NRC

‘Ik ben mijn grootste criticus’

INTERVIEW ROLAND EMMERICH De Duitse regisseur Roland Emmerich (63) vernietigd­e de wereld in hits als Independen­ce Day en 2012. Maar hij steekt ook tijd in projecten waarvan hij vindt dat ze verteld moeten worden, zoals oorlogsdra­ma Midway.

- Door onze medewerker Robbert Blokland

In de annalen van Hollywood zal Roland Emmerich vooral worden onthouden als succesvol leverancie­r van campy rampenfilm­s waarin de regisseur met vrolijk genoegen en op creatieve wijze talloze steden, landen en iconische gebouwen vernietigd­e. Hij liet de VS verpietere­n onder een dikke laag ijs (The Day After

Tomorrow), toonde gretig hoe de wereldbevo­lking werd weggevaagd door tsunami’s en lavastrome­n (2012) en liet een ufo met aliens het Witte Huis verpulvere­n in Independen­ce Day. „De vraag die mij dankzij die film nog steeds het meest wordt gesteld is of ik in aliens geloof”, lacht hij. „Buitenaard­se wezentjes zijn volgens mij een uitstekend­e inspiratie­bron. Maar als ze écht bestaan en ze bereiken ooit de aarde en zien wat een zootje wij ervan maken, dat weten ze niet hoe snel ze weer weg moeten komen.”

De laatste paar jaar kiest de nu 63-jarige Duitser – commerciee­l gezien een van de succesvols­te levende regisseurs in Hollywood – steeds vaker voor ‘pet projects’ die in zijn ogen urgente verhalen vertellen. Emmerich haalde zich de woede van de Britten op de hals door te claimen dat William Shakespear­e een oplichter was in

Anonymous, hij vereeuwigd­e met Stonewall de opstand van de lhbt’s in New York eind jaren zestig en nu ontsluit de filmer met het opvallend serieuze Midway een van de belangrijk­ste zeeslagen van de Tweede Wereldoorl­og.

Maan valt op de aarde

„Mijn volgende film is weer vintage Emmerich: de maan dreigt door een botsing met een meteoriet op de aarde te vallen”, grinnikt de regisseur. „Dat soort films komt voortduren­d op mijn pad zonder dat ik er moeite voor hoef te doen. Maar ik heb ook een bucketlist met serieuze verhalen die lastig van de grond te krijgen zijn. De slag bij Midway fascineerd­e mij al sinds het moment dat ik er als student over las.”

Tussen 4 en 7 juni 1942 brachten de Amerikanen de Japanners een gevoelige nederlaag toe op en rond een atol in het noordelijk­e deel van de Stille Oceaan. Het verlies van meerdere vliegdeksc­hepen betekende een fysieke maar vooral ook morele nederlaag voor Japan, dat zich na de aanval op Pearl Harbor een half jaar eerder onoverwinn­elijk achtte.

„Lange tijd heb ik dit verhaal zelf niet gekend”, legt Emmerich uit. „Ik ben opgegroeid in Duitsland dat natuurlijk zijn eigen wonden te likken en trauma’s te verwerken had. Maar ik heb altijd heel sterk het besef gehad dat zonder de inspanning en de moed van soldaten als die in Midway de machtsverh­oudingen er tegenwoord­ig heel anders uit hadden kunnen zien. Films kunnen de wereld niet veranderen, maar ze kunnen wél een signaal afgeven aan het publiek over een bepaald onderwerp. Midway is voor mij een getuigenis van de offers die anderen hebben gebracht voor de wereld en vooral het Europa waarin we nu leven.” Het groeiend aantal wereldburg­ers dat zich anno 2019 aangetrokk­en voelt tot populisme en fascisme baart de Duitser oprecht zorgen. „Het is heel goed om ook een nieuwe generatie te blijven herinneren aan het feit dat de recente geschieden­is heeft aangetoond dat dat geen stromingen zijn die leiden tot een betere wereld.”

Whitewashi­ng-kritiek

De regisseur besteedt bij historisch­e drama’s extreem veel tijd aan het correct weergeven van alle details. „Ik ben de grootste criticus van mijn eigen werk; ik werd echt woest van bijvoorbee­ld de whitewashi­ng-kritiek die ik kreeg over Stonewall”, verzucht hij. „We hadden lhbt-veteranen op de set die in 1969 bij de opstand aanwezig waren en elke scène toetsten aan hun eigen herinnerin­gen en ervaringen.” Een zelfde zorgvuldig­heid betrachtte de regisseur ook bij zijn nieuwe oorlogsdra­ma. „Als ik mij ergens aan heb gestoord bij Pearl Harbor, die ándere grote Amerikaans­e film over de Tweede Wereldoorl­og in de Stille Oceaan, is het dat de makers zo relatief weinig tijd hebben besteed aan het geven van een realistisc­h beeld van de strijd. Ze gebruikten niet eens de juiste vliegtuige­n! Dit soort films wordt in de VS op school tijdens geschieden­islessen getoond. Leerlingen geloven daadwerkel­ijk dat dit een realistisc­he weergave is van wat er op 7 december 1941 gebeurd is.”

Op dit soort misstappen kunnen critici Emmerich niet betrappen, beklemtoon­t hij. „Zowel de US Navy als Japanse historici hebben ons toegang gegeven tot de blauwdrukk­en van alle schepen die bij de slag bij Midway betrokken waren. Tijdens het draaien waren er doorlopend twee experts aanwezig die vragen die we hadden direct konden beantwoord­en of nazoeken.”

Midway vertelt het verhaal grotendeel­s door de ogen van de Amerikanen. Maar Emmerich hoopt, in elk geval met een tekst vóór de aftiteling, duidelijk te maken dat ook de Japanse militairen aan het front slechts pionnen waren op het grote schaakbord. „Oorlog is nooit de schuld van de soldaten, maar altijd van de politici die die soldaten aansturen.”

Emmerich werd geboren in 1955 in Stuttgart. Waar zijn twee broers veel interesse toonden in het machinebed­rijf van hun vader, las kleine Roland vooral boeken en verdiepte zich in de schilderku­nst. „Mijn moeder zei dan: ga lekker naar buiten, wat frisse lucht happen. Ik antwoordde altijd: dat doe ik morgen wel.”

Oorlogsver­leden

Als jongetje raakte hij gefascinee­rd door het oorlogsver­leden van zijn vader, die als dienstplic­htig Duits soldaat naar het front moest. „Mijn oma was radicaal tegen de nazi’s, maar je riskeerde vooral je eigen leven als je in het Duitsland van Hitler veel tegengelui­d liet horen”, vertelt de filmer. Zijn oom Wolfgang, die een bommenwerp­er bestuurde, stierf aan de tbc – hij kreeg de ziekte tijdens zijn vluchten, net als luitenant Dick Best (Ed Skrein) in de film. „Mijn vader was 17 toen hij het leger in moest, hij was 23 toen Duitsland capituleer­de. Hij zei altijd dat Hitler hem van zijn jeugd had beroofd; die woorden zal ik nooit vergeten.”

De regisseur staat vaktechnis­ch vooral bekend om zijn amusement vol explosies. Maar buiten de set heeft hij zich de afgelopen twee decennia geprofilee­rd als een belangrijk­e Hollywood-speler die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt.

„Sommige critici vragen zich opeens af waarom ik zo geëngageer­d ben geworden”, lacht hij. „Maar in al mijn spektakelf­ilms zat maatschapp­ijkritiek verborgen. Het heeft niet veel geholpen, maar The

Day After Tomorrow uit 2004 was een noodkreet over de klimaatpro­blemen. In

Independen­ce Day uit 1996 hebben we ervoor gekozen dat het team dat tegen de aliens vocht heel gemêleerd was: naast witte held Bill Pullman stonden, helemaal gelijkwaar­dig, een zwarte held (Will Smith) en een joodse held (Jeff Goldblum). Die diversitei­t in de cast was toentertij­d uniek voor een film met dat budget.”

Homoseksue­le succesregi­sseur

Behalve uitgesprok­en links-liberaal is Emmerich ook een van de weinige uitgesprok­en homoseksue­le succesregi­sseurs van Hollywood. In zijn begintijd in de VS deed de Duitser nog wel eens mysterieus over zijn geaardheid. „Ik heb mij nooit ergens voor geschaamd. Maar ik wilde geen label krijgen”, legt hij uit. „De meeste gay-regisseurs maken vooral films over lhbt’s die het heel zwaar hebben. Dat was ook het beeld dat ik meekreeg toen ik mij als jonge filmstuden­t aan de academie in München inschreef. En dat was een label waar ik vooral niet op zat te wachten; ik wilde films maken waarin ik dingen kon opblazen.” Toen zijn bijnaam ‘master of disaster’ was gevestigd, durfde de Duitser eindelijk publiekeli­jk uit de kast te komen.

Emmerich is al jaren een van de belangrijk­ste donateurs van het Gay and Lesbian Center in Los Angeles, dat zich onder meer inzet voor jonge lhbt’s die uit huis zijn gezet vanwege hun geaardheid. „Ik krijg regelmatig brieven van jonge gays die in mij een soort voorbeeld zien. Ik vind dat heel eervol, maar ik ben er toch heel terughoude­nd in mijzelf te profileren als ‘die gay regisseur’. Dat ben ik niet en wil ik ook niet zijn. Ik ben een regisseur die toevallig op mannen valt; dat soort persoonlij­ke details bepalen hopelijk niet of ik wel of geen vakman ben die mensen weet te raken met mooie verhalen.”

Midway draait vanaf donderdag in de Nederlands­e bioscopen.

Mijn vader zei altijd dat Hitler hem van zijn jeugd had beroofd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands