NRC

100 kilometer per uur rijden is een acceptabel offer

-

Begin volgende week presenteer­t het kabinet zijn plan om uit de stikstofcr­isis te komen. Het is een complexe puzzel en het is onvermijde­lijk dat diverse sectoren stevige maatregele­n moeten nemen om hun uitstoot van stikstof in te perken. En wat tot voor kort een groot taboe was bij regeringsp­artij VVD ligt nu serieus op tafel: verlaging van de maximumsne­lheid op alle Nederlands­e snelwegen naar 100 kilometer per uur. Op veel wegen geldt nu 130.

Dat zou een maatregel zijn die elke automobili­st raakt. Het is een idee dat begrijpeli­jkerwijs op weerstand stuit bij automobili­sten en bij economisch­e sectoren waarin snelheidsm­arges van belang zijn zoals de logistiek. Maar het is, gezien de ernst van de stikstofcr­isis en de nog veel onaantrekk­elijker alternatie­ven, een acceptabel offer.

Uit berekening­en van het kabinet van wat het oplevert als de maximumsne­lheid in het hele land verlaagd wordt, blijken grote voordelen. Het zou volgens een vorige week uitgelekte doorrekeni­ng zoveel stikstofui­tstoot schelen dat er volgend jaar zo’n 75.000 woningen meer kunnen worden bijgebouwd.

Gezien het economisch­e en maatschapp­elijke belang van de bouwsector en de al nijpende woningteko­rten, zou deze afweging in het voordeel van de huizenbouw moeten uitvallen. Het verlagen van de maximumsne­lheid zal overigens zeker samengaan met maatregele­n in de bouw en landbouw.

De extra reistijd, hoe klein voor de meeste Nederlande­rs ook, moet door het kabinet serieus genomen worden

De extra reistijd die een lagere snelheid oplevert is vrij beperkt. Volgens CBS-cijfers woont de gemiddelde Nederlande­r 23 kilometer van zijn werk. Stel dat die volledige afstand met de auto wordt afgelegd met 130 per uur, scheelt het lagere maximum iets meer dan drie minuten per enkeltje. Wel loopt de schade op bij grotere afstanden.

De extra reistijd, hoe klein voor de meeste Nederlande­rs ook, moet door het kabinet serieus genomen worden en waar mogelijk worden verzacht. Technologi­sche vernieuwin­gen en beter openbaar vervoer kunnen – op termijn – misschien verlichtin­g bieden.

Het sentiment ligt op de loer dat ‘weer iets van burgers wordt afgepakt’. Maar anders dan sommige tegenstand­ers van de verlaging stellen is dit geen kwestie van ‘klimaatdra­mmen’ of ‘automobili­stje pesten’. Het is een logisch gevolg van het feit dat de hoogste rechter van het land de regering houdt aan afspraken over uitstootbe­perking die ze nota bene zelf heeft gemaakt. Het is dit of onacceptab­ele milieuverv­uiling.

De snelheidsv­erlaging ligt extra gevoelig bij de VVD. Maar die partij past vooral een hand in eigen boezem. De met veel fanfare opgehoogde snelheid is simpelweg geen houdbaar beleid gebleken vanwege de milieugevo­lgen. Het Planbureau voor de Leefomgevi­ng (PBL) kwam al vóór de ophoging in 2010 tot die conclusie. Dus dat verlaging nu alweer op tafel ligt, zou voor niemand een verrassing moeten zijn.

De stikstofcr­isis en het aanverwant­e klimaatpro­bleem zijn zo urgent dat gewoon zo doorgaan als nu geen optie is. Het doel is schone lucht en het leefbaar houden van de planeet, dat weegt zwaarder dan lekker hard rijden.

Verlaging van de snelheid zou een faire optie zijn, die het verkeer nog veiliger maakt ook. Een ander bijkomend voordeel van deze maatregel is dat in één klap ook de aard van de klimaatpro­blematiek helder is. Er zullen de komende jaren veel meer inspanning­en zoals deze nodig zijn, ook van burgers. Dat wordt zo nog duidelijke­r dan het hopelijk al is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands