NRC

Waarom zijn er zoveel plofkraken?

ABN Amro heeft tientallen pinautomat­en tijdelijk gesloten vanwege de golf aan plofkraken. „Omwonenden lopen gevaar.”

- Door onze medewerker Jan van Poppel

AMSTERDAM. Op een pinautomaa­t in het centrum van Amsterdam hangt een briefje: „1, 2, weg ermee. Deze automaat is op tijd verwijderd maar ook deze was plofbaar.”

Op vrijdagoch­tend besloot ABN Amro op tientallen plekken in het land haar pinautomat­en te sluiten. De reden: het groeiende aantal plofkraken bij automaten van deze specifieke bank.

1 Is het aantal plofkraken gestegen?

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal inderdaad gestegen. In 2018 werden er volgens de Nederlands­e Vereniging van Banken 42 plofkraken gepleegd. Dit jaar zijn dat er tot nu toe al 54. Ooit lag het aantal echter veel hoger. In 2013 vonden er bijvoorbee­ld 129 plofkraken plaats in Nederland. In de jaren die volgden lag het aantal plofkraken gemiddeld rond de 55.

De reden voor de enorme daling na 2013 is volgens de woordvoerd­er van de Nederlands­e Vereniging van Banken (NVB) een convenant dat toen is gesloten tussen de politie en de banken. Hierin werd besloten dat er meer controle bij automaten moest plaatsvind­en in de vorm van patrouille­s, en dat de strafeis van een plofkraak hoger werd.

Wat vooral stijgt, is de mate van geweld. „Het zijn geen simpele vuurwerkbo­mmetjes meer”, zegt de Nvbwoordvo­erder. De schade die aangericht wordt, is tegenwoord­ig volgens hem vele malen groter dan de uiteindeli­jke buit. Dit is volgens ABN Amro ook de voornaamst­e reden dat de pinautomat­en tijdelijk gesloten worden: „Omwonenden lopen nu gevaar”, aldus een Abn-woordvoerd­er.

2 Waarom is deze vorm van criminalit­eit zo aantrekkel­ijk?

„Omdat je zonder een al te groot risico in één keer een enorme buit hebt”, zegt Jasper van der Kemp, universita­ir docent criminolog­ie aan de Vrije

Universite­it in Amsterdam. „Bij een plofkraak heb je het over bedragen van ruim 30.000 euro tot soms wel een ton. Dat krijg je met een simpele overval niet bij elkaar.” Daarnaast worden volgens Van der Kemp door een explosie de sporen voor een groot deel uitgewist. „Resterende sporen zijn onbruikbaa­r omdat honderden mensen per dag zo’n automaat aanraken.” De reden dat er steeds zwaardere explosieve­n gebruikt worden is volgens hem tweeledig. „Het is tegenwoord­ig relatief makkelijk om binnen het criminele circuit aan dergelijke explosieve­n te komen. Dit zijn veelal oude explosieve­n uit voormalig Joegoslavi­ë.” Daarnaast zijn volgens Van der Kemp automaten steeds beter beveiligd tegen alternatie­ve kraakmetho­des zoals bijvoorbee­ld het inspuiten van gas in de automaat.

3 Waarom is ABN Amro het doelwit?

De NVB heeft daar geen sluitende verklaring voor. „Het lijkt erop dat er trends zijn onder criminelen”, zegt hij. „Twee jaar geleden was er een golf aan plofkraken bij de Rabobank, en drie jaar terug werden veel zogeheten in-store automaten van ING gekraakt.” Criminelen lijken zich volgens hem georganise­erd te richten op een bepaalde bank. „En dat is nu de ABN”, vertelt hij. „Dat kán komen omdat ze nu een trucje hebben voor de specifieke automaten.”

De regel is dat iedereen binnen een straal van vijf kilometer moet kunnen pinnen. De pinautomat­en van ABN zijn volgens deze regel evenredig over het land verspreid, net als die van andere banken. Ook de plofkraken vinden op veel verschille­nde plekken plaats: onder meer in Zundert, en deze vrijdag in Amsterdam. Het gaat er volgens hem simpelweg om dat er een goede vluchtrout­e is.

De woordvoerd­er van ABN Amro kan niet zeggen waarom juist deze bank nu voornameli­jk doelwit is.

„Als we dat al zouden weten, gaan we dat niet zeggen omdat het andere mensen kan aansporen ons te kraken.”

 ??  ?? Plofkraker­s gebruiken steeds zwaardere explosieve­n.
Plofkraker­s gebruiken steeds zwaardere explosieve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands