NRC

Een groen geldbeleid is niet langer onzinnig

- Maarten Schinkel Maarten Schinkel schrijft over economie en financiële markten.

Niet doen. Dat was hier de eerste reactie op het voornemen van Christine Lagarde om ‘groene’ leningen in te gaan kopen als zij eenmaal president was van de Europese Centrale Bank. Maar toen gingen de gedachten terug naar Krispy Kreme. Eerst even naar Lagarde. Zij uitte haar voorkeur voor een vergroenin­g van de balans van de ECB bij haar presentati­e in september aan het Europees Parlement, dat zijn stempel onder haar voordracht als ECB-president moest zetten.

De impact van zo’n beleidsvoo­rnemen is potentieel enorm. De ECB heeft van de lente van 2015 tot en met december 2018 voor het formidabel­e bedrag van 2.545 miljard euro aan leningen opgekocht, in het kader van het bijzondere monetaire beleid dat bedoeld was om de inflatie op te krikken, de langetermi­jnrentes te verlagen en de kredietver­leningen in de eurozone vlot te trekken.

Al die leningen lopen af, en worden voortduren­d ‘ververst’ met nieuwe aankopen om de balans op peil te houden. De mogelijkhe­den tot vergroenin­g zijn groot: 177 miljard aan bedrijfsle­ningen staat inmiddels op de balans. Daarvan loopt in de eerstvolge­nde twaalf maanden bijna 12 miljard af. Dat bedrag moet met nieuwe aankopen worden aangezuive­rd.

Er staat ook nog voor 230 miljard euro aan leningen van supranatio­nale organisati­es als de Europese Investerin­gsbank op de balans. Ook die moeten worden ververst, al valt moeilijker te achterhale­n waar dat per jaar op neer zou komen. Maar een totaal aan 30 miljard euro voor ‘vergroenin­g’ lijkt redelijk. Bovendien is, nog net onder Mario Draghi, een nieuw opkoopprog­ram van 20 miljard per maand gestart, waarvan ook weer een deel bedrijfsob­ligaties en supranatio­nale obligaties zal betreffen. Daarnaast is er nog onderpand van banken, dat vergroend zou kunnen worden.

Van het extreme monetaire beleid kan nu maar beter het beste worden gemaakt

De reacties op Lagardes groene voornemen waren voorspelba­ar: Nederland en Duitsland tegen. De ECB moet strikt „marktneutr­aal” opereren, zo klonk het vanuit de Bundesbank. En, zoals gezegd, ook op deze plek was de eerste reflex afwijzend. Want zo haal je de politiek het monetaire beleid binnen. Maar: is dat niet sowieso al het geval?

Drie jaar geleden bleek dat, in het kader van het opkoopprog­ram, de ECB ook leningen van de Amerikaans­e donutketen Krispy Kreme, actief in Europa, had aangeschaf­t. De obligaties kwamen terecht op de ECB-balans. Wie ooit zo’n mierzoete donut heeft moeten eten, weet: dit is een enkele reis tandbederf, overgewich­t en suikerziek­te. De moraal: ook wie zogenaamd neutraal opkoopt, is dat niet.

Ten aanzien van ‘groen’ opkopen is dat effect sterk. Zoals specialist en Rotterdams­e hoogleraar Dirk Schoenmake­r bijvoorbee­ld uitlegt: bedrijven in de fossiele brandstoff­en zijn relatief kapitaalin­tensief, lenen meer, en zijn dus oververteg­enwoordigd in een ‘neutraal’ monetair opkoopprog­ram. Dat dus onbedoeld juist klimaatonv­riendelijk kan uitpakken.

Aan de andere kant van de oceaan ontluikt intussen eveneens de voorkeur voor een groener monetair beleid, waar dat mogelijk is. In een artikel voor de denktank Peterson Institute wijst Patrick Honohan erop dat het mandaat van de ECB, na het streven naar prijsstabi­liteit, het ondersteun­en van de doelstelli­ngen van de EU is. Van die doelstelli­ngen maakt klimaatbel­eid integraal onderdeel uit.

Het pleidooi klinkt sympathiek. Maar deze discussie is sowieso alleen maar mogelijk omdát er een opkoopbele­id is gevoerd. Al vroeg werd duidelijk dat deze expansie van het werkterrei­n de centrale bank politieker zou maken. Wel: hier zijn we dan. Nu dit beleid toch al wordt gevoerd, kan het misschien nét zo goed ‘groen’ worden gevoerd. Onder mild fundamente­el protest, dat wel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands