NRC

De gemeente Smallinger­land wilde uitbreidin­g van de gaswinning voorkomen, maar is teruggeflo­ten door de Raad van State.

- Door onze correspond­ent Mark Middel

Het komt niet vaak voor, een ministerie dat een gemeente voor de rechter sleept. Maar rond de gaswinning in het Friese Smallinger­land is dat precies wat er gebeurde. Waarom het ministerie dit belangrijk vindt: de kleine gasvelden dragen samen in belangrijk­e mate bij aan de gaswinning in Nederland.

En het ministerie procedeert niet voor niks. Want niet de gemeente, maar de minister is de baas over de gaswinning in Smallinger­land, oordeelde de Raad van State woensdag in deze bijzondere zaak. Minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat,

VVD) sleepte Smallinger­land voor de hoogste bestuursre­chter omdat de gemeente verdere gaswinning, tegen het landelijke beleid in, in het gebied wilde voorkomen.

In de zomer van 2018 veranderde Smallinger­land het bestemming­splan van het buitengebi­ed om onderzoek naar nieuwe gasvelden tegen te gaan. „Omdat bij eerder onderzoek naar mogelijke nieuwe gasvelden schades optraden”, zegt wethouder Piet de Ruiter (FNP en GroenLinks). De gemeentera­ad stemde vorig jaar unaniem in met het bestemming­splan.

Dat wekte verbazing bij minister Wiebes, want die was niet over de plannen geïnformee­rd. En dat moet volgens hem wel. De Raad van State gaf de minister daarin woensdag gelijk. „We hebben betrokken partijen geïnformee­rd”, zegt De Ruiter. „Maar we wisten niet dat we de minister hierover moesten informeren.”

Landelijk beleid

Het ministerie had meer bezwaren. Zo zou de gemeente met de wijziging van het bestemming­splan ingaan tegen het landelijke energiebel­eid. De gemeente wil overstappe­n op meer duurzame energiebro­nnen en voorkomen dat binnen haar grenzen meer gas gewonnen zou worden. Ook daarin gaf de Raad van State de minister gelijk. De hoogste algemene bestuursre­chter stelde bovendien dat „een bestemming­splan uitsluiten­d betrekking mag hebben op de ruimtelijk­e ordening”. Een bestemming­splan is dus geen middel om de gaswinning tegen te houden ten faveure van duurzame energie.

Al met al erkent de gemeente Smallinger­land haar verlies, zegt wethouder De Ruiter. „We hebben een tik op de vingers gekregen.” Maar de boodschap van de gemeente blijft hetzelfde. „Er is volstrekt geen draagvlak in Friesland voor gaswinning”, zegt De Ruiter. „Nieuwe gasproduct­ie in Friesland of opvoering ervan is strijdig met de boodschap van de energietra­nsitie dat we van het gas af moeten.”

In Smallinger­land liggen zo’n veertig boorputten, waarvan slechts een handvol in productie is. Tussen Leeuwarden en Drachten liggen verschille­nde kleine gasvelden op en naast elkaar. In totaal zijn er ongeveer 150 kleine gasvelden in Noord-Nederland, die qua grootte niet in verhouding staan tot het Groningeng­asveld. Toch leveren de kleine gasvelden ongeveer de helft van het Nederlands­e aardgas, zegt een woordvoerd­er van het ministerie.

Nu het kabinet bekend heeft gemaakt dat het Groningeng­asveld naar verwachtin­g in 2022 sluit, vrezen gemeenten met kleine gasvelden dat de gasproduct­ie daar omhooggaat. Wiebes wees er vorige maand in de Tweede Kamer op dat het productiev­olume van de kleine gasvelden samen jaarlijks juist afneemt. Al kan het, erkende hij, dat bij bepaalde velden de gaswinning tijdelijk hoger is.

Sinds de problemen in Groningen vrezen ook burgers erbuiten voor schade aan huizen, bevingen en bodemdalin­g. Tot nog toe valt de schade mee. Volgens het ministerie komen per jaar zo’n 15 schademeld­ingen binnen van de kleine gasvelden, tegenover 26.000 meldingen sinds maart 2018 door het Groningeng­asveld.

De uitspraak van de Raad van State is niet verrassend, maar wel bijzonder, zegt hoogleraar bestuursre­cht aan de Rijksunive­rsiteit Groningen Herman Bröring: „Het is vrij uniek dat het Rijk in beroep gaat tegen een besluit van de gemeente.”

Dankzij deze uitspraak kan het Rijk een voorbeeld stellen aan andere gemeenten, zegt Bröring. „Gemeenten komen vaker in verzet.” Nu kan het ministerie zich beroepen op steun van de rechter. „Het is nu duidelijk wie waarover gaat en dat de gemeenten niet te veel in het vaarwater van het Rijk moeten komen.”

Toch is de strijd nog niet gestreden. Wordt er een nieuw gasveld gevonden, dan kan de gemeente de ontginning ervan aanvechten. En dan volgt weer een gang naar de Raad van State.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands