NRC

Als het met Canada niet lukt, met welk land dan wel?

Nederland moet het Europese handelsver­drag met Canada, CETA, nog ratificere­n. En dat is nog geen uitgemaakt­e zaak.

- Door onze redacteur Marike Stellinga

Als Europa met Canada geen handelsver­drag kan sluiten, met welk land dan nog wel?

De vraag werd woensdag in de Tweede Kamer herhaaldel­ijk gesteld door voorstande­rs van CETA, het handelsver­drag tussen Canada en de Europese Unie.

Het Nederlands­e parlement moet nog stemmen over het verdrag, om het te ratificere­n. En dat wordt spannend. De PvdA besloot half oktober tegen het verdrag te stemmen. Daarmee is er geen duidelijke meerderhei­d in de Eerste Kamer voor CETA. Ook in de Tweede Kamer is het nog onduidelij­k of een meerderhei­d voor is. Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van coalitiepa­rtij ChristenUn­ie, zegt nog niet te weten of zijn partij wil ratificere­n. „In 2016 hebben we tegen CETA gestemd, we komen van ver.”

Canada lijkt op Europa, als het gaat om democratis­che waarden of om bijvoorbee­ld klimaatdoe­len, betoogden vertegenwo­ordigers van bedrijven, van landbouwor­ganisatie LTO, van Canada en van de Europese Commissie, die in een hoorzittin­g woensdag voor CETA pleitten. Canada is net als Nederland een handelslan­d dat hecht aan internatio­nale samenwerki­ng, benadrukte de Canadese ambassadeu­r Lisa Hefland. „Kunt u één land buiten Europa aanwijzen dat meer op ons lijkt dan Canada? Het bestaat niet”, zei Hiddo Houben, hoofd handelsrel­aties met Noord-Amerika van de Europese Commissie.

Vanwaar dan toch die bezwaren tegen CETA? Volgens voorstande­rs zijn de voordelen nu al zichtbaar. CETA is in 2017 al grotendeel­s ‘voorlopig’ van kracht geworden. Het overgrote deel van de importtari­even tussen Canada en de EU is al geschrapt. De export van Nederland naar Canada groeide in 2018 direct, aldus voorstande­rs.

De critici van het verdrag draaiden de redenering van de voorstande­rs woensdag om: juist omdat CETA een verdrag is tussen twee hoogwaardi­ge democratie­ën, moet het de gouden standaard worden voor toekomstig­e verdragen met andere landen. En dat is het volgens tegenstand­ers niet.

Arbitrageh­of

De kritiek die woensdag kwam van de Consumente­nbond, van een deel van de boeren en van vakbond FNV concentree­rt zich op twee punten. Eén: ze hebben zorgen over lagere milieuen dierenwelz­ijnsnormen in Canada. Twee: ze hebben zorgen over het speciale arbitrageh­of, ICS in jargon, waar buitenland­se investeerd­ers schade kunnen claimen als ze zich benadeeld voelen door overheden. Als het gaat om lagere milieustan­daarden, dan richten de zorgen zich vooral op de landbouwse­ctor. Maar de drie vertegenwo­ordigers van de Nederlands­e boeren waren het woensdag opvallend oneens over het verdrag. Landbouwor­ganisatie LTO is vóór CETA. Voorman Marc Calon: „Dit verdrag is geen 10 maar wel een 8 of een 9. Ik zou heel erg ongelukkig zijn namens al die boeren als de Kamer dit verdrag blokkeert.”

Volgens Keimpe van der Heide van de Nederlands­e Akkerbouw Vakbond brengt CETA boeren in een moeilijke positie, omdat er straks goedkopere maar minder duurzame Canadese producten in de winkels liggen. Calon denkt dat de meeste boeren profiteren. „We hebben het over Canada. Voor onze standaarde­n is de Brexit veel gevaarlijk­er.”

Ook over het andere punt van zorg, het arbitraget­ribunaal voor investeerd­ers, ICS, verschille­n de meningen sterk. Dit is het enige deel van CETA dat nog niet van kracht is, dat wordt het pas als alle 28 lidstaten ratificere­n. Critici vrezen dat overheden minder ingrijpend beleid durven te voeren als er claims van buitenland­se investeerd­ers dreigen. Waarom hebben bedrijven wel een speciale plek om te klagen en vakbonden en milieuorga­nisaties niet?

De Consumente­nbond vreest dat regeringen kopschuw worden om regels te maken die consumente­n beschermen op het gebied van bijvoorbee­ld voedselvei­ligheid en privacy. Ook FNV maakt zich zorgen over de beleidsvri­jheid van de overheid, net als de PvdA en de ChristenUn­ie.

Volgens bedrijfslo­bbyclub VNONCW zijn dat spookverha­len. Verantwoor­delijk minister Sigrid Kaag (Buitenland­se Handel, D66) schreef vorige week aan de Kamer dat in de afgelopen vijftig jaar nog nooit een zaak tegen Nederland is begonnen, terwijl Nederland al meer dan tachtig bilaterale investerin­gsbescherm­ingsoveree­nkomsten heeft gesloten. In CETA is juist extra vastgelegd dat overheden het recht hebben om nieuwe regels te maken, zei de Europese Commissie.

Wat er gebeurt als Nederland CETA niet ratificeer­t, is nog onduidelij­k. Dertien lidstaten hebben CETA inmiddels geratifice­erd. Volgens de Europese Commissie moet de Europese Raad, het gremium waarin alle EUleiders zitten, besluiten over beëindigin­g van het verdrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands