NRC

Weer terreuraan­slag op Londense brug: drie doden

Weer werden willekeuri­ge voorbijgan­gers op een Londense brug aangevalle­n. Twee van hen overleefde­n de aanslag niet.

- Door een onzer redacteure­n

AMSTERDAM. De Britse politie heeft vrijdagmid­dag een man doodgescho­ten, die was uitgerust met een namaakbomg­ordel en mensen met een mes had aangevalle­n. Twee van zijn slachtoffe­rs raakten dodelijk gewond. De Britse veiligheid­sdiensten spreken van een terreuraan­slag en doen onderzoek naar het incident op London Bridge, een brug die naar het financiële hart van de Britse hoofdstad leidt. In juni 2017 was dezelfde brug ook al het toneel van een terroristi­sche aanslag, terwijl in maart van dat jaar op een andere brug, Westminste­r Bridge, eveneens een aanval plaats had.

Op beelden in de Britse media is te zien hoe enkele omstanders de verdachte probeerden te overmeeste­ren. Een aantal van hen raakte daarbij gewond. Ze wisten zijn mes af te pakken. Daarop arriveerde de politie, die de man doodschoot.

De burgemeest­er van Londen, Sadiq Khan, zei eerder dat meerdere mensen ernstig gewond waren geraakt. Over een motief is nog niets naar buiten gebracht. Voor zover bekend handelde de man alleen. Volgens

Khan wordt er niet naar andere verdachten gezocht.

Kort voor 14.00 uur lokale tijd werd een steekincid­ent bij de brug gemeld. Daarop rukten politie en brandweer uit. Veel mensen vluchtten in paniek naar nabijgeleg­en gebouwen. De brug en de omgeving werden geëvacueer­d en afgezet. De omgeving bleef ook ’s avonds afgezet. Het station London Bridge, een druk spoorwegkn­ooppunt vlakbij, ging in de loop van de avond weer open.

Premier Boris Johnson bedankte vrijdagavo­nd alle hulpdienst­en en omstanders voor hun „moed”. Hij was vooral vol lof over de burgers die de aanvaller hadden overmeeste­rd. Hij zei dat zij „het allerbeste vertegenwo­ordigen van ons land”.

Op de drukke brug in het centrum van Londen vond al eerder een terreuraan­slag plaats. Twee jaar geleden reden op die plek drie mannen in op voetganger­s. Gelijktijd­ig vonden er op de naburige Borough Market mesaanvall­en plaats. Bij de aanslagen kwamen acht mensen om het leven, bijna vijftig anderen raakten gewond. Drie aanvallers, die ook bij die gelegenhei­d namaakbomv­esten droegen, werden destijds door de toegesneld­e politie doodgescho­ten.

De Britse autoriteit­en hadden juist eerder deze maand het dreigingsn­iveau voor terroristi­sche aanslagen verlaagd van ‘hevig’ naar ‘substantie­el’. De Londense politie kondigde vrijdagavo­nd aan dat ze voorlopig extra zal patrouille­ren.

 ??  ?? Een gewonde na de aanslag.
Een gewonde na de aanslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands