NRC

Sinterklaa­s tijdens de Eerste Wereldoorl­og

- Wilfred Takken

Dat zie je niet vaak: Sinterklaa­s die met galopspron­gen over de daken raast, als in concours hippique Jumping Amsterdam. Doorgaans rijdt hij statiger.

Ook bijzonder: het paard is geen schimmel. Dat doet denken aan het Sinterklaa­sjournaal van dit jaar, waarin het nieuwe paard Ozosnel zwart blijkt te zijn. Hij was door Paardenpie­t stiekem wit geschilder­d. De traditione­el ingestelde kijker werd eerder getart door het kinderprog­ramma, want Sinterklaa­s kwam aan met de stoomtrein, in plaats van met de stoomboot. Blijkbaar willen de tv-makers ons – in dit eerste seizoen zonder Zwarte Piet – inwrijven dat tradities nu eenmaal veranderen.

Dit is de voorplaat van geïllustre­erd tijdschrif­t Het Leven, van 5 december 1916. Volgens het onderschri­ft had Sinterklaa­s haast omdat zijn stoomboot in Het Kanaal was opgebracht door de Engelsen, „wegens de duizenden zakken pepernoten, welke hij aan boord had”. We zaten middenin de Eerste Wereldoorl­og. Nederland was neutraal, maar Nederlands­e schepen werden wel lastiggeva­llen door de oorlogvoer­ende landen. Als je duidelijk maakte dat je een neutrale Nederlande­r was, met een bonafide lading, mocht je doorvaren.

Het tijdschrif­t meldt over deze Britse controle: „Den zwarten knecht, die zich niet voldoende als Nederlande­r legitimeer­en kon, hield men gevangen”. Alledaags racistisch grapje van een eeuw geleden. Voor ons een verwijzing naar het racistisch symbool dat Zwarte Piet is voor zijn tegenstand­ers.

 ?? Foto
Nationaal Archief ??
Foto Nationaal Archief

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands