NRC

Beatrix Ruf aan de slag bij Moskous museum

- Door onze cultuurred­actie

Voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam Beatrix Ruf gaat werken voor Garage, een museum voor hedendaags­e kunst in Moskou. Dat meldt het museum op zijn website.

Ze gaat begin 2020 aan de slag. „Samen met onze directeur, Anton Belov, zal ze aan de langetermi­jnontwikke­ling van het museum werken, en met haar visie bijdragen aan het tentoonste­llingsprog­ramma, de planning, educatie en partner projecten bij Garage”, aldus het museum in een verklaring op de website.

Ruf was eerder directeur van de Kunsthalle in Zürich. Ze werd in 2014 artistiek directeur van het Stedelijk. In 2017 nam ze ontslag na ophef over nevenactiv­iteiten. Uit onafhankel­ijk onderzoek voor de gemeente Amsterdam bleek dat Ruf een bonus van 863.000 euro had ontvangen, van een eerdere opdrachtge­ver, die ook met het Stedelijk samenwerkt­e, zonder dat ze dat de toezichtho­uders van het museum gemeld had. De onderzoeke­rs oordeelden dat Ruf te goeder trouw had gehandeld, maar regels van goed bestuur had overtreden. De toezichtho­uders stapten op, deels gedwongen. Ruf was sinds begin dit jaar weer als adviseur aan het Stedelijk verbonden. Volgende maand wordt Rein Wolfs de nieuwe directeur van het Stedelijk.

Het Garage-museum in Moskou, ontworpen door Rem Koolhaas, ging in 2015 open.

Het is een initiatief van de Russisch-Amerikaans­e zakenvrouw Dasja Zjoekova en haar ex-man, de olie-multimilja­rdair Roman Abramovits­j (eigenaar van voetbalclu­b Chelsea).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands