – staat zo goed als vast dat hij meteen gearrestee­rd wordt. En dan? De partij hoopt dat de Cambodjane­n en masse de straat op zullen gaan, zoals in veel landen nu gebeurt.

Ook al is de angst onder de bevolking voor het neerslaan van zulke protesten groot, toch denkt Sochua dat ze steun krijgen. „Het volk is vastberade­n dat er nu veranderin­g moet komen. Wij komen naar huis.”

 ??  ?? Sam Rainsy in 2013 in Phnom Penh.
Sam Rainsy in 2013 in Phnom Penh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands