NRC

Latijns-Amerika verdient Nederlands­e ondersteun­ing

Minister Sigrid Kaag (D66) wil maatschapp­elijke organisati­es versterken. Zonde dat ze juist LatijnsAme­rikaanse bewegingen links laat liggen, schrijven Barbara Hogenboom en Michiel Baud.

- Barbara Hogenboom Michiel Baud

Donderdag bespreekt minister Sigrid Kaag (Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking, D66) haar nieuwe beleidspla­n in de Tweede Kamer. Daarin staat dat maatschapp­elijke organisati­es en belangengr­oepen burgers een stem geven en bijdragen aan een open samenlevin­g en democratis­ering. Ze roepen overheid en bedrijfsle­ven ter verantwoor­ding ten aanzien van duurzame ontwikkeli­ng en mensenrech­ten. Een sterk maatschapp­elijk middenveld, een civil society, is onmisbaar, aldus Kaag.

In Latijns-Amerika spelen sociale bewegingen van oudsher een cruciale rol in het controlere­n en corrigeren van de overheid. Hun activiteit­en zijn een poging om de democratie te versterken. Momenteel komt dit element van de Latijns-Amerikaans­e politiek sterk naar boven. In Chili, Ecuador, Bolivia, Argentinië, Peru en Haïti trekken burgers de straat op uit teleurstel­ling en woede over politici en hun beleid, maar ook vanwege een diepere maatschapp­elijke onvrede. En wat doet Nederland, een land dat als één van de weinige landen ter

Argentijne­n krijgen wereld het maatschapp­elijk middenveld zegt te willen steunen? Heel weinig, helaas. Latijns-Amerika blijft buiten beschouwin­g in het beleidspla­n voor versterkin­g van het maatschapp­elijk middenveld. Nederland was juist een belangrijk­e steunpilaa­r van maatschapp­elijke en overheidso­rganisatie­s tijdens de (postdictat­oriale) democratis­che wederopbou­w in de jaren tachtig en negentig. Dit leverde ons goodwill, goede bilaterale banden en een belangrijk­e positie op.

In de recente onrust in de regio vallen naast nationale verschille­n enkele terugkeren­de thema’s op. Ten eerste is er nauwelijks vertrouwen in politici en democratis­che instelling­en, vooral sinds de vele corrupties­chandalen. Terwijl het continent historisch-cultureel in belangrijk­e mate westers georiëntee­rd is, dreigen burgers alle vertrouwen te verliezen in de democratie. Ten tweede is er na jaren van groei nu onzekerhei­d over de economisch­e vooruitzic­hten, en over de vraag wie er gaat opdraaien voor bezuinigin­gen en hervorming­en.

Dat nu zelfs het relatief welvarende Chili in de greep is van protesten, legt de nadruk op het derde element: de extreme sociale en economisch­e ongelijkhe­id in de regio. Terwijl armoede de laatste twintig jaar aanzienlij­k werd teruggedro­ngen, blijft de afstand tussen rijk en arm opvallend groot. Dit leidt tot gespleten samenlevin­gen en politieke polarisati­e. Verder worstelt de regio met conflicten rondom het gebruik van land, water en natuur, met georganise­erde misdaad en onveilighe­id en met de migratiest­romen uit met name Venezuela en MiddenAmer­ika.

Terwijl de internatio­nale pers beelden laat zien van stenengooi­ers en van brandstich­ting, zijn de meeste uitingen van onvrede juist opvallend vreedzaam en goed georganise­erd. Jongeren en ouderen die in Chili op straat samen liederen zingen; inheemse groepen in Ecuador die naar de hoofdstad komen om te demonstrer­en; studenten in Nicaragua en Venezuela die ondanks de risico’s kritiek blijven uiten. Veel van dit soort bewegingen leveren al jaren een constructi­eve bijdrage aan de strijd voor eerlijke kansen en een verbeterin­g van onderwijs, gezondheid­szorg, rechtssyst­eem en milieubesc­herming. Maar zij worden steeds meer geconfront­eerd met onderdrukk­ing en criminalis­ering. Activisten die opkomen voor mensenrech­ten en het milieu lopen de grootste risico’s: het afgelopen jaar werden zo’n tweehonder­d, vooral lokale milieuacti­visten, vermoord.

Nederlands­e steun voor het maatschapp­elijk middenveld is dus hard nodig in LatijnsAme­rika. Daarmee helpen we de democratie te versterken en gaan we machtsmisb­ruik, corruptie en straffeloo­sheid tegen. Sterke banden met deze regio heeft ook voordelen voor Nederland en Europa. Zo is het beter zaken doen in landen met een transparan­te overheid en sterke rechtsstaa­t. Bovendien zijn de maatschapp­elijk organisati­es en overheden uit deze regio met 650 miljoen inwoners belangrijk­e partners voor de internatio­nale bevorderin­g van mensenrech­ten (inclusief lhbti-rechten), de bestrijdin­g van klimaatver­andering en de versterkin­g van multilater­ale instelling­en en rechtssyst­eem.

Een brede groep Nederlands­e maatschapp­elijke organisati­es en wetenschap­pers vraagt al langer om een actief beleid voor versterkin­g van het maatschapp­elijk middenveld in Latijns-Amerika. Het is hoog tijd dat minister Kaag deze oproep serieus neemt. De nieuwsberi­chten zetten deze boodschap kracht bij. Het is daarom belangrijk dat de leden van de Tweede Kamer de minister deze week alsnog verzoeken Latijns-Amerika op te nemen in het nieuwe beleidskad­er. en zijn verbonden aan het Centrum voor Studie en Documentat­ie van Latijns Amerika (CEDLA), Universite­it van Amsterdam.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? gratis soep bij een demonstrat­ie op 31 oktober voor het IMF-kantoor in Buenos Aires
gratis soep bij een demonstrat­ie op 31 oktober voor het IMF-kantoor in Buenos Aires

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands