NRC

Ongehoord Nederland en de radicale liefde

- Tommy Wieringa

Er is veel om je vrolijk over te maken bij Ongehoord Nederland. De ene oprichter heeft zes jaar lang zitten netnixen in de Tweede Kamer, de andere meent dat Afrikanen minder hersenen en meer geslachtsh­ormonen bezitten dan Europeanen. De voorzitter van de club stelde me tijdens een borrel in 2015 een burgeroorl­og in het vooruitzic­ht. Mei 2016, zei hij stellig, dan zou de pleuris hier uitbreken. Mei kwam, mei ging, ik vroeg me af of Arnold Karskens blij of verdrietig was over zijn ongelijk.

De vierde im Bunde tenslotte, Haye van der Heyden, vergoelijk­t doodleuk de doodseskad­ers van Duterte: „Die doet veel dingen die indruisen tegen de mensenrech­ten, maar veel mensen zijn er blij mee.” Vanzelfspr­ekend dweept hij, net als zijn medefirman­ten, niet alleen met Duterte maar ook met Poetin en Orbán. „Niet omdat ik het altijd eens ben met wat ze doen, maar omdat ik me realiseer dat ze in een andere context opereren.” Iets zegt me dat hij naar die context verlangt, dat hij zelf ook graag een beetje zou indruisen tegen de mensenrech­ten.

Wat vroeger kroegpraat heette, rukt nu alweer een tijdje op naar het hart van politiek en media.

Bij elkaar opgeteld vormen de opvattinge­n van de founding fathers van ON een staalkaart van courante complotthe­orieën over de Europese Unie, migratie en omvolking. Je hoort ze elke dag, zulke theorieën, je hoort ze luid en steevast vergezeld van de klacht dat ze niet gehoord mogen worden – dit mechanisme fungeert als het perpetuum mobile van de rancunelee­r.

Met sociale media en een webpagina nemen Karskens en zijn vrienden geen genoegen meer, een eigen zuiltje voor de ongehoorde­n willen ze. Met daarboveno­p henzelf als dystopisch­e pilaarheil­igen die onheil voorspelle­n zoals een sjamaan danst voor regen. ON zal, gezien het enthousias­me van het stabiele genie Thierry

Baudet, een voortzetti­ng zijn van Forum met andere middelen.

Het vervolg is niet moeilijk te voorspelle­n. Weer zullen we kijken naar malversati­es, vetes en geleidelij­ke afbraak. En weer zal, als het hele zaakje is geïmplodee­rd, de linkse samenzweri­ng worden beschuldig­d van sabotage en ondermijni­ng. De beschuldig­ing als zodanig is diep verankerd in het narratief van elke populistis­che beweging: zowel opkomst als ondergang valt volledig toe te schrijven aan de ander. Schuld, schuld, door hun eeuwige schuld. De ander, de erfvijand, is de eigenlijke blauwdruk van elk populistis­ch programma. Zonder de ander vervalt het bestaansre­cht en zakt de boel als een kaartenhui­s in elkaar.

Wat vroeger kroegpraat heette, rukt nu alweer een tijdje op naar het hart van politiek en media

Zullen de ongehoorde­n tevreden zijn, nu ze een partij en straks een omroep hebben? Dat valt te bezien. Het is niet langer genoeg om gehoord en gezien te worden, de onderligge­nde eis gaat over waardering. Het diffuse programma van de ongehoorde­n is ook te verstaan als een schreeuw om liefde en waardering.

Hoe die te beantwoord­en? Een denkrichti­ng komt uit Istanbul. Met een programma van radicale liefde werd daar de burgemeest­ersverkiez­ing gewonnen door de tegenstand­er van de Erdogan-kandidaat. De politieke strateeg, Ates Ilyas Bassoy, zei in mei tegen correspond­ent Lucas Waagmeeste­r van de NOS: „Er is een verschil tussen liefde en Radicale Liefde. Want zelfs dictators gebruiken liefde, maar hun liefde gaat uit naar degenen die hen liefhebben. Je moet dieper gaan, en dat is Radicale Liefde: contact maken met mensen aan de andere kant, die soms vol haat tegenover je staan. Daarvoor moet je de arrogantie en het neerkijken op mensen die bijvoorbee­ld op Erdogan stemmen laten varen. En proberen ook hen te begrijpen en met ze te praten.”

Voornemen: me in januari, als de rest van het land niet drinkt, ook bij bewezen belachelij­kheid onthouden van polemiek en spot. De handreikin­g, de omhelzing. Vriendelij­k zijn.

 ??  ?? Tommy Wieringa schrijft elke week een column op deze plaats.
Tommy Wieringa schrijft elke week een column op deze plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands