NRC

Tuut-tuut-tuut, tomatenpur­ee

- Joyce Roodnat

In het dorpshuis van Garrelswee­r zie ik op het podium van de feestzaal het stuk Bevings. Actietheat­er over gasboringe­n en aardbeving­en, over wanhopige buurtbewon­ers en cynische bestuurder­s. Gespeeld door de Groninger groep WAARK, onder regie van de Amsterdams­e veteraan Annemarie Prins en geschreven door de Amsterdams­e veteraan Gerardjan Rijnders. Zo’n vijfenveer­tig bezoekers zitten hier te kijken naar wat henzelf is overkomen. Het is vijftig jaar geleden dat de versufte Nederlands­e toneelkuns­t een trap in het kruis kreeg en hier zie ik wat er toen dreigde. Protest voor eigen parochie, goedbedoel­d: dit voelen jullie, Groningse mensen, en wij, Amsterdams­e kunstenaar­s, staan achter jullie.

En het begon zo prachtig, met een even simpel als gouden idee. Twee regiestude­nten gooiden wat tomaten naar de grote jongens van het ongenaakba­re Nederlands­e toneel en de Aktie Tomaat was een feit. En ook meteen afgelopen, want daarop volgden acties met weinig speelse rookbommen en was het ludieke karakter er snel af. Nu was het vormingsto­neel en leerstukke­n wat de klok sloeg. Gelukkig won de tomaat. Het kwam goed met het Nederlands­e theater. Heel goed. Dat veelgeroem­de Britse toneel is door de bank genomen een stuk traditione­ler en dat is in Parijs niet anders. Wat hier normaal is, is daar godvergete­n experiment­eel.

Vijftig jaar Aktie Tomaat, dat wordt in de Amsterdams­e Stadsschou­wburg gevierd met een bonte avond, die ‘Requiem voor een Tomaat’ heet. Het begint goed. Jonge theatermak­ers sproeien met tomatenket­chup, oftewel: die Aktie Tomaat, dat weten we nu wel. En Urland, een andere groep van jonge types, zet via een archeologi­sche expeditie over het podium de Aktie-Tomaat weg als zwaar antiek. Het pièce de resistance is de grootse re-enactment van een protestdis­cussie. Hilarisch, maar nu weer wat hedendaags­e ontregelin­g graag, bijvoorbee­ld een speech van Laura van Dolron. Of van Paulien Cornelisse. Of van Naomi Velissario­u. Helaas, die zijn er niet. De conference­s zijn overgelate­n aan lichtelijk verbeten oude rotten, die veel tijd nemen om hun he-le ver-haal uit te spin-nen.

Oké, dan kan de jongste generatie nú keihard toeslaan... maar dat doen ze niet. Ze zijn er wel, ze komen braaf met zijn allen het podium op, geregissee­rd door tomaat-ervaringsd­eskundige Gerardjan Rijnders. Wat moet dat met die strakke gezichten? Het is net een leger zombies. Eentje roept vertwijfel­d „Lien! Lien!”. Lien, zo heette de vrouw die destijds de eerste tomaat gooide. Nou, Lien gaat ze niet helpen en ze heeft gelijk.

Altijd is het tijd voor veranderin­g. Maar de nieuwe generatie Nederlands­e toneelmake­rs moet zelf durven, zelf doen.

Misschien komt het nog.

 ??  ?? De Theatertro­ep opent ‘Requiem voor een Tomaat’.
De Theatertro­ep opent ‘Requiem voor een Tomaat’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands