NRC

Je loopt op straat, en vreemden herkennen je

Je voert je foto aan de computer, en loopt de Dam op, voor het oog van de webcam. En de computer herkent je. „Schrikbare­nd dat deze webcams bestaan.”

- Door onze redacteure­n Reinier Kist en Rik Wassens

Het aantal camera’s in de open bare ruimte neemt in rap tempo toe – van de beveiligin­gs-, deurbel- en dashboardc­amera’s tot de smartphone­s in ieders broekzak. Gekoppeld aan steeds betere en toegankeli­jkere gezichtshe­rkenningte­chnologie vormt die opname-apparatuur een gevaar voor de privacy van burgers, waarschuwt privacy-organisati­e Bits of Freedom.

Bits of Freedom slaagde erin om met gratis gezichtshe­rkenningss­oftware van Amazon en live Youtube-beelden van de Dam een medewerker die over het plein in Amsterdam liep te identifice­ren. De medewerker kon op de plekken waarop de webcam inzoomde, met 90 procent zekerheid geïdentifi­ceerd worden. Daarvoor was alleen een pasfoto van de medewerker nodig. Het algoritme van Amazon kon op basis van de pasfoto nagaan of dezelfde persoon op de live uitgezonde­n beelden van het plein in Amsterdam stond. NRC heeft het onderzoek onder gelijkwaar­dige omstandigh­eden gereplicee­rd: de verslaggev­er voerde een foto van zichzelf aan de computer en verscheen voor de webcam op de Dam. De conclusie is gelijk aan die van Bits of Freedom: de computer herkende het gezicht van de verslaggev­er.

Het bedrijf achter de livestream op de Dam, camera-leverancie­r Unlimited Visions BV, heeft de webcam na vragen van deze krant aangepast, zodat mensen minder herkenbaar in beeld worden gebracht. Na de aanpassing slaagde het gezichtshe­rkennings-algoritme er niet langer in om de Nrc-verslaggev­er te herkennen.

Unlimited Visions heeft nog tientallen webcams in Nederland hangen, die live en in hoge resolutie op Youtube uitzenden. Bij de livestream­s maakt de eigenaar reclame voor het leveren en installere­n van beveiligin­gscamera’s.

Het is de vraag of Unlimited Visions de Nederlands­e privacyreg­els overtreedt. Een aantal livestream­s van Unlimited Visions brengt mensen herkenbaar in beeld, zoals een camera op het terras van een strandtent in Zandvoort. Dat is in principe niet toegestaan zonder toestemmin­g van de mensen die in beeld komen. Maar bij de webcams hangen bordjes die mensen attenderen op het cameratoez­icht, zegt eigenaar Peter Austin. „Zolang mensen weten dat ze gefilmd worden, kan het.” Privacyjur­ist Jay Remmelzwaa­l van adviesbure­au Ictrecht nuanceert: „Mensen informeren is inderdaad belangrijk, maar dan nog moet je een grondslag hebben om gezichten herkenbaar in beeld te brengen. Het privacybel­ang van gefilmde omstanders kan zwaarder wegen dan het commerciël­e belang van de cameraleve­rancier. Maar daar zou een rechter een uitspraak over moeten doen.”

Onduidelij­k wie meekijkt

Bits of Freedom-onderzoeke­r Lotte Houwing: „Wij vinden het schrikbare­nd dat deze webcams bestaan.” Weliswaar zoomt de camera op de Dam sinds afgelopen weekend minder op de mensen in, „maar”, zegt Houwing, „de camera

brengt mensen nog steeds herkenbaar in beeld. Niemand wil in een wereld leven waarin het onduidelij­k is wie er meekijkt als je je in het openbaar begeeft.” Dat de cameraleve­rancier pas na vragen van deze krant zijn camera’s heeft aangepast, toont volgens Houwing „hoe kwetsbaar we als maatschapp­ij zijn in deze situatie”. „Er worden overal in Nederland kritiekloo­s camera’s opgehangen en de eigenaren gaan pas nadenken over de consequent­ies als media er aandacht aan besteden.”

De webcams van Unlimited Visions BV zijn niet de enige die live uitzenden. Speciale websites, met namen als heelhollan­dkijkt.nl en webcamsinn­ederland.nl, verzamelen links naar livestream­s van webcams die door heel Nederland hangen en in een aantal gevallen mensen herkenbaar in beeld brengen.

Het onderzoek van Bits of Freedom laat zien dat toegankeli­jke beelden van de openbare ruimte door iedereen die handig is met gezichtshe­rkenningst­echnologie kunnen worden misbruikt. Houwing: „Het schrikbeel­d is dat in de toekomst de identiteit van wildvreemd­en gemakkelij­k valt te achterhale­n. Het internet is één grote database. Als je daar geavanceer­de gezichtshe­rkenningss­oftware op loslaat, kun je alle mensen identifice­ren die in beeld lopen, zolang zij een foto in combinatie met een naam op internet hebben staan.” Dat is geen science fiction. Vorig weekend werd bekend dat Facebook in 2015 en 2016 intern experiment­eerde met een applicatie waarmee foto’s van gezichten aan een Facebook-profiel kunnen worden gekoppeld. Houwing: „De mensen die we als maatschapp­ij jarenlang paranoïde noemden omdat ze hun naam en foto niet online wilden hebben, lijken toch een vooruitzie­nde blik te hebben gehad. We moeten met z’n allen leren terughoude­nder te zijn met het online zetten van foto’s en video’s. Zeker als niet jijzelf maar iemand anders daar op staat.”

Voer voor stalkers

Bij de gezichtshe­rkenningss­oftware van Amazon, Rekognitio­n genaamd, is het niet eens altijd nodig om een pasfoto van de persoon die je probeert te identifice­ren aan te leveren. Onder de noemer ‘Celebrity Recognitio­n’ kunnen gebruikers een willekeuri­ge foto van een (vermoedeli­jk) bekend persoon invoeren, waarna Amazon hem of haar probeert te identifice­ren. Mediaonder­nemer John de Mol werd zonder problemen herkend. Stalkers kunnen grote hoeveelhed­en beelden van de openbare ruimte uploaden op Rekognitio­n om zo de gangen van beroemdhed­en na te gaan.

De software moedigt gebruik op grote schaal aan. Na een gratis proefperio­de moeten gebruikers betalen per duizend verwerkte foto’s – een prijs die bovendien daalt als meer afbeelding­en worden geanalysee­rd. Amazon suggereert dat winkelcent­ra de software kunnen aanwenden bij de analyse van camerabeel­den, om zo een inschattin­g te maken van demografis­che kenmerken van het winkelend publiek. Ook of iemand blij is, kan op basis van gezichtsui­tdrukkinge­n geïnterpre­teerd worden. Winkeliers kunnen de software gebruiken voor het handhaven van een winkelverb­od dat wordt opgelegd aan overlastpl­egers of criminelen, zodat hen een winkelverb­od kan worden opgelegd.

Rekognitio­n is niet onomstrede­n. In de VS riepen deze week veertig burgerrech­tenorganis­aties het Congres op het „surveillan­ce-imperium” van Amazon kritisch te onderzoeke­n. Een actiegroep, die meer aandacht wilde voor de gevaren van de software, filmde eerder deze maand zesduizend gezichten van voorbijgan­gers in Washington en maakte met hulp van Rekognitio­n bekend wie van deze mensen voorkwam in een database met publieke personen, zoals politici en journalist­en.

We moeten terughoude­nder zijn met het online zetten van foto’s en video’s.

onderzoeke­r bij privacy-organisati­e Bits of Freedom

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands