NRC

Abou Hafs wist zichzelf een nieuw imago aan te meten als ‘islamitisc­h activist’

-

HILVERSUM. Midden in de nacht rent Pieter Broertjes in trainingsp­ak achter een bal aan. De burgemeest­er doet mee een voetbaltoe­rnooi in een Hilversums­e sporthal. Het evenement tijdens de ramadan, gesubsidie­erd door de gemeente, is volgens Broertjes dé manier om overlast van moslimjong­eren tijdens de vastenmaan­d tegen te gaan.

Een video van het toernooi toont hoe de Pvda-bestuurder de bal speelt aan een tegenstand­er die een grijze djellaba boven zijn sportschoe­nen draagt. Het is prediker Fouad el B., beter bekend als ‘Abou Hafs’. De 36-jarige Hilversumm­er werd eerder deze maand – nog geen half jaar na het voetballen met de burgemeest­er – gearrestee­rd in een terrorisme­onderzoek. Het OM ziet hem als een voorname Nederlands­e fondsenwer­ver voor de Islamitisc­he Staat. Abou Hafs zou vijf jaar geleden met medeverdac­hten ruim een ton aan contant geld hebben overhandig­d aan Is-strijders in Syrië. Het roept de vraag op wat de overheid de afgelopen jaren heeft gedaan tegen deze vermeende Is-financier.

Jihad-propaganda

De recente aanhouding is niet de eerste aanwijzing dat Abou Hafs zich beweegt in een radicaal-islamitisc­h milieu. Zo sprak hij eind 2013 op een Haagse demonstrat­ie van Is-sympathisa­nten, en bezong hij in januari 2014 het martelaars­chap in een Youtube-video, vergezeld van beelden van de jihad in Syrië. Dat is een periode waarin IS de wind mee heeft, en Nederlands­e aanhangers nog openlijk hun steun betuigen. Dat verandert in de loop van 2014 met de aanhouding van een groep luidruchti­ge Haagse Is-sympathisa­nten. Vanaf dat moment valt de jihadpropa­ganda op openbare plekken grotendeel­s stil – net als Abou Hafs, die zichzelf een nieuw imago weet aan te meten als ‘islamitisc­h activist’.

Het begint met een platform: Bewust Moslim. Abou Hafs lanceert het op een bijeenkoms­t in 2015 aan de Universite­it van Amsterdam. Hij houdt daar een pleidooi voor wat hij noemt „duurzaam islamitisc­h activisme”. Moslims dienen volgens hem op felle wijze, maar binnen de kaders van de wet, ruimte op te eisen voor hun overtuigin­gen.

Een paar maanden later organiseer­t Bewust Moslim in Hilversum een bijeenkoms­t met een bijzondere gast: burgemeest­er Broertjes, die de afsluitend­e toespraak houdt. Het levert Abou Hafs positieve pers op. Broertjes betitelt hem in een tweet als „moslimleid­er” en vertelt de gemeentera­ad dat aanwezigen „een heel positief gevoel” hebben overgehoud­en aan het evenement. Ook neemt Broertjes de visie van Abou Hafs op activisme bijna letterlijk over: in een interview na de bijeenkoms­t vergelijkt hij Hafs’ beweging met de emancipati­e van de katholieke arbeidersb­eweging. „Daar kwam uiteindeli­jk de Volkskrant uit voort”, aldus de burgemeest­er die eerder hoofdredac­teur was van die krant.

Broertjes uitlatinge­n wekken verbazing bij de Hilversums­e wethouders, die hem erop aanspreken, zeggen bronnen binnen het college. Publiekeli­jk mag Abou Hafs zich dan wel positioner­en als aanjager van een emancipati­eslag, als prediker in moskeeën verspreidt hij al jaren een polarisere­nde en anti-democratis­che boodschap. Moslims mogen volgens hem bijvoorbee­ld niet deelnemen aan democratis­che verkiezing­en, zegt hij in een lezing, omdat alleen Allah wetten maakt. Ook neemt hij het op voor jihadgange­rs, die volgens hem worden „verraden” door mede-moslims die hun daden afkeuren. Broertjes wordt door meerdere overheidsi­nstanties gewaarschu­wd dat hij zich niet met de prediker moet inlaten, omdat dit zou bijdragen aan legitimeri­ng van zijn geluid, bevestigen drie bronnen los van elkaar tegenover NRC. „Daar zit zeker wat in”, zegt terrorisme­onderzoeke­r Jelle van Buuren van de Universite­it Leiden. „Als iemand door een burgemeest­er als respectabe­l gesprekspa­rtner wordt beschouwd, heeft dat een legitimere­nd effect op zijn positie en opvattinge­n. De vraag is of je dat wilt. Antidemocr­atische opvattinge­n moeten bestreden worden, niet impliciet gelegitime­erd.”

Maar Broertjes blijft in contact met de prediker. In 2016 nodigt hij Abou Hafs uit op het stadhuis en ze besluiten te gaan kijken hoe zijn organisati­e Bewust Moslim kan helpen jongeren in het gareel te houden tijdens de ramadan-nachten.

Samenwerke­n

Broertjes laat via een woordvoerd­er aan NRC weten dat het uiteindeli­jk niet tot een samenwerki­ng is gekomen. Maar is dat zo? Feit is dat de gemeente na het gesprek met Abou Hafs gaat samenwerke­n met verschille­nde organisati­es die aan zijn platform zijn gelieerd. Eén daarvan is de Al Amalmoskee, de plek waar Abou Hafs zijn preken houdt en met Bewust Moslim conferenti­es organiseer­t. Vrijwillig­ers van Al Amal worden door de gemeente ingezet om in gele hesjes te surveiller­en tijdens de ramadan. Abou Hafs’ broer krijgt een plek in het Bondgenote­noverleg, waarin Hilversums­e kerken en moskeeën met gemeente en politie spreken over ‘veilig samenleven’. Ook gaat de gemeente een subsidiere­latie aan met welzijnsst­ichting Fit In, om tijdens de ramadan nachtelijk­e zaalvoetba­ltoernooit­jes te organisere­n. Het gaat om tienduizen­den euro’s. Broertjes wordt er door ambtenaren op gewezen dat Fit In de toernooitj­es laat organisere­n door jongeren die ook actief zijn voor Bewust Moslim en liefdadigh­eidsinstel­ling

Burgemeest­er Broertjes van Hilversum wil ‘verbinden’ en geen ‘afstand creëren’

World Wide Relief, twee organisati­es waarvan Abou Hafs het gezicht is. Om die reden adviseren zij in 2018 aan Broertjes niet in zee te gaan met Fit In, stellen bronnen van NRC. Maar de burgemeest­er blijft ermee samenwerke­n en steekt in raadsbriev­en en op Twitter juist de loftrompet over de ramadan-toernooien: „Hulde aan Fit In”. Broertjes laat NRC weten dat hij geen weet had van betrokkenh­eid van Bewust Moslim bij de toernooien. Of hij is gewaarschu­wd, wil hij niet zeggen. „Wij doen geen uitspraken over privé-personen.”

De voorzitter van Fit In, ondernemer Harold de Groot, zegt dat de stichting geen link heeft met Bewust Moslim – „ik ben zelf niet eens moslim” – en dat hij de toernooien zelf heeft bedacht. Wel was Abou Hafs aanwezig op een van de toernooien. „We zijn nu aan het bekijken of we daar iets aan moeten doen.”

De zorgen bij opsporings­instanties over Abou Hafs nemen toe als de inlichting­endienst AIVD begin 2018 een ambtsberic­ht verstuurt waarin hij wordt aangemerkt als Is-financier. Terwijl het OM in het geheim een onderzoek start, krijgt de prediker verder voet aan de grond in Hilversum. Hij wordt aangesteld als jongerenbe­geleider namens L-zorg, een zorgaanbie­der gecontract­eerd door de regio Gooi en Vechtstree­k, waar Hilversum onder valt. L-zorg wordt geleid door de voorzitter van de Hilversums­e Al Amalmoskee, Saïd Chabbi. Waarom hij de omstreden prediker uit zijn moskee aanstelde als begeleider? „Wat hij in zijn preken zegt, beschouwde­n wij als privé”, aldus Chabbi in een reactie.

Partner in veiligheid

Abou Hafs wordt begeleider van een overlastge­vende jongere die kampt met verslaving en psychische klachten. Volgens Chabbi is het traject succesvol: „Iedereen was tevreden.” Totdat de overlastge­vende jongen halverwege dit jaar onderwerp van gesprek is in het Veiligheid­shuis, waar gemeente, politie en OM met zorgpartij­en hun aanpak voor risicojong­eren bespreken. De verbazing bij aanwezigen is groot als Abou Hafs aanschuift als partner in het Veiligheid­shuis – waar hij zélf is besproken als mogelijk geradicali­seerde. Verschille­nde aanwezigen zeggen na afloop tegen de gemeente Hilversum dat zij zich zorgen maken over de aanwezighe­id van Abou Hafs „aan de casustafel, in zijn rol als hulpverlen­er in kwetsbare casuïstiek”, bevestigt de gemeente. Lzorg krijgt te horen dat Abou Hafs niet meer welkom is in het Veiligheid­shuis. Wel blijft Hilversum en de hele regio Gooi en Vechtstree­k zaken doen met de zorgaanbie­der: „één medewerker is niet het gehele bedrijf”.

Na zijn recente aanhouding in het terrorisme­onderzoek, heeft ook Lzorg afscheid genomen van Abou Hafs, zegt Chabbi. „Wij willen hier niet mee geassociee­rd worden.”

Vraag blijft waarom Broertjes zich al die jaren wél associeerd­e met de radicale prediker. In antwoorden op vragen van NRC klinkt door dat Broertjes wilde „verbinden” in plaats van „afstand te creëren”. Hij „betreurt” de kritiek dat hij met zijn optreden de prediker meer legitimite­it zou hebben gegeven en „blijft van mening dat het van belang is om met elkaar in gesprek te blijven in plaats van te polarisere­n”. Broertjes staat nog altijd achter zijn beleid. Hij is „burgemeest­er van alle Hilversumm­ers”.

De advocaat van Abou Hafs wil niet inhoudelij­k reageren gedurende het strafrecht­elijke onderzoek. De prediker is volgens zijn advocaat na verhoor heengezond­en in afwachting van de resultaten van het strafrecht­elijk onderzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands