NRC

Onze nieuwe vrienden, de Fransen

Caroline de Gruyter

-

De Franse president Macron noemt de Europese begrotings­regels „iets van de vorig eeuw”, wil de banden met het revisionis­tische Rusland aanhalen en gaat met denigreren­de opmerkinge­n over de NAVO als een olifant door de porseleink­ast. Niet echt een moment voor Nederlands-franse toenaderin­g, zou je denken.

Nou, neem eens de Thalys naar Parijs. Nooit eerder kwam je zoveel Nederlands­e ambtenaren tegen, van diverse ministerie­s, op weg naar Franse collega’s. Ze zijn opgewekt. Want ze produceren samen Europese voorstelle­n. Over het klimaat, de interne markt en zelfs handel.

Op al die terreinen waren de Britten actief. Wij volgden hen vaak, maar ze doen niet meer mee in Europa. Ook uit Duitsland komt nauwelijks initiatief. De Bondskanse­lier verliest greep op haar wankelende coalitie en heeft weinig aandacht voor Europa. Maar Europa staat voor belangrijk­e keuzes. Over defensie. Over klimaatdoe­len. Over hoe we kunnen voorkomen dat Amerikaans­e en Chinese internetgi­ganten met onze data op de loop gaan. Zelfs de Europese economie is – Huawei! – geopolitie­k geworden.

Macron ziet dit. Terwijl iedereen schijnbaar ronddobber­t, slaat hij alarm. En komt hij met ideeën. Daar komt Nederland om de hoek. Over de euro of landbouw zijn Den Haag en Parijs het zelden eens. Daar heeft Nederland onder andere de ‘Hanzegroep’ voor. Maar op andere terreinen wil Nederland keihard doorpakken, net als Macron.

Dit is een interessan­te match. Frankrijk denkt als grootmacht. Het heeft de beste geopolitie­ke antennes van de EU. Maar als het op vertaling aankomt, op werkbare oplossinge­n, slaan de Fransen de plank vaak mis. Ze hebben weinig oog voor andere denkwijzen en belangen. Nederland is kleiner, meer open voor anderen. Wie wil er wat? Wat werkt er? Nederlande­rs zijn pragmatisc­he coalitiebo­uwers. Wij kunnen Frankrijk helpen om grandes idées in werkbare voorstelle­n te gieten. Dat is wat er nu gebeurt.

Vroeger klaagde men op de ambassade in Parijs dat er nooit iemand langskwam uit Den Haag. Nederlande­rs deden makkelijke­r zaken met Londen en Berlijn. Nu worden er op de residentie constant debatten, vergaderin­gen en seminars gehouden over Europese onderwerpe­n. Met politici, ambtenaren, denktanks. Ineens weten Fransen en Nederlande­rs elkaar op een aantal terreinen te vinden. Er is méér Europaover­leg gaande met Parijs, zeggen ingewijden, dan met Berlijn.

Neem de interne markt. Die functionee­rt niet goed. Door het vertrek van de Britten is Macron ineens de grote ‘liberaal’. Hij wil de markt beter laten draaien, omdat dit banen oplevert. Hij stelde voor om de regels te veranderen en de dienstense­ctor te liberalise­ren. Typisch Frans, dachten de Nederlande­rs: grandioze plannen bedenken, die geheid stuklopen op een Duits nein. Dus suggereerd­e Den Haag een pragmatisc­her aanpak: geen nieuwe regels, maar betere implementa­tie van bestaande regels. Ze vroegen bedrijven wat de problemen zijn en hoe die kunnen worden opgelost. Ook lobbyde Nederland elders in Europa om steun – waar de Fransen natuurlijk niet aan hadden gedacht. Gevolg: er ligt een voorstel.

Ander voorbeeld: hoe zorg je dat Google en Facebook geen monopolie krijgen? Frankrijk wilde een belasting invoeren. Maar dat lost marktdomin­antie niet op. Dus nu praten Nederlande­rs en Fransen – ook deze week, in Parijs – over regulering. Eurocommis­saris Vestager heeft het al opgepikt.

Ook op handelsgeb­ied naderen Frankrijk en Nederland elkaar. Geopolitie­ke dreigingen vragen sterk Europees beleid. Frankrijk wordt minder protection­istisch, Nederland minder puur ‘vrije markt’. Verder willen beide landen dat de EU in 2050 klimaatneu­traal is. De Britten zijn weg, Duitsland aarzelt. Wéér is Macron de logische partner. Nederland was bang dat Brexit ons zou marginalis­eren. Het omgekeerde gebeurt: we bewegen naar het centrum van Europa.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands