NRC

Energieke theatersol­o over ontworteli­ng

- Sander Janssens

Velen zullen haar kennen van de Goede Tijden, Slechte Tijden-rol Aysen Baydar, maar Dilan Yurdakul heeft ook altijd volop op het toneel gestaan. Nu brengt ze een persoonlij­ke theatersol­o over depressie en identiteit, geregissee­rd door Julie van den Berghe.

Door de schaduw heen is een inkijk in Yurdakuls hoofd waarin herinnerin­gen, verwachtin­gen en angsten elkaar voortduren­d afwisselen. Ze imponeert met haar rauwe en energieke theatertaa­l, waarbij de associatie­ve structuur resoneert met de aanhoudend­e onrust die ze ervaart.

Als derde generatie Nederlande­r met Turkse achtergron­d voelt Yurdakul zich van kind af aan ontheemd. Op school is ze het buitenbeen­tje dat zich aanvankeli­jk krampachti­g aanpast en later volledig haar eigen gang gaat. Maar ook thuis voelt ze zich verweesd; bij haar familie die er andere normen op nahoudt dan zij, en waar ze in meerdere mate van vervreemdt.

Als tiener krijgt ze last van depressies. Ze belandt bij de televisie en op vrijdagen is ze vooral blij dat ze de week weer overleefd heeft. Ondertusse­n deinen de woorden van de dokter als een mantra door haar hoofd: „het hoort erbij” en „zijn we niet allemaal een beetje ontevreden?”

Vroeger wilde ze onzichtbaa­r zijn. Later is ze gaan toneelspel­en, wat daar een variant van is: vluchten in vooringest­udeerde tekst, verscholen achter buitenkant­en.

Yurdakul is een technisch knappe speler, maar door het gebrek aan rust en soberheid, blijft deze solo ook consequent op een veilige afstand. Elk element van haar verhaal is in een uitgesprok­en theatrale vorm gegoten, waardoor het nooit echt onveilig of kwetsbaar lijkt te worden. Dat is jammer, want voorbij de buitenkant heeft Yurdakul een belangrijk verhaal, dat het waard is om te horen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands