NRC

Miljardenv­erlies op overschatt­e tech ‘harde les’ Softbank

Techinvest­eerder Softbank publiceerd­e voor het eerst in jaren rode cijfers. Oorzaak: tegenvalle­nde prestaties van WeWork en Uber.

- Door onze redacteur Stijn Bronzwaer

Een wilde, zwarte oceaan – dat beeld gebruikte Masayoshi Son woensdag om de situatie van investerin­gsmaatscha­ppij Softbank uit te drukken. „We leven in een ruwe zee”, zei de topman bij de presentati­e van de jongste kwartaalre­sultaten.

Die cijfers waren „niet goed”, vertelde Son direct bij het begin van zijn toespraak met gevoel voor understate­ment. Softbank presenteer­de voor het eerst in veertien jaar rode cijfers: een operatione­el verlies van ruim 700 miljard yen (5,8 miljard euro) over het derde kwartaal.

Dat verlies kwam geheel op het conto van het Vision Fund, met een inleg van 100 miljard dollar (90,3 miljard euro) ’s werelds grootste investeerd­er in techbedrij­ven. Belangrijk­ste oorzaak: tegenvalle­nde resultaten van kantoorver­huurder WeWork en taxi-app Uber.

De vraag is wat dit betekent voor de toekomst van Softbank. Én voor de techbedrij­ven in Silicon Valley, die voor hun groeiplann­en en het dekken van hun verliezen voor een belangrijk deel afhankelij­k zijn van investeerd­ers als Softbank.

Focus op unicorns

Eerst Softbank: dat kan wel tegen een stootje. Het Japanse bedrijf bestaat bijna veertig jaar en heeft al de nodige crises doorstaan. In 2000 verloor het na het barsten van de internetze­epbel 90 procent van zijn beurswaard­e. Son zag zijn persoonlij­k vermogen terugvalle­n van 78 naar 8 miljard dollar.

Investeerd­ers kijken met een mengeling van zorg en verbazing naar Softbank

Softbank knokte zich terug, mede door een gouden zet. Het investeerd­e in 2000 een relatief klein bedrag, 20 miljoen dollar, in de toen nog onbekende webwinkel Alibaba. Softbank bezit nu een kwart van Alibaba, inmiddels een van de grootste internetbe­drijven ter wereld. Son mag zich met zijn 13 miljard dollar inmiddels alweer tot de honderd rijkste wereldburg­ers rekenen.

Softbank, van origine een mediaen telecombed­rijf, heeft de laatste jaren zijn focus verlegd naar unicorns, relatief jonge technologi­ebedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn. „Wij richten ons op de entrepeneu­rs met de visie en de passie om het onmogelijk­e te presteren”, zei Son hierover vorige week op de conferenti­e Davos in the Desert, in de Saoedische hoofdstad Riad. „Wij zorgen voor het geld. Zodat zij kunnen vechten.”

‘Gepassione­erde kunstenaar’

Eén van die vechters was de New Yorkse WeWork-oprichter Adam Neumann, door Son een „gepassione­erde kunstenaar” genoemd. Softbank was deze maand gedwongen in te grijpen bij WeWork, dat kantoorrui­mtes verbouwt tot hippe werkplekke­n en doorverhuu­rt aan zzp’ers. Van de 47 miljard dollar waarop WeWork nog niet zo lang geleden werd gewaardeer­d, is nog zo’n 8 miljard dollar over. „Ik heb de waarde van WeWork overschat”, gaf Son woensdag toe. „Ik heb een harde les geleerd.”

Neumann, alleenheer­ser bij zijn bedrijf en verantwoor­delijk voor enorme kostenover­schrijding­en, werd uitgekocht en verliet WeWork als miljardair. Softbank kondigde woensdag aan WeWork-locaties die geen winst maken te sluiten. Naar verluidt verliezen duizenden werknemers daardoor hun baan. Ook wil Softbank dure huurcontra­cten afkopen en die goedkoper hernieuwen. „Zodat groene appels mooie winstgeven­de rode appels kunnen worden”, aldus Son.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands