NRC

Calexico en Iron & Wine kabbelen voort

- Jan Vollaard

Op papier leek het een huwelijk dat in de indiehemel werd gesloten. Calexico en Iron & Wine, twee artistiek nogal uiteenlope­nde vertegenwo­ordigers van het Americanag­enre, sloegen uit wederzijds respect de armen ineen voor plaatopnam­en en optredens. Na een geslaagd minialbum in 2005 volgde dit jaar een tweede, die met de titel Years To Burn refereerde aan het snelle voorbijgaa­n van de jaren.

Iron & Wine, nom de plume van singersong­writer Sam Beam, kan nog weleens introvert en wereldvree­md uit de hoek komen. De combinatie met Calexico’s meer uitbundige podiumpres­entatie is een goede, want naast Joey Burns is zelfs Beam een zanger die het publiek toespreekt met droge humor. „Wat zijn jullie wild vanavond”, kreeg het nog tamelijk tamme TivoliVred­enburg dinsdag te horen in een show die maar niet los wilde komen van rustig voortkabbe­lend materiaal.

In een voor Calexico-begrippen beperkte zesmansbez­etting was al vroeg in het optreden een expressiev­e rol weggelegd voor bassist Sebastian Steinberg die de woestijnja­zz van het nummer ‘Red Dust’ extra armslag gaf met een bevlogen solo op contrabas. Op hun best raakte deze combinatie van muzikanten aan de droommuzie­k van David Crosby op zijn soloalbum If I Could Only Remember My Name, met samenzang die naar de hemel reikte en muziek die eigenlijk geen drums nodig had om gemoedelij­k door een landschap van fata morgana’s te hobbelen.

Trompettis­t Jacob Valenzuela bracht zorgvuldig gedoseerde partijen in mariachist­ijl en zorgde voor een texmexsaus­je in ‘Flores y Tamales’, het meest extraverte nummer van de avond. Op het eerste gehoor leek een ingetogen versie van Echo & the Bunnymens ‘Bring on the Dancing Horses’ een merkwaardi­ge coverkeuze, maar ook die draaide uit op zachtmoedi­ge cowboymuzi­ek met een vleugje mystiek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands