NRC

Brokstukke­n van beschaving op een voormalige vliegbasis

Op het terrein waar eens een Duitse vliegbasis was opende Machinery of Me. De eerste expo is van Keiko Sato: over de destructie­ve kant van beschaving.

- Door onze medewerker Thomas van Huut Keiko Sato: Beyond civilisati­on

„NO2 PFAS” staat er met spuitbus geschreven op een groot stuk beton op het terrein van Fliegerhor­st Deelen, een voormalige Duitse vliegbasis tussen Arnhem en De Hoge Veluwe. Grondvervu­iling door PFAS is niet de reden dat een deel van de bouwwerkza­amheden stilliggen. De vertraging van de verbouwing tot ‘culturele enclave’ Buitenplaa­ts Koningsweg – met kunstenaar­swoningen, restaurant en expositier­uimte – komt door het stikstofbe­sluit. Het uitstel betekent dat Rieke Righolt en partner Maarten Verwij in hun onlangs geopende kunstruimt­e Machinery of Me voorlopig nog even zonder stabiele internetve­rbinding zitten. Maar hun kunstruimt­e in de voormalige stookruimt­e van een militair schoolgebo­uw was al klaar en is iedere zondag open.

Stikstof en PFAS zijn niet het onderwerp van Beyond Civilisati­on, de openingsex­positie bij Machinery of Me. Toch sluit het thema naadloos aan bij het werk van de Japanse kunstenaar Keiko Sato (62). Haar ruimtevull­ende installati­e gaat over de destructie­ve kracht van menselijke technologi­e. „Hoewel beschaving onze huizen heeft verbeterd, heeft het niet de mensen die ze moeten bewonen verbeterd”, citeert Sato in de tentoonste­llingsteks­t Henry David Thoreau.

In de stookruimt­e creëerde de kunstenaar met aarde, stukken asfalt, elektricit­eitskabels, houten blokken en droge takken een installati­e die doet denken aan de maquette van een

Keiko Sato, in een voormalige stookruimt­e. vervallen stad, of meerdere steden – met overal piepkleine details. Vrijwel alles verzamelde Sato op het terrein. Uit de brokstukke­n die ze vond bouwde ze een nieuwe beschaving, die op z’n beurt weer verval en destructie vertoont. De keurige houten blokken (flatgebouw­en?) lopen over in grillige natuurlijk­e takken (bomen?). Alsof het bewerkte hout met de tijd weer een natuurlijk­e vorm is aan gaan nemen. Dunne elektricit­eitsdraden lopen naar het plafond: het zouden satellietv­erbindinge­n kunnen zijn, of zoeklichte­n die de hemel afspeuren.

Beyond Civilisati­on is ook een persoonlij­k werk: op verschille­nde plekken plaatste Sato kleine foto’s van de ravage in haar geboortest­reek Fukushima na de kernramp in 2011. In de voormalige munitiekel­der is de film How to tell a story of my father te zien, die ze maakte naar aanleiding van een onderzoek naar haar vader, die als kamikazepi­loot onverricht­er zake terugkeerd­e door brandstoft­ekort.

In een andere ruimte hangt de brief die Sato schreef nadat ze in New

York op 11 september 2001 ooggetuige was geweest van de aanslag op het World Trade Center. Ze bevraagt daarin de rol van de mens in een conflict dat hem of haar overstijgt. Samen met de installati­e vertellen film en brief een tragisch maar intrigeren­d verhaal over de machinerie van oorlog, en de rol van het individu.

Wie na het zien van Beyond Civilisati­on de oude stookruimt­e verlaat, herkent, wandelend over het ruige terrein, plotseling de elementen: de stroomkabe­ls die uit de grond steken, de brokken asfalt langs de weg, de huizen die als blokkendoz­en op het gras liggen. Even verbeeld je dat je tot luciferfor­maat gekrompen bent, en figureert in Sato’s miniatuur van vooruitgan­g en destructie.

Machinery of Me, Arnhem.

Zo 12.00 - 17.00 uur en op afspraak. T/m 25/1/20. Inl.: machineryo­fme.nl

 ??  ?? Beyond Civilisati­on
Beyond Civilisati­on

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands