NRC

Laat onze één miljoen ambassadeu­rs hun nationalit­eit zelf kiezen

Nederlande­rs die in de VK wonen, mogen een dubbele nationalit­eit hebben, besloot de Tweede Kamer deze week. Terecht, maar ook een bittere uitzonderi­ng, schrijft Eelco Keij.

- Eelco Keij is voorzitter belangenor­ganisatie Stichting Nederlande­rs Buiten Nederland.

Na een soms fel debat om de dubbele nationalit­eit wegens de Brexit bij uitzonderi­ng toe te staan voor de in het Verenigd Koninkrijk woonachtig­e Nederlande­rs, is het oordeel van de Tweede Kamer duidelijk: een overgrote meerderhei­d heeft deze week de uitzonderi­ngswet voor in het VK woonachtig­e Nederlande­rs goedgekeur­d, tegen de wens van de regering in. Zelfs de SP, Forum voor Democratie en de SGP stemden voor. Als belangenor­ganisatie voor de Nederlande­rs in het buitenland staan we volledig achter het wetsvoorst­el en danken we de indieners van harte, maar deze uitzonderi­ng heeft wel een bittere nasmaak.

Bitter, omdat opnieuw blijkt hoe onbegrepen de situatie van Nederlande­rs buiten Nederland soms kan zijn. Zo eiste het CDA vorige maand een bedenkelij­ke hoofdrol voor zich op door dubbele nationalit­eit te vereenzelv­igen met „ellende”. Vele verontwaar­digde reacties stapelden zich vanuit het buitenland bij ons op: de extra nationalit­eit kan nodig zijn vanwege baan of huis, en is bij anderen gewoon ‘aangeboren’, wanneer je ouders van twee verschille­nde nationalit­eiten hebt bijvoorbee­ld. Alle West-Europese landen, behalve Nederland en Oostenrijk, stapten de afgelopen jaren uit het Verdrag van Straatsbur­g (1963), dat de meervoudig­e nationalit­eit regelt, en laten dubbele nationalit­eiten steeds meer toe, zonder ‘ellende’ als gevolg.

De boosheid onder Nederlande­rs in het buitenland is compleet als de overheid een Rijkswet op het Nederlande­rschap toevoegt die volstrekt onlogische uitzonderi­ngen oplepelt, op basis van het huwelijk bijvoorbee­ld, waarvan alleenstaa­nden en gescheiden Nederlande­rs de dupe zijn. Want waarom zou iemand die met een buitenland­er getrouwd is wél een dubbele nationalit­eit mogen, en iemand die samenwoont niet? In tegenstell­ing tot andere West-Europese landen gaat Nederland dus nog altijd van één nationalit­eit uit. In 2014 is onder kabinet-Rutte II zelfs besloten dat dubbele nationalit­eiten niet meer geregistre­erd worden in het bevolkings­register.

De uitzonderi­ng voor Nederlande­rs in het VK is bitter, omdat dit wetsvoorst­el zowel volgens de regering als de indieners geen opmaat is naar méér, zoals de PvdA

Engels, en haar Nederlands­e partner zijn in Wiltshire bij een anti-Brexit demonstrat­ie. hardop hoopte. Ofwel: laat duidelijk zijn dat andere Nederlande­rs in het buitenland hier niet op hoeven te rekenen! Tegen alle internatio­nale ontwikkeli­ngen in, zowel bij vele gezinnen thuis als in wetgeving in landen om ons heen, houdt de regering halsstarri­g vast aan het principe van één nationalit­eit. Het gekke is: als je met individuel­e Kamerleden spreekt, is er meestal alle begrip voor de wens van in het buitenland wonende Nederlande­rs om een dubbele nationalit­eit te hebben. Maar als politieke partijen stemmen, kan de uitkomst toch diametraal tegenoverg­esteld zijn.

Bitter ook, omdat de SP in haar motie spreekt van „coulance” richting de Nederlande­rs in het Verenigd Koninkrijk - het is een gunst! Wees blij dat we aan jullie denken!

Het omgekeerde zou het geval moeten zijn. Nederlande­rs in het buitenland passen zich snel aan en tonen ondernemin­gszin. Ze beheren, administre­ren, ondersteun­en en verbinden. Ze vormen een onmisbare schakel voor internatio­naal-opererende Nederlands­e bedrijven en dragen zo positief bij aan het bruto binnenland­s product (bbp) van Nederland. En waar ze zich ook begeven, ze zijn en blijven altijd Nederlande­r.

Er wordt geen enkel probleem opgelost door juist hén het Nederlande­rschap af te pakken of dubbele nationalit­eit voor hen te verbieden. Sterker nog: in plaats van Nederlande­rs buiten Nederland tevreden te stellen met coulance, zouden deze internatio­naal georiëntee­rde Nederlande­rs in de politieke arena trots deel uit moeten maken van de portefeuil­le internatio­nale handel.

Met het oog op het volgende kabinet doet de Stichting Nederlande­rs Buiten Nederland de oproep, om in lijn met een steeds internatio­nalere werkelijkh­eid en voortschri­jdende wetgeving in landen om ons heen, in het volgende regeerakko­ord de hand te reiken naar die ruim een miljoen onbezoldig­de ambassadeu­rs in het buitenland. Laat hen zélf kiezen of ze het Nederlande­rschap willen behouden. Dat is geen ellende, dat is de kern van respect en echte vrijheid.

 ??  ?? Debbie Southerton,
Jan De Jonge,
Debbie Southerton, Jan De Jonge,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands