NRC

Waarschuwi­ng: dit product maakt u dik

- Rosanne Hertzberge­r

Wie een pakje sigaretten wil kopen moet tegenwoord­ig goed zoeken. Bij de meeste winkels liggen ze niet meer zichtbaar in de schappen maar moet je de caissière er om vragen. Over een paar maanden is het fabrikante­n zelfs niet meer toegestaan een pakje van merkkleure­n te voorzien. Voor het geval de prijs nog niet genoeg afschrikt (binnenkort 8 euro per pakje) worden straks de lugubere plaatjes van kankerpati­ënten en alle verschille­nde gezondheid­swaarschuw­ingen afgedrukt op een door de overheid voorgeschr­even onaantrekk­elijke kleur.

De strijd tegen tabak werpt zijn vruchten af. Het aantal rokers daalt al jaren en als die daling doorzet, rookt binnen een paar jaar minder dan één op de vijf volwassene­n in Nederland. Nog steeds te veel, maar het gaat de goede richting uit.

Het tegenoverg­estelde zien we gebeuren bij overgewich­t. Wat we minder zijn gaan roken, zijn we meer gaan vreten. De helft van Nederland heeft overgewich­t en als we verder uitdijen heeft straks één op de vijf obesitas. Al dat extra gewicht leidt tot meer hersenbloe­dingen en hartfalen en infarcten en kanker. Er zijn inmiddels 1,2 miljoen mensen met suikerziek­te in dit land en bij de meerderhei­d wordt dat vooral veroorzaak­t door te veel eten en drinken.

Maar wandel door de supermarkt en je ziet er eigenlijk niets van terug. De zakken chips en snoep houden hun vrolijke kleurtjes. Er staat niet ‘dit product maakt u dik en ziek’ op blikjes cola. Op de verpakking­en ice tea staan geen plaatjes van mensen die bariatrisc­he chirurgie ondergaan, of gereanimee­rd worden, of scheef hangend in een rolstoel worden voortgeduw­d. Zo nu en dan werd er een poging ondernomen om de consument richting minder kwaadaardi­g spul te duwen door middel van vinkjes en ‘ik kies bewust’-campagnes. Die krijgen nu een opvolger in het alleszins vriendelij­k ogende Nutriscore-logo dat straks ergens klein onderaan de verpakking moet verschijne­n.

En heus, ik begrijp ook dat er belangrijk­e verschille­n bestaan tussen het effect van sigaretten en blikjes cola op de volksgezon­dheid. De link tussen roken en longkanker. Je kunt heus cola drinken, best veel ook en gezond blijven. Verder is longkanker nog steeds een doodvonnis. Ondanks de bakken geld die in het onderzoek zijn verdwenen, ligt de overleving op 20 procent. Met de complicati­es van overgewich­t valt daarentege­n prima te leven. Vet kun je wegsnijden, magen kun je verkleinen, darmen kun je verkorten, bloed kan je verdunnen, cholestero­l kan je verlagen. En dan zijn er nog dotters en stents voor dichtslibb­ende aderen, metformine en insuline voor te hoge bloedsuike­rs. En als iemand een hartstilst­and krijgt is er steeds vaker een AED in de buurt of een gediplomee­rd EHBO’ER die de overleving­skansen maximalise­ert.

Niet alleen de gevolgen zijn complexer dan bij roken. Ook de oorzaak is niet zo eenvoudig te traceren naar één vorm van gedrag. De ‘vet is slecht’ of ‘suiker is slecht’ families vechten elkaar nog steeds de tent uit, terwijl ze waarschijn­lijk beide gelijk hebben. De één hamert vooral op sporten. De volgende wijst op sluipsuike­rs, de ander op bewerkt voedsel, of ‘ultra-bewerkt’. En dan zijn er nog al die mensen die vinden dat we vooral een moestuin moeten beginnen en moeten koken tot we een ons wegen, en onze kinderen kookles moeten geven op school. Ieder houdt er zijn eigen hobby op na. Overgewich­t is, zo is het adagium, ontzettend complex.

De tabaksindu­strie hebben we succesvol van de poldertafe­ls weggestuur­d

Logo’s als Nutriscore voegen weer een nieuw niveau aan verwarring toe. Het maakt de communicat­ie over voedsel weer een stapje tegenstrij­diger. Gerookte zalm en olijfolie lijken ineens tamelijk ongezond, terwijl de diepvriesp­izza’s en -frieten helemaal niet zo slecht ogen. Er zijn, in tegenstell­ing tot wat men beweert, best veel partijen die belang hebben bij die complexite­it. Wat complex is, is immers moeilijk te reguleren. Een suikertax kun je best makkelijk van tafel vegen zolang we blijven doorcongre­sseren over het obesogene landschap, en de ingewikkel­de multifacto­riële problemati­ek die een multisecto­rale aanpak vergt.

Met de Nutriscore worden de contrasten in de supermarkt wel heel duidelijk. De tabaksindu­strie hebben we met kop en staart van de poldertafe­ls weggestuur­d en letterlijk in het beklaagden­bankje geposition­eerd. Maar de belangrijk­ste en groeiende bedreiging van onze volksgezon­dheid krijgt hooguit met een fleurig logootje te maken.

 ??  ?? Rosanne Hertzberge­r is microbiolo­og.
Rosanne Hertzberge­r is microbiolo­og.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands