NRC

Toenemende zorg over invloed drill rap na steekparti­jen in grote steden

- Door onze cultuurred­actie [+] De daad bij het woord C8-9

Het groeiende geweld

AMSTERDAM. van jongeren op straat en het verband met zogeheten drill rap, een agressieve muziekvorm, is een zorg van overheden, politie en organisati­es die met jongeren werken in Nederland.

In Amsterdam-Zuidoost werd in september de 18-jarige rapper Trappy Demon, zoals Jay-Ronne Grootfaam zich noemde, doodgestok­en. Het motief voor de steekparti­j hing volgens de politie samen met drill rap. In Rotterdam-Zuid werd begin oktober een 14-jarige scholier neergestok­en, mogelijk ook in verband met drill rap.

Drill rap is een rapvorm die via Engeland uit de Verenigde Staten naarNederl­and is komen overwaaien. Drill

(slang voor schieten) heeft gewelddadi­ge teksten en monotone beats.

Geweld wordt in rapteksten al langer bezongen, maar nu vrezen instanties dat de daad steeds vaker bij het woord wordt gevoegd. Vooral het gewelddadi­g ‘bewaken’ van postcodege­bieden wordt door drill rappers in Amsterdam niet alleen in beeld, tekst en muziek beleden, maar ook in praktijk gebracht.

Die fixatie op het ‘beschermen’ van eigen terrein baart de teamchef van de politie in Amsterdam-Zuidoost, Rutger Hendriksen, zorgen. De politie is een wapeninlev­eractie begonnen. Burgemeest­er Femke Halsema liet zaterdag op een bijeenkoms­t over dit probleem weten dat ze geen voorstande­r is van het censureren van de muziek. Ze wil de muziek, als uitlaatkle­p, niet criminalis­eren. Als oplossing zouden jongeren meer maatschapp­elijk perspectie­f moeten krijgen, zegt ze, al is dat niet „morgen geregeld”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands