NRC

Baudet heeft wel wat uit te leggen

Op het jaarcongre­s van Forum voor Democratie heeft het nieuwe partijbest­uur enkele lastige kwesties te bespreken met de leden.

- Door onze redacteure­n Rik Rutten en Philip de Witt Wijnen

DEN HAAG. Aan het eind van een roerig jaar voor de partij houdt Forum voor Democratie deze zaterdag in Barneveld het jaarlijkse partijcong­res, inclusief de niet voor media toegankeli­jke algemene ledenverga­dering. Daar zal er voor de leden veel te bespreken zijn: de hoogopgelo­pen bestuursru­zie tussen partijleid­er Thierry Baudet en penningmee­ster Henk Otten, de scheuring binnen de partijtop die volgde. En hoe zit het met de interne partijdemo­cratie? We zetten zes heikele kwesties op een rij.

Is Forum voor Democratie zelf wel zo democratis­ch?

Grote grief van de groep ‘dissidente­n’ die begin 2018 in aanvaring kwam met het toenmalige bestuur, met Baudet als voorzitter en Henk Otten als penningmee­ster, was het gebrek aan interne partijdemo­cratie.

Dat zit hem vooral in de wijze waarop het bestuur wordt samengeste­ld. Artikel 28 van de statuten werpt een welhaast onmogelijk­e drempel op om als gewoon partijlid hierop invloed uit te oefenen. Het bestuur wordt weliswaar benoemd door de ledenverga­dering maar „uit een bindende voordracht” van het zittende partijbest­uur.

De vergaderin­g kan die voordracht alleen naast zich neerleggen als twee derde van de leden daarbij aanwezig is en daarvan eveneens twee derde mee instemt. Dit betekent dat er bij Forum dan zo’n 25.000 leden moeten komen opdagen – de capaciteit van voetbalsta­dion Gelredome in Arnhem – en daarvan moeten dan ruim 16.000 het met elkaar eens zijn. De procedure voor het wegsturen van bestuurder­s is identiek.

Het partijbest­uur stelt deze zaterdag wel een aantal statutenwi­jzigingen voor, maar nou net niet over artikel 28.

2

De ruzie tussen de twee oprichters van de partij ging gepaard met harde verwijten over en weer. Penningmee­ster Otten zou een „greep uit de kas” hebben gedaan, als ook een „poging tot fraude”. Partijleid­er Baudet dreigde met aangifte maar zag daar in de zomer van af. Het zou te veel tijd en geld kosten en het levert zelden wat op, was het argument. Begin september zei hij op een partijbije­enkomst alsnog aangifte te overwegen. Dus: wat wordt het nou?

Otten voegde daarentege­n wel de daad bij het woord. Hij voelde zich door alle aantijging­en in zijn eer en goede naam aangetast en deed eind augustus aangifte wegens smaad en laster.

3 Waarom heeft het partijbest­uur geen aangifte gedaan tegen Henk Otten? Waarom springt het bestuur zo luchtharti­g met subsidie (van de belastingb­etaler) en contributi­e (van de leden) om?

De uitbetalin­g van penningmee­ster Otten aan zichzelf van 25.000 euro was niet de enige omstreden financiële transactie die dit voorjaar aan het licht kwam. Voormalig woordvoerd­er Jeroen de Vries kreeg een „mantelzorg­bonus” van dezelfde omvang omdat hij eind vorig jaar goed voor Kamerlid Theo Hiddema had gezorgd, toen die herstelde van een heupoperat­ie. Het bestuur van het wetenschap­pelijk instituut van de partij – naast Otten waren dat Rob Rooken (nu Europarlem­entariër) en Paul Cliteur (fractievoo­rzitter Eerste Kamer) – verdeelde eind vorig jaar 17.500 euro. Reden, volgens Otten: „Zo ging dat. Er was nog subsidiege­ld over.”

Vraag aan de nieuwe penningmee­ster: gaat dat nog steeds zo?

4

In een lang betoog probeerde Baudet deze zomer het beeld bij te stellen van wat hij de „negatieve stempels” noemt die door „de gevestigde machten” en „in de media” op zijn partij worden gedrukt. Eén van die zogenoemde frames luidt: ‘FVD is racistisch.’ „Flauwekul”, reageerde Baudet gepikeerd. „Kritiek op de massale immigratie is geen racisme.” In de afgelopen weken viel op dat Baudet op Twitter nogal wat berichten doorstuurt over relletjes en vechtparti­jen waar mensen met niet-westerse achtergron­d bij betrokken zijn. Tegelijker­tijd haalde hij als een van de weinige politici zijn schouders op over het openlijk racisme in voetbalsta­dions. „FC Den Bosch?”, reageerde hij in NRC. „Wat is daar gebeurd dan?”

5 Waarom distantiee­rt FVD zich niet consequent van racisme? Waarom heeft de partij een evidente Poetin-adept ingehuurd?

Een van de medewerker­s van de driekoppig­e Fvd-fractie in het Europees Parlement is de pro-russische Brit John Laughland, die bekendstaa­t om zijn sympathie voor het Kremlin.

Laughland nam het op voor de Servische oud-president Slobodan Miloseviç toen die in Den Haag terechtsto­nd voor oorlogsmis­daden in voormalig Joegoslavi­ë en sprak zijn steun uit voor de Wit-russische dictator Aleksandr Loekasjenk­o. Hij ontkent dat in Srebrenica sprake is geweest van een genocide en beschouwt de Europese Unie als een door de CIA bedachte anti-russische oorlogsmac­hine. Laughland werkte jarenlang voor een vanuit Moskou gefinancie­rde denktank , voordat Baudet hem vroeg als nummer twee op de Europese lijst. Na verzet van Henk Otten ging die kandidatuu­r niet door. Nu werkt Laughland dus alsnog voor FVD in Brussel, maar dan als medewerker.

6 Heeft de partij vat op de fracties in de Provincial­e Staten?

Groot was het succes dat Forum boekte bij de provincial­e verkiezing­en op 21 maart: van 0 naar 86 zetels, de grootste in Flevoland, Noord-holland en Zuid-holland. FVD wilde meebesture­n, zei de partij, maar stond in de meeste formaties al snel buitenspel. Het dichtst bij de macht kwam de partij in Limburg, waar Fvd-lijsttrekk­er Ruud Burlet plaatsnam in een ‘extraparle­mentair’ – formeel partijloos – college.

Maar dit najaar stapte de vicefracti­evoorzitte­r daar op, naar eigen zeggen omdat de provincial­e fractie te veel afweek van de landelijke koers.

Doordat elders meerdere Statenlede­n overstapte­n naar de nieuwe partij van Otten, is de partij in geen enkele provincie ondertusse­n nog de grootste. Schandalen bleven uit, maar greep houden op de provincies blijkt geen gemakkelij­ke opgave.

 ??  ?? Partijleid­er Thierry Baudet haalde als een van de weinige politici zijn schouders op over het openlijk racisme in voetbalsta­dions.
Partijleid­er Thierry Baudet haalde als een van de weinige politici zijn schouders op over het openlijk racisme in voetbalsta­dions.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands