NRC

In zijn satirische rubriek Voxpop neemt Roel Maalderink de mening van de straat op de hak. „Mensen zullen ook wel eens denken: had ik maar wat langer nagedacht.”

-

In 2016 studeerde jurist (1991, Utrecht) af met een 9 voor zijn scriptie over online shaming. En dat monteer ik naast elkaar. Je kan natuurlijk geen item maken waarin niet gemonteerd is, maar wat ze zeggen is echt gezegd. En dan zullen mensen zich ook wel eens terug zien en denken: shit, had ik maar wat langer nagedacht. Je kunt nooit iedereen tevreden houden.”

Je mikt natuurlijk vooral op mensen die meegaan in je opzetje – niet op mensen die doortrapte­r zijn.

„Ik vind het wel belangrijk om daarin een soort variatie te maken. Dus ook naar de Miljonair Fair [om te vragen hoeveel kinderen in Nederland in armoede leven]. Niet alleen naar het winkelcent­rum in Almere, ook de elite van Nederland.”

Zo toog hij in de week na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum naar de Amsterdams­e Zuidas, om mensen over cokegebrui­k op de ‘Snuif-As’ te bevragen. „Echt, ik denk wel negentig mensen liepen door. Dan zeggen mensen: had je echt gedacht dat mensen antwoorden: ja, ik zit elke vrijdagmid­dag aan de coke. Nee, maar het gaat er meer om: die vraag stellen, kijken hoe mensen überhaupt reageren. Het was de olifant in de kamer: een advocaat is doodgescho­ten terwijl op de Zuidas de grootgebru­ikers zitten. Het ligt zo voor de hand om te doen dat het me verbaasde dat het niet al gedaan was. En natuurlijk zeggen mensen: ik gebruik niet. Of: ‘niet bij ons op de firm’. Nou dat mag je dan als kijker zelf beoordelen.”

 ??  ?? Roel Maalderink
Roel Maalderink

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands